Auteur

Laetitia Ouillet

Van mij krijgt iedereen drie maanden

Mijn zoon vroeg me laatst of je in je eentje iets kan doen waardoor de wereld beter wordt. Mijn reflex is dan om ja te roepen. De realiteit ervaar ik toch anders.

Tijd, geld, geduld en liefde

Ondanks dat bestuurders en politici liever naar kerncentrales en de waterstofbackbone kijken dan naar wind op land, zijn we nog lang niet van de burger af. Je zou dan ook zuinig moeten zijn op je energiecoöperaties. Want díe investeren toevallig wel tijd, geld, geduld en liefde in alle zaken waar geen businesscase voor is.

Een handige post-it

Een van mijn favoriete sprekers is Ben Hunt Davis, die met zijn team roeide naar olympisch goud in Sydney in 2000. Je kan de link naar zijn verhaal makkelijk vinden door te googlen op “will it make the boat go faster”. Stel nou eens dat iedereen die in de energietransitie actief is, na de zomer van 2021 op zijn/haar computer een post-it plakt met deze vraag. Will it make the boat go faster? Hoe zorg je dat alles wat je elke dag doet niet een nieuwe barriere opwerpt, of een onzinnige regel goed praat, naar een paarse krokodil verwijst of langer alles in het oude laat hangen?

Nog even over draagvlak

Na deze column ga ik dat woord niet meer gebruiken. Het gaat al weken over niets anders meer op tv, in de kranten en op Twitter. Ik weet ook niet eens of wij er allemaal hetzelfde mee bedoelen.

Onderzoekers zijn lastpakken

Vorige maand was het zover. De spreekwoordelijke druppel. Je kent het: de emmer is eigenlijk al een tijdje vol, maar het gaat nog net goed. Toen viel die ene druppel waarvan de emmer overliep en ik met jas en al, vlak voor dat ik de deur uit stapte naar een bijeenkomst van de waterschappen over hun bijdrage aan het Klimaatakkoord, een mail tikte waar tot op heden geen reactie op is gekomen. Ik zal geen deel meer uitmaken van de Klimaattafel Elektriciteit.

Net geen burn-out

De zomervakantie is voorbij en de gevaren van een burn-out lijken geweken. Ik ging de vakantie totaal gedeprimeerd in. Voor mijn gevoel heeft de periode tussen het moment dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat belde of ik interesse zou hebben om namens Nera de wetenschap te vertegenwoordigen aan de onderhandelingstafel Elektriciteit van het Klimaatakkoord en de eerste dag van de zomervakantie een halve eeuw geduurd.

Innovatiebeleid is net The Voice Kids

Thuis moet door omstandigheden de vloer eruit in oktober: een perfect moment om over te gaan op vloerverwarming beneden. Maar als je daarna bedenkt dat de vloer nog drie weken met maximaal één graad per dag opgewarmd moet worden terwijl de rest van het huis ijskoud is, dan moet je sterk in je schoenen staan om niet tegen de aannemer te zeggen: hang die radiatoren maar even terug.

Geen verhaal

Het Paasweekeinde is in energieland meer dan welkom. We beleefden een enerverende week. Het begon met het persbericht van Uneto-VNI over de toekomst, of meer het gebrek eraan, voor de CV-ketel en minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaf donderdag de overtreffende trap met de lang over tijd zijnde maar niet echt verwachtte harde afspraken over het beëindigen van de gaswinning in Groningen.