Auteur

Wouter Hylkema

De regeling die vanaf het begin tijdelijk bedoeld was, blijft maar verlengen

De energietransitie vereist dat we vooral vooruit kijken, naar de toekomst. Hoe kan het anders, beter? Soms kan het helpen juist een blik te werpen op de geschiedenis. Deze zomer duikt Energeia in de historie en diept enkele geschiedenissen op met een verrassend actueel tintje. Vandaag: de salderingsregeling.

Rechtbank: ook studenten kunnen recht hebben op eenmalige energietoeslag

De gemeente Nijmegen heeft onterecht studenten als groep uitgesloten van de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. De gemeente volgde hiermee een advies van minister Schouten (Armoedebeleid, CU). De rechtbank Gelderland vindt dat met de generieke uitsluiting “een niet te rechtvaardigen onderscheid” wordt gemaakt.

STEMMING Droogte en hitte problematisch voor Duitse en Franse stroomproductie

Het energiebedrijf Uniper heeft gewaarschuwd dat het mogelijk de productie van twee belangrijke kolengestookte elektriciteitscentrales in Duitsland moet verminderen, omdat het bedrijf worstelt om brandstofvoorraden langs de Rijn te krijgen. Lage rivierstanden en hoge watertemperaturen hebben ook gevolgen voor kerncentrales in Frankrijk. EDF heeft sommige reactoren moeten uitzetten bij gebrek aan koelmogelijkheden.

Tijd begint te dringen: ondanks nakende verplichting veel kantoren nog altijd labelloos

Nog altijd heeft ruim de helft van de kantoren in Nederland nog geen energielabel C of beter, terwijl dit wel verplicht is per 1 januari 2023. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hoewel RVO een kleine versnelling waarneemt in de groei van het aandeel groene labels, komen kantooreigenaren en vastgoedbeheerders onvoldoende in actie.

Alle capaciteit van drijvende LNG-terminals in Eemshaven gecontracteerd

Ook de resterende 1 miljard kubieke meter capaciteit van de twee drijvende LNG-terminals in de Eemshaven is verkocht door Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal. Met Engie als derde klant is nu de totale 8 miljard kubieke meter die beschikbaar was gecontracteerd. Eerdere klanten waren het Tsjechische ČEZ en Shell Western LNG B.V.

Nederlander blijkt grote waarde te hechten aan ononderbroken stroomlevering

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de maximale waarde bepaald die afnemers in Nederland bereid zouden zijn te betalen om een mogelijke leveringsonderbreking van elektriciteit te voorkomen. Dit bedrag is uitgekomen op €68.887 per MWh, een bijzonder hoog bedrag waarmee Nederland sterk afwijkt van andere landen. Het getal heeft vooral een theoretische waarde, en zegt wat over het niveau van leveringszekerheid dat nagestreefd moet worden.

STEMMING Torenhoge gasprijs neemt andere markten op sleeptouw

De prijzen voor aardgas zijn een speelbal van de geopolitieke krachten op het wereldtoneel. Met het verder afknijpen van de Nord Stream 1-verbinding door het Russische staatsbedrijf Gazprom is de aanvoer van gas uit Rusland verder verminderd. Rusland voert hiervoor technische oorzaken op, maar in Europa twijfelt niemand erover dat het louter politieke motieven zijn die Vladimir Poetin tot deze actie aanzet.

Prijs aardgas blijft stuiteren terwijl Poetin met de leveringsvolumes speelt

De prijs voor aardgas blijft hard stijgen, terwijl de fysieke volumes Russische gas die via de Nord Stream 1-pijpleiding naar Europa komen worden afgeknepen. De aankondiging hiervan door Gazprom zorgde dinsdag al voor een prijsrally, maar nu de geleverde volumes daadwerkelijk dalen, intensiveren de prijsbewegingen.

Europese energieministers benadrukken solidariteit bij bereiken gasbesparingsakkoord

De energieministers van de Europese lidstaten hebben een akkoord bereikt over de vrijwillige vermindering van de vraag naar aardgas deze winter met 15%. In geval van nood kan vraagvermindering verplicht worden, maar op die verplichting zijn ook weer diverse uitzonderingen afgesproken.

NRG onderzoekt materiaal waarmee Franse kerncentrales flexibeler kunnen produceren

Nucleair onderzoeksinstelling NRG is in de Hoge Flux Reactor in Petten in samenwerking met het Franse energiebedrijf EDF gestart met het onderzoek naar het materiaal van de splijtstofbekledingsbuizen. Doel van het onderzoek is de bestaande Franse kerncentrales van EDF meer flexibel te maken.

Bouw Windpark Blauw mag na rechterlijke belangenweging doorgaan

De bouw van Windpark Blauw in de Flevopolder mag worden voortgezet. Een omwonende die probeert voor elkaar te krijgen dat de omgevingsvergunning voor het 61 turbines tellende windpark wordt vernietigd, eiste daarbij een onmiddellijke bouwstop. Volgens de voorzieningenrechter weegt het belang van de vergunninghouder echter zwaarder.

STEMMING Tien dagen billenknijpen: komt Nord Stream 1 terug uit onderhoud?

De Europese aardgasprijzen zijn onverminderd hoog, aangezien handelaren op scherp staan over wat ze kunnen verwachten rond de gaslevering via de Russische Nord Stream-pijpleiding. De pijpleiding is sinds maandag voor tien dagen afgesloten voor gepland onderhoud. Duitsland, Nederland en diverse marktdeelnemers zijn bezorgd dat Rusland de verbinding na de werkzaamheden niet volledig in gebruik neemt.

Groeifonds kent definitief €200 mln toe aan twaalf collectieve warmteprojecten

Het consortium van NieuweWarmteNu! heeft uit het Groeifonds een definitieve toezegging gekregen om twaalf concrete collectieve warmteprojecten te starten. Deze projecten zijn geselecteerd op basis van de grootste leer- en vliegwieleffecten.

EZK komt met wekelijks dashboard over de gasmarkt

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat wekelijks informatie over de gasmarkt delen. Het gaat daarbij om de vullingsgraad van de Nederlandse bergingen, het gemiddelde gasverbruik per dag, de aanvoer van gas naar Europa en de gasprijs. Later kan de wekelijkse update uitgebreid worden met meer informatie, aldus het ministerie.

STEMMING Terwijl Gasunie LNG-contracten sluit, blijft de gasprijs onverminderd stijgen

Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft het Tjechische bedrijf ČEZ en Shell Western LNG gecontracteerd om via de Eemshaven LNG te gaan leveren. De bedrijven hebben opgesteld 7 miljard kubieke meter per jaar aan capaciteit gecontracteerd, laat Gasunie weten. Ondertussen is de gasprijs onverminderd hard aan het stijgen, met voor het jaarcontract een alltime high.

Bijmengverplichting groen gas start in 2025, kosten op bord van kleinverbruikers

De bijmengverplichting van groen gas gaat in 2025 in. De verplichting houdt in dat energieleveranciers volgens een verdeelsleutel zorg moeten dragen voor een bepaald volume aan groen gas voor levering binnen de gebouwde omgeving, oplopend tot 1,6 miljard kubieke meter in 2030. De kosten hiervoor mogen door de leveranciers worden doorberekend aan de kleinverbruikers van aardgas.

Jetten: regionale overheidsregie nodig om infrastructuurprojecten te versnellen

Minister Jetten wil dat op regionaal niveau overheidsregie wordt genomen om de realisatie van energie-infrastructuurprojecten te versnellen. Elke provincie moet samen met betrokken gemeenten en netbeheerders een provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (Miek) realiseren.

STEMMING Angst voor Russische leveringsstop blijft de markt domineren

Het vooruitzicht dat de Europese gasmarkt krap wordt, stuwt de prijs opwaarts. Ook de lopende Navo-besprekingen, onder meer over verdere uitbreiding van de verdragsorganisatie, zorgen voor spanningen op de markt. Bij Europese bestuurders en functionarissen vat het idee steeds meer post dat komende winter niet meer gerekend kan worden op gasbevoorrading vanuit Rusland.

Onduidelijkheid over biomassa maakt vaststelling aandeel hernieuwbaar in 2021 lastig

Het aandeel hernieuwbare energie ten opzichte van het totale energieverbruik in Nederland is vorig jaar in elk geval uitgekomen op 12%. Afhankelijk van de wijze van toepassing van de nieuwe Europese criteria voor biomassa kan dit getal nog groeien naar 13,4%. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

STEMMING Timmermans: risico op Russische gasstop is reëler dan ooit

Een tiental landen van de Europese Unie is inmiddels getroffen door vermindering van de gastoevoer uit Rusland, zei deze donderdag Eurocommissaris Frans Timmermans. “Het risico van een volledige verstoring van de gaslevering is nu reëler dan ooit”, aldus de vice-voorzitter van de Europese Commissie. De gasmarkt reageerde met prijsverhogingen.

