Direct naar inhoud

Nordstream-2, splijtzwam voor de Europese Energie Unie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 20 april 2016
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

De Europese energie-afhankelijkheid van Rusland neemt steeds meer toe. In tegenstelling tot veel berichten in de media is er sprake van een structurele versterking van de macht van Gazprom, Ruslands gasgigant, op de Europese markt. Als antwoord hierop is Brussel al jarenlang bezig met de zogenaamde veiligheid van energietoevoer strategie, waarbij diversificatie van energie-import wordt benadrukt. In realiteit is dit echter een farce. In Q1 van 2016 exporteerde Rusland 30% meer gas naar het buitenland, waarbij twee Europese lidstaten de boventoon voerden. Het Verenigd Koninkrijk rapporteerde 242% meer Russisch gas (3,9 mrd kubieke meter), Nederland (als voormalig grootste Europese gasproducent!) liet een toename van 125% zien, of 579 mln kubieke meters. Deze cijfers ondersteunen de roep om een versterking van een Energie Unie, die in staat zou moeten zijn om nieuwe importbronnen aan te boren om de Russische machtspositie tegen te gaan.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: