Direct naar inhoud

Rekenen op marktkansen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 15 juni 2015
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Nederlanders hebben behalve een goede reputatie op het gebied van handel ook het imago dat ze ‘zuunig’ zijn. Niet voor niets wordt er wat af gespaard in ons land. Nederlanders zijn van nature spaarders: airmiles, zegeltjes en kortingspunten zijn voor velen van ons onweerstaanbaar. Soms levert dit inderdaad leuke voordeeltjes op. Maar tegelijkertijd laten we andere besparingsmogelijkheden onbenut. Denk hierbij aan energiebesparing: iedereen heeft er de mond van vol, maar in de praktijk gebeurt er ondanks diverse goede initiatieven helaas nog te weinig. Weliswaar daalt het verbruik van gas per huishouden, maar dat is voornamelijk het gevolg van zachte winters en kleinere huishoudens en voor slechts een klein deel het resultaat van betere isolatie. Bij het elektriciteitsgebruik is zelfs geen sprake van een dalende trend. Uit cijfers van het CBS blijkt dat een gemiddeld huishoudens 3.500 kWh verbruikt. Dit cijfer is, ondanks de economisch magere tijden van de afgelopen zeven jaar, niet wezenlijk veranderd. Dat is vreemd. Immers: energie die je niet verbruikt, hoef je niet te produceren of op te wekken, niet te transporteren en niet af te rekenen. Bij fossiele energiebronnen heeft dit direct een positief gevolg voor het klimaat. Maar ook bij gebruik van hernieuwbare bronnen is dit winst. Al was het maar voor de portemonnee.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: