Direct naar inhoud

Stresstest — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 april 2015
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Nog geen week nadat de grootste stroomstoring van deze eeuw een belangrijk deel van Nederland heeft platgelegd, is in Lochem een stresstest gedaan waarbij het elektriciteitsnet bewust is overbelast. Door tegelijkertijd