Direct naar inhoud

Kansen van vraagsturing met huishoudelijke apparaten in energietransitie overschat — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 27 augustus 2015
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Er wordt vanuit verschillende vooraanstaande bedrijven in de energiewereld hoog opgegeven over de potentiële bijdrage van de inzet van vraagsturing met huishoudelijke apparaten in een energieomgeving met veel zon en wind. DNV GL, Enexis, Essent, Gasunie, ICT Automatisering en TNO komen op basis van het Hoogkerk project tot de conclusie dat vraagsturing bij huishoudens een aanzienlijke financiële waarde vertegenwoordigt. Het ACM pleit reeds voor Jip-en-Janneketaal om vraagsturing bij huishoudens onder de aandacht te brengen. En Eurelectric ziet zo veel potentieel in vraagsturing bij huishoudens dat ze alvast pleiten voor de definiëring en vastlegging van een heldere rolverdeling voor de opkomende markt rond vraagsturing bij huishoudens. Ondanks alle juichverhalen zijn er toch ook veel kanttekeningen te plaatsen bij de inzet van vraagsturing met huishoudelijke apparaten om de grillige elektriciteitsproductie van zon- en wind te managen.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: