Nieuws Energeia

RWE en Nederland beloven deuren open te houden in arbitragezaak

RWE en de Nederlandse staat hebben afgesproken om de spreekwoordelijke deuren zo veel mogelijk open te houden in hun zaak bij ICSID, het arbitrage-instituut van de Wereldbank. RWE claimt €1,4 mrd van Nederland vanwege de vervroegde sluiting van de Eemshavencentrale. Arbitragezaken hebben de naam dat partijen achter gesloten deuren hun geschillen oplossen, maar het kabinet wil “zo veel mogelijk transparantie”.

Nieuws FD

Uitstappende beleggers duwen oliesector naar krochten van de markt

De verkoop van beleggingen in 'fossiel' door grote institutionele investeerders, zoals pensioenfonds ABP, brengt olie- en gasbedrijven niet onmiddellijk in problemen. Maar deze trend duwt de sector wel stukje bij beetje in de hoek van tabaks- en wapenfabrikanten, die al langer door veel beleggers worden uitgesloten. Dat zal op termijn een effect hebben op de waardering van die bedrijven en op de kosten van hun financiering, zo stellen marktkenners.

Nieuws Energeia

Kabinet: inkomsten CO₂-veilingen niet besteden als compensatiegeld

Het kabinet is niet van zins inkomsten uit de staatsveilingen van CO₂-emissierechten te gebruiken voor compensatie van de hoge energierekening van huishoudens en bedrijven. Die compensatie betaalt het kabinet uit de algemene middelen. En hoewel het heel graag een maatregel had bedacht die alleen de kleinverbruikers helpt die daadwerkelijk steun nodig hebben, bleek een gerichtere oplossing “op korte termijn niet haalbaar”.

Nieuws Energeia

Tennet krijgt goedkeuring voor werkplan eerste strand-aanlanding

Tennet heeft van minister Visser goedkeuring ontvangen voor het werkplan dat ziet op de aansluiting van twee nieuwe offshore windgebieden: Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha). De goedkeuring is nog een concept, dat openstaat voor zienswijzen. Als definitieve goedkeuring volgt, kan Tennet gaan graven op het strand van Wijk aan Zee. Het is de eerste strandklus van de offshore-netbeheerder.

Nieuws Energeia

Stedin door stof om klantbrief over slimme meter met dreiging dwangsom

Netbeheerder Stedin heeft in juni en september een brief gestuurd aan in totaal duizend klanten, waarin het hen opriep over te stappen op een slimme meter. “Als u dat niet doet, bent u in overtreding van de wet”, las de brief. “U krijgt dan een een last onder dwangsom van €500”. Stedin erkent dat dit niet klopt en zegt dat de brief niet verstuurd had mogen worden. Het biedt de klanten excuses aan.