Uit de hoek Column

Kom niet naast mij zitten in de verjaardagskring

Eigenlijk is dit de dag die je wist dat zou komen. Wie mij al langer volgt op sociale media weet dat ik mij verschrikkelijk veel zorgen maak om de toekomst van de Verenigingen van Eigenaren (VVE) in de energietransitie. Mijn doel is dat jullie na het lezen van deze column mijn zorgen delen en het kaf van het koren kunnen scheiden bij berichtgeving in de media en uitingen van Kamerleden wanneer de politiek zich gaat uitspreken over het onderwerp.

Uit de hoek Column

Vegan stamppot met rodekoolsteak voor een verhaal dat blijft hangen

Afgelopen dinsdagavond was ik te gast in Emmeloord, een eindje van huis. Ik was uitgenodigd bij een symposium van lokale ondernemers die afgelopen maanden een traject hebben gevolgd om beter in kaart te brengen wat zij al doen, maar vooral wat zij nog meer zouden moeten doen aan verduurzaming. Of ik een lezing wilde geven over de trends in de energietransitie. In pak ‘m beet een half uur, mét ruimte voor vragen.

Uit de hoek Column

Praten, praten, praten

Congressen gaan allang niet meer over kennisoverdracht, tegenwoordig voelt het vaak meer als groepstherapie. Rondetafelgesprekken waar je als publiek kijkt naar experts die het met elkaar soort van oneens zijn, maar aan het einde afspreken dat ze het “met elkaar” gaan oplossen. Maar we zijn allemaal de fabeltjeskrant-fase ontgroeid. Het is tijd voor een congres waar de deelnemers eerlijk met elkaar concluderen dat het zo eigenlijk allemaal helemaal niet meer gaat lukken.

Column

IPCC: de beleidssamenvatting voor een regeerakkoord

Wie had gedacht dat de ‘Summary for policy makers’ (SPM) van de IPCC-werkgroep die zich buigt over de wetenschappelijke kennis en ontwikkeling van klimaatverandering een toegankelijk recept voorschrijft voor klimaatbeleid, komt bedrogen uit. De stevigste conclusie is dat menselijk gedrag ondubbelzinnig (“unequivocal”) verantwoordelijk is voor de opwarming van lucht, zee en aarde. In de termen van het IPPC zou ik willen proberen een doorvertaling te maken naar de beleidsopgave voor Nederland.

Column

Een handige post-it

Een van mijn favoriete sprekers is Ben Hunt Davis, die met zijn team roeide naar olympisch goud in Sydney in 2000. Je kan de link naar zijn verhaal makkelijk vinden door te googlen op “will it make the boat go faster”. Stel nou eens dat iedereen die in de energietransitie actief is, na de zomer van 2021 op zijn/haar computer een post-it plakt met deze vraag. Will it make the boat go faster? Hoe zorg je dat alles wat je elke dag doet niet een nieuwe barriere opwerpt, of een onzinnige regel goed praat, naar een paarse krokodil verwijst of langer alles in het oude laat hangen?