Compensatie CO₂-kosten stroomfactuur grootverbruikers 'relevant', maar besluit blijft uit

Het kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over voortzetting van de zogenoemde indirecte kostencompensatie, een subsidieregeling die moet voorkomen dat bedrijven uit Nederland vertrekken vanwege een ongelijk speelveld door CO₂-uitstootkosten. Minister Adriaansens meent weliswaar dat het continueren van compensatie van indirecte emissiekosten relevant is, maar heeft vooralsnog geen budget voor voortzetting van de regeling.

Kabinet roept eerste fase gascrisis uit

Het kabinet activeert de eerste fase van het Bescherm en Herstelplan Gas: 'vroegtijdige waarschuwing.' Kolencentrales mogen bovendien per direct weer op volle toeren draaien. De productiebeperking door een plafond van 35% op de CO₂-uitstoot is ingetrokken. Dat zei minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) deze maandag tijdens een persconferentie.

Advertenties op Energeia

Vanaf vandaag kunt u weer advertenties verwachten op de website van Energeia, na ruim drie jaar advertentievrij te zijn geweest. Uiteraard heeft dit op geen enkele manier consequenties voor de journalistieke onafhankelijkheid van Energeia. Die was, is en blijft ons allergrootste goed.

STEMMING Prijzen spuiten omhoog nu Rusland de gastoevoer verder afknijpt

De gasprijs schiet de laatste twee dagen de hoogte in, nu Rusland de gastoevoer naar Europa verder afknijpt. Gazprom heeft niet alleen de gastoevoer naar Duitsland verminderd, maar ook die naar Italië. Op de achtergrond speelt nog de brand bij de LNG-fabriek Freeport LNG vorige week, die de Amerikaanse LNG-toevoer voor maanden beperkt.

STEMMING Gasprijs de hoogte in na brand Texaanse LNG-fabriek

Een brand in een LNG-faciliteit voor de kust van Texas (Verenigde Staten) beperkt de komende drie weken de productie van Amerikaans vloeibaar gas. Donderdagochtend zorgde dat voor een prijssprong van 15% voor het voorste maandcontract op de TTF. Rond de klok van 16.00 uur was daar nog 6% prijsstijging van over.

Bewoners krijgen acht jaar voorbereidingstijd wanneer gemeente wijk aanwijst als gasloos

Wanneer een wijk door de gemeente wordt aangewezen om van het gas af te gaan, krijgen bewoners en woningeigenaren ongeveer acht jaar de tijd om zich voor te bereiden op de overstap op een duurzaam alternatief, schrijft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer.

Uit de hoek: de nieuwe opinierubriek met Laetitia Ouillet

Laetitia Ouillet wordt vaste columnist bij Energeia. Onder de noemer ‘Uit de hoek’ komt de pennenvrucht van Ouillet tweewekelijks op maandag online. Zo publiceert Energeia elke week een opiniërende expertbijdrage; de ene maandag Uit de hoek, de andere maandag Trilemma.

Limburgs Energie Fonds ontvangt tweede miljoenenlening van Europese Investeringsbank

Het Limburgs Energie Fonds ontvangt een langetermijnlening van de Europese Investeringsbank (EIB) van €54 mln om daarmee duurzame projecten in Limburg te ondersteunen. Het is de tweede keer dat de EIB in het regionale fonds investeert. De totale waarde is sinds de start in 2013 inmiddels gegroeid tot €169 mln.

STEMMING Onweersbui veroorzaakt Alert-situatie

Deze donderdag trok een onweersbui over het land, wat de intraday- en onbalansprijzen de hoogte in stuurde, en zorgde voor een zogenoemde Alert-situatie. Tennet kondigde deze af, om marktdeelnemers te waarschuwen dat de beschikbare hoeveelheid noodvermogen op dat moment fors was teruggelopen. Een onweersbui kan zorgen voor plotselinge rukwinden, waardoor windturbines vaak uit voorzorg worden uitgezet.

Nieuwe maatregel geeft bestaande windparken meer zekerheid over milieunormen

Exploitanten van bestaande windparken hebben meer rechtszekerheid gekregen over de mate van milieuhinder die ze mogen veroorzaken, nadat een rechtszaak in de zomer van 2021 een streep had gezet door de toen gangbare normen. Vorige week is een tijdelijke maatregel vastgesteld met algemene milieuvoorschriften voor bestaande en vergunde windturbineparken. De maatregel neemt niet alle onzekerheid weg. Nieuwe landelijke normen worden in het najaar van 2023 verwacht.