Auteur

Katrijn de Ronde

Reclame Code Commissie: Verkoper DGB Energie moet klant met open vizier tegemoet treden

Een verkoper namens energieleverancier DGB Energie wekte tijdens het verkoopgesprek de indruk de eigen energieleverancier van de beoogde klant te zijn. Dat mag niet, aldus de Reclame Code Commissie. Recent heeft branchevereniging Energie-Nederland de gedragscode voor energieleveranciers vernieuwd.

Econic wil met Eforce grootste zonne-installateur van Nederland worden

Econic heeft de zonne-installatiedivisie van technischedienstverlener Guidion overgenomen. Dat bedrijfsonderdeel heet voortaan Eforce. De nieuwbakken Econic-dochter wil binnen drie jaar het grootste zonne-installatiebedrijf van Nederland worden.

Zon, wind en waterstof moeten zorgen voor zelfvoorzienende boerderijen in Zuid-Holland

Komende zomer valt de beslissing: gaan de agrarische ondernemingen Dogterom en Van den Hoek off-grid functioneren met zonne-energie en elektrolysers, of is het plan toch te duur en te risicovol?

Ollongren overweegt landelijke heffingskorting OZB voor huizen met zonnepanelen

Gemeenten kunnen korting geven op de onroerendezaakbelasting. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) gaat in gesprek over de mogelijkheid om die heffingskorting landelijk verplicht te stellen voor huizen met zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen.

Nederland bij eerste drie landen met officieel waterstofcertificatensysteem

Nederland, Vlaanderen, Wallonië en Oostenrijk zijn de eerste vier regio's waar een officieel certificatensysteem voor groene en blauwe waterstof wordt ontwikkeld. Het bestaande CertifHy-project werkt hieraan mee, laat Wouter Vanhoudt, directeur Europa Hinicio, weten.

Meer financierders nodig voor energietransitie

De financiering voor innovaties op energiegebied moet beter, stelt Martin Weissman, drijvende kracht achter het Financieringsloket voor het midden- en kleinbedrijf van de Topsector Energie. “Het ecosysteem voor de financiering van de energietransitie moet vergelijkbaar worden met dat van de digitale sector.”

Noordzeekanaalgebied krijgt €58,8 uit Just Transition Fund voor energietransitie

Het Noordzeekanaalgebied heeft €58,5 mln subsidie gekregen uit het Europese Just Transition Fund, het fonds voor een rechtvaardige klimaattransitie. Een deel van het geld gaat naar de plannen voor CO₂-infrastructuur in het gebied en een elektrolysefabriek voor groene waterstof.

Cybercriminelen komen binnen in Mijn Eneco

Cybercriminelen hebben zich met gestolen e-mailadressen en wachtwoorden toegang verschaft tot zo'n 1.700 Mijn Eneco-accounts. Mijn Eneco is de omgeving waarin klanten van energiebedrijf Eneco hun energiezaken kunnen regelen. Het gaat zowel om huidige als voormalige klanten.

Jeanine Tijhaar nieuwe CFO Eneco Groep

Jeanine Tijhaar, de huidige CFO van Eneco Nederland, volgt per 1 februari Guido Dubbeld op. Dubbeld was tien jaar lang financieel directeur van Eneco, gedurende een roerige periode van het energiebedrijf. Tijhaar werkt sinds 2017 bij Eneco.

Tuinders goed voor productie van 9% van de nationale stroomconsumptie

De WKK's in de glastuinbouw produceerden in 2019 10,5 TWh aan elektriciteit. Dat komt overeen met 9% van de nationale stroomconsumptie in Nederland. De WKK-inzet zorgt voor reductie van de CO₂-uitstoot in de elektriciteitssector, maar laat die uitstoot in de glastuinbouw juist stijgen. Wederom is de afgesproken vermindering niet gehaald.

Einde aan Vattenfalls avontuur met zonnewagen Nuna

Dit is het laatste jaar dat energiebedrijf Vattenfall het Delftse studententeam van de zonnewagen Nuna ondersteunt. Na een laatste World Solar Challenge in Australië komt er een einde aan twee decennia sponsorschap.

Allocatie 2.0: nieuwe regels voor meten van gebruik van het elektriciteitsnet

De regels voor allocatie en reconciliatie op het elektriciteitsnet gaan op de schop. Dat blijkt uit een codewijzigingsvoorstel dat deze week is gepubliceerd bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het eerst zijn de grootverbruikers aan de beurt.

CO₂-heffing industrie komt uit op €3,51 extra per ton uitstoot in 2021

De CO₂-heffing voor de industrie komt in 2021 uit op €3,51 per ton broeikasgasuitstoot bovenop de bestaande Europese prijs per emissierecht. Dat blijkt uit een besluit van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) van oudjaarsdag.

Doek valt voorlopig voor Britse GVO's in Europa

Britse groenestroomcertificaten worden na 31 december niet langer geaccepteerd in de Europese Unie. In het voorlopige handelsakkoord zijn daar geen afspraken over gemaakt, zag de Association of Issuing Bodies, en dat betekent dat de bestaande regelingen vervallen.

Hoe ODE en corona een einde maakten aan een groen succesverhaal

Koppert Cress, de kiemenkwekerij van Rob Baan, is een schoolvoorbeeld van duurzaamheid in de tuinbouwsector. Maar in december sloot hij na negen jaar de gasgestookte WKK weer aan. “We begonnen in 2009. Sinds 2011 is het bedrijf all electric”, zegt Baan. “En toen kwam de ODE.”

Snelgroeiend Iwell gaat batterijen plaatsen in vastgoed ASR

De omzet van batterijbedrijf Iwell is het afgelopen jaar “400%, misschien wel 500%” gegroeid, zegt commercieel directeur Jan-Willem de Jong. Daarbij hoort ook de overeenkomst met ASR Vastgoed over de lease van batterijen in negen panden.

Fikse besparingen met hybride warmtepompen maar geen 'beste uit de test'

Hybride warmtepompen leveren een flinke besparing op de energierekening op, berekende de Consumentenbond, maar een “beste uit de test” kon de belangenorganisatie niet toekennen. Daarvoor is de prestatie te veel afhankelijk van woning en het stookgedrag.

Brabantse waterschappen sluiten groot stroomcontract met Greenchoice

De drie Brabantse waterschappen De Domme, Brabantse Delta en Aa en Maas hebben een stroomcontract afgesloten met energieleverancier Greenchoice voor tien jaar. Jaarlijks nemen zij 100 GWh elektriciteit af. Gedurende de looptijd moet dat additionele opwek opleveren.

Europese Investeringsbank investeert €50 mln in warmtenetten HVC

Afvalverwerker en energiebedrijf HVC krijgt een lening van €50 mln van de Europese Investeringsbank. Het geld gaat naar de bestaande warmtenetten in Alkmaar en Dordrecht, en wordt ingezet om geothermieprojecten in het Westland te ontwikkelen.

Ollongren volgt wens Utrecht om kookgasverbod terug te laten keren

Utrecht krijgt toch de mogelijkheid om bewoners van de wijk Overvecht-Noord te verbieden te koken op aardgas. Nadat het verbod in de Tweede Kamer was gesneuveld, luidden gemeente, netbeheerder en woningcorporatie de noodklok over de gasloze ambities in de wijk. Minister Ollongren geeft daar gehoor aan.

Eneco wil een miljoen nieuwe klantcontracten en duurzame opwek verdubbelen

Energiebedrijf Eneco wil een miljoen nieuwe klantcontracten afsluiten en het opgestelde vermogen aan hernieuwbare opwek verdubbelen de komende vijf jaar. Dat heeft het bedrijf afgelopen donderdag intern bekend gemaakt.

Tennet-rapport: behoefte aan 24 GW regelbaar vermogen in 2030 door elektrificatie

In een jaar met een gemiddeld weertype is er 24 GW aan regelbaar vermogen nodig om pieken in het elektriciteitsverbruik op te vangen. Dat schrijft CE Delft in een onderzoek in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Tennet naar de gevolgen van het Klimaatakkoord.

NVDE wil dubbel contract for difference om zwieper te geven aan elektrische boiler

Flexibele nettarieven en een contract for difference aan aanbod én vraagkant van elektriciteit kunnen een zwieper geven aan de komst van elektrische boilers in de industrie. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

The FCTR-E breidt uit naar Duitsland en gaat verder als Econic

The FCTR-E, een bedrijf dat woningen verduurzaamt, heeft het team van de Duitse evenknie Home.On ingelijfd. Daarmee is de eerste stap over de grens gezet. The FCTR-E gaat verder onder de naam Econic.

Ollongren onderzoekt digitale aanvraag energielabel, zonder expertbezoek

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) gaat onderzoeken hoe zij het digitaal aanvragen van een energielabel toch mogelijk kan maken. Dat volgt uit een amendement van Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD), die tot op het laatst heeft gestreden tegen de hoge prijzen van het nieuwe label.

Infratechniekclub Astrin fuseert met Techniek Nederland

Brancheverenigingen Techniek Nederland en Astrin bundelen de krachten. De activiteiten van Astrin gaan per januari over naar de Vakgroep Infratechniek, en de leden worden lid van de overkoepelende organisatie.

Geen extra subsidie voor verplicht waterzijdig inregelen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken maakt geen extra subsidie vrij voor het verplicht waterzijdig inregelen van verwarmingssystemen. De Vereniging Eigen Huis had daarom gevraagd. Wel gaat de minister de bekendheid van de verplichting vergroten.

Ocap bouwt leiding voor CO₂-transport naar Aalsmeer

De Ocap-leiding, die CO₂ levert aan tuinders, breidt uit naar Greenport Aalsmeer. Afgelopen week ging de schop in de grond om een nieuwe pijpleiding aan te leggen. Doel is om in 2021 onder de Westeinderplassen door te steken naar het volgende gebied.

Twee nieuwe leveranciers: Frank Energie en HEM

Twee nieuwe energieleveranciers kregen deze week een leveringsvergunning voor kleinverbruikers van de Autoriteit Consument & Markt. Het gaat om Frank Energie en HEM. De eerste is gestart door een oudgediende van Eneco, de andere geleid door twee voormalige Essent-mannen.

Warmtefonds voor krappe beurs uitgesteld tot de lente

Het Warmtefonds gaat niet per 1 januari maar pas in de lente van start met het verstrekken van verduurzamingsleningen aan mensen die geen leenruimte hebben of door hun leeftijd niet in aanmerking komen voor leningen. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Ollongren.