Nieuws Energeia

RWE schroeft investeringen op na goed eerste halfjaar

Het Duitse energiebedrijf RWE stelt zijn verwachtingen voor 2022 naar boven bij, nadat in het eerste halfjaar de inkomsten “significant” zijn toegenomen, meldt het bedrijf deze donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Door de hogere omzet kan het bedrijf naar eigen zeggen meer investeren in de energietransitie. De halfjaarcijfers van het Deense Ørsted vielen juist tegen, maar ook dit bedrijf verwacht over het hele jaar meer winst te maken.

Nieuws Energeia

Raad van State tikt minister op de vingers om toepassing SEEH-regeling

Twee huiseigenaren in Amersfoort kunnen na een uitspraak van de Raad van State vermoedelijk toch subsidie tegemoet zien voor energiebesparende maatregelen. Volgens minister De Jonge is de aangevraagde SEEH-subsidie destijds afgewezen omdat het nieuwe woningen zijn in een herbestemd schoolgebouw. Dat zou niet overeenkomen met de voorwaarden van de regeling. De Raad van State gaat niet mee in die redenering.

Nieuws Energeia

TSO's starten onderzoek naar opsplitsen van Nederlandse elektriciteitsmarkt

De Europese transmissienetbeheerders (TSO's) gaan onderzoeken of de Nederlandse elektriciteitsmarkt kan worden opgeknipt in twee verschillende biedzones. Mocht zo'n knip daadwerkelijk gezet worden, dan zullen Noord- en Zuid-Nederland in de toekomst hun eigen elektriciteitsprijs hebben. Ook voor Duitsland, Frankrijk, Italië en Zweden worden alternatieve indelingen onderzocht.

Opinie Energeia

Vergeet leveringszekerheid elektriciteit niet voor komende winter

Door de situatie op de gasmarkt gaat de discussie met name over de leveringszekerheid van gas. Zonder gas is er echter ook geen leveringszekerheid van elektriciteit. We hebben op dit moment in ons land een gas Bescherm- en herstelplan in werking bij een redelijk gediversifieerde elektriciteitsmix. Is dat voldoende om te voorkomen dat de gascrisis zich doorzet in een elektriciteitscrisis?