Auteur

Jeroen Savelkouls

Jetten: kolenbedrijven wisten wél van afschaffing productiebeperking

Het kabinet heeft de eigenaren van kolencentrales wel degelijk vooraf op de hoogte gesteld van het voornemen om de productiebeperking te schrappen. Dat zei minister Jetten woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer. Uit gesprekken met bedrijven zou bovendien zijn gebleken dat de aanleg van strategische voorraden een haalbare kaart is. Uniper reageert geprikkeld.

Enquêtecommissie Groningen hoort woensdag oud-minister Jorritsma

De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de aardgaswinning in Groningen hoort komende week onder meer oud-minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma. Ook zijn diverse voormalige medewerkers van de NAM en Shell opgeroepen, zo blijkt uit de agenda voor de eerste verhoorweek. De week begint en eindigt met gesprekken met gedupeerden.

Gascrisis is een feit, maar veel pijnlijke keuzes nog niet nodig geacht

Het kabinet kondigt de eerste fase van een gascrisis aan. Een uitzonderlijke situatie die een jaar geleden nog ondenkbaar leek. Bij deze verhoogde staat van paraatheid horen ook maatregelen. Hierbij wordt vooral gekozen voor stimuleren en verleiden, veel pijnlijke keuzes worden nog niet gemaakt.

Kabinet roept eerste fase gascrisis uit

Het kabinet activeert de eerste fase van het Bescherm en Herstelplan Gas: 'vroegtijdige waarschuwing.' Kolencentrales mogen bovendien per direct weer op volle toeren draaien. De productiebeperking door een plafond van 35% op de CO₂-uitstoot is ingetrokken. Dat zei minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) deze maandag tijdens een persconferentie.

RVS: te weinig oog voor leveringszekerheid bij sluiting Groningen

Het kabinet moet de gevolgen van de sluiting van het Groningenveld voor de leveringszekerheid beter in kaart brengen. Dat stelt de Raad van State in een advies over het wetsvoorstel dat de beëindiging van de gaswinning moet regelen. Ook moet worden onderzocht of in bepaalde situaties extra productie toch gerechtvaardigd is.

CCS-project Neptune en partners naar volgende fase

De grootschalige opslag van CO₂ in lege gasvelden in het L10-gebied is een stapje dichterbij gekomen. Neptune Energy, Exxon Mobil-dochter XTO Nederland, Rosewood Exploration en EBN Capital maken deze maandag bekend een samenwerkingsovereenkomst te hebben getekend. Intussen worden gesprekken gevoerd met potentiële klanten.

Aanscherping ETS struikelt in finale stemming Europarlement

Het Europees Parlement is het niet eens kunnen worden over een aanscherping van het ETS. Een eerder in de milieucommissie bereikt compromis werd deze woensdag in de plenaire zaal afgewezen. De sociaal-democraten, groenen, conservatieven en rechts-populisten stemden tegen het voorstel.

Mijnraad: gaskraan Groningen mogelijk verder open in noodsituatie

Het kabinet moet snel in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn om in het geval van een ernstige gascrisis de productie uit het Groningenveld op te voeren. Dat schrijft de Mijnraad in een advies. Een hoger winningsniveau kan noodzakelijk zijn om de leveringszekerheid te garanderen. Maar uit veiligheidsoogpunt is dat volgens het SODM een slecht idee.

Kamer geeft industrie extra zetje om te investeren in besparing en duurzaamheid

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van CU en D66 om de terugverdientijden voor energiebesparende maatregelen aan te passen aan de nieuwe, hogere energieprijzen. Ook roept het parlement minister Jetten op onderzoek te doen naar de mogelijke bijdrage van negatieve emissies op het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Kabinet overweegt meer kolenstook alleen bij echt langdurige gasonderbrekingen

Het kabinet ziet op dit moment geen enkele aanleiding voor het op volle sterkte laten draaien van de kolengestookte elektriciteitscentrales. Ook bij kortdurende gastekorten is dat niet aan de orde, zo zei staatssecretaris Vijlbrief donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer. Alleen in het geval van maanden durende onderbrekingen komt een dergelijke maatregel mogelijk op tafel.

SODM: verplaats overslag aardgascondensaat Roodeschool naar industrieterrein

Het SODM dringt aan op verplaatsing van de overslaginstallatie voor aardgascondensaat in Roodeschool. Dat blijkt uit een ongevraagd advies aan staatssecretaris Vijlbrief. De activiteiten zijn tijdelijk stilgelegd wegens het ontbreken van een goedwerkende lekbak. Vijlbrief zei recent nog geen wettelijke mogelijkheden te zien om verplaatsing af te af te dwingen.

ONE-Dyas krijgt vergunning voor gaswinning in Noordzee boven Schiermonnikoog

Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk boren naar een nieuw gasveld in de Noordzee. Hans Vijlbrief, de staatssecretaris voor Mijnbouw, heeft groen licht gegeven voor een vergunning schrijft het ministerie van Economische Zaken in een woensdag gepubliceerde Kamerbrief.

Platform Groen Gas ziet knelpunten én oplossingen richting 2 miljard kuub-doel

Platform Groen Gas ziet de beschikbaarheid van biogrondstoffen als een van de knelpunten bij het realiseren van de ambities uit het Klimaatakkoord. Dat blijkt uit een dinsdag aan minister Jetten overhandigd meerjarenprogramma. De fusieorganisatie wil daarmee een bijdrage leveren aan het oplossen van dergelijke knelpunten om zo de beoogde productie van 2 miljard kuub groen gas in 2030 te kunnen realiseren.

Besluit Gazprom doet niet meteen pijn, maar dat kan snel veranderen

De gevolgen van het besluit van Gazprom om het laatste langetermijncontract met het Nederlandse Gasterra niet uit dienen, lijken beperkt. Toch maken deskundigen en bedrijven zich zorgen. Want wat als de echt grote Europese afnemers van Russisch pijplijngas ook op de zwarte lijst van Moskou terechtkomen? “Dan ziet het plaatje er wel heel anders uit”.

Gastransporttarieven omhoog, geen extra korting voor opslag

De gastransporttarieven stijgen komend jaar met gemiddeld 19%. Voornaamste oorzaak is dat GTS verwacht flink minder capaciteit te kunnen verkopen, waardoor de kosten over minder transacties kunnen worden verdeeld. Dat blijkt uit het deze maandag gepubliceerde tarievenbesluit van de ACM. Voor gasopslagen komt er vooralsnog geen extra korting.

Gazprom staakt gasleveringen aan Gasterra

Gazprom staakt de levering van aardgas aan Gasterra. Volgens bestaande afspraken zou het Russische bedrijf in de periode 31 mei tot 1 oktober, de resterende duur van een lopend contract, zo'n 2 miljard kubieke meter gas aan Nederland moeten leveren. Maar dat gebeurt niet nu Gasterra heeft aangekondigd de betalingseisen van het Russische staatsbedrijf naast zich neer te leggen.

Cogas werkt aan nieuw bedrijfsonderdeel voor hernieuwbaar gas

Cogas wil zijn biogasactiviteiten onderbrengen in een afzonderlijke entiteit. Hiervoor gaat het netwerkbedrijf de samenwerking aan met energiecoöperatie IJskoud, Energiefonds Overijssel en enkele gemeenten in het noordoosten van Twente.

Unesco zet gaswinning Ternaard op agenda jaarvergadering, kabinet blijft bij standpunt

Unesco voert de druk op Nederland in verband met de voorgenomen gaswinning bij Ternaard verder op. De werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties zet het onderwerp waarschijnlijk op de agenda van zijn komende jaarvergadering. Het kabinet biedt aan meer Engelstalige informatie ter beschikking te stellen, waaruit moet blijken dat bescherming van de Waddenzee prioriteit heeft.

Groningse stichting stopt met procederen tegen de NAM, ondanks eerder succes

Na acht jaar procederen tegen de NAM gooit de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) de handdoek in de ring. Een nog lopende rechtszaak wordt afgebroken in ruil voor een vergoeding voor het dekken van de juridische kosten. WAG won twee eerdere procedures tegen het olie- en gasbedrijf, maar acht de risico’s van een derde rechtszaak te groot.

Onderhandelingen kabinet en NAM is complexe miljardendans met veel onzekerheden

Het is niet ondenkbaar dat het kabinet flink meer geld kwijt is aan het compenseren van de NAM voor de gewijzigde inzet van gasopslag Norg. De marktprijzen zijn zo volatiel dat elke voorspelling over het benodigde budget al snel achterhaald is. Een meevaller behoort ook tot de -theoretische- mogelijkheden.

Meer gaswinning nodig door nieuwe vertraging stikstoffabriek Zuidbroek

De uitbreiding van de stikstofbijmengfabriek in Zuidbroek is opnieuw vertraagd. GTS meldt deze donderdag dat de installatie naar verwachting pas in september operationeel is. Dat betekent dat er dit gasjaar meer gas uit het Groningenveld gewonnen moet worden dan eerder aangenomen.

Rechter beveelt gedeeltelijke voortzetting strafrechtelijk onderzoek naar NAM

De officier van justitie moet het strafrechtelijk onderzoek naar de NAM wegens het in levensgevaar brengen van één bewoner van het Groningse aardbevingsgebied voorzetten. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden deze dinsdag bepaald. De GBB spreekt over een “historische dag” en een “erkenning van het leed”.

Nogepa steekt zich in nieuwe jas voor plek in CO₂-neutrale toekomst

Met een nieuwe naam en met een nieuw verhaal hopen de in Nederland actieve olie- en gasbedrijven ook in een CO₂-neutrale toekomst relevant te blijven. Deze maandag doopte brancheorganisatie Nogepa zich om tot Element NL. Een bijbehorend actieprogramma is de leidraad voor de koers van de sector in de komende jaren.

STEMMING Wintershall blijft in zee gaan met Gazprom

Wintershall DEA is niet van plan zijn samenwerkingen met Gazprom in Rusland te beëindigen. Een onmiddellijke stop zou betekenen dat miljoenen euro’s aan bezittingen aan de Russische staat zouden toevallen, meldt het Duitse olie- en gasbedrijf. Woensdag riep een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet op de juridische mogelijkheden te onderzoeken om Gazprom te verbieden actief te zijn op de Noordzee.

Kamer en kabinet willen Gazprom weren van de Noordzee

Joint ventures met Russische inbreng moeten worden uitgesloten van mijnbouwactiviteiten in Nederland. Dat vinden alle coalitiefracties in de Tweede Kamer. Verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief is het daarmee eens, maar vraagt tijd om de juridische mogelijkheden hiertoe te onderzoeken.

Olie- en gasgigant BP zet in op waterstof, ook in Nederland

Dat BP van plan is te investeren in offshore wind in Nederland, is het gevolg van de in 2020 ingezette strategie met meer nadruk op CO₂-arm en hernieuwbaar. Een omvangrijk waterstofproject in het Engelse Teesside is het vlaggenschip van deze nieuwe koers. Toch is het nog wachten op de definitieve investeringsbesluiten.

Olie- en gasbedijf BP wil offshore windpark Hollandse Kust (west) bouwen

BP brengt deze week een bod uit in de tender voor de nieuwe offshore windkavels van windgebied Hollandse Kust (West). Dat zegt het Britse olie- en gasbedrijf in gesprek met Energeia. Met de elektriciteit van het eventueel zelf te bouwen park wil BP groene waterstof produceren voor de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven en andere industriële bedrijven.

STEMMING Nervositeit op oliemarkt door Europees voornemen voor boycot Rusland

Na de afkondiging van een boycot kolen zint Brussel nu ook op een volledige stop op de import van olie uit Rusland. Meteen na de bekendmaking van de plannen steegt de prijs van Brent-olie. Opec+ brengt maar een klein beetje verlichting, zo bleek deze donderdag.

EZK schrapt toestemming fracking voor gasveld Pieterzijl-Oost

De NAM mag geen hydraulische stimulatie toepassen bij de productie van aardgas in Pieterzijl-Oost. Eerder gaf het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) daar in beginsel toestemming voor, maar de Raad van State oordeelde vorig jaar dat dit besluit onvoldoende onderbouwd is. Het departement laat het daarbij zitten, blijkt nu.

Met reeks onderzoeksboringen brengt EBN mogelijkheden aardwarmte in kaart

EBN wil in de regio Amstelland de tweede van in totaal tien onderzoeksboringen voor aardwarmte uitvoeren. Doel is om meer kennis te vergaren over de waterdoorlatendheid van de ondergrond. Sinds vorig jaar staat er eenzelfde type boring in het oosten van Utrecht gepland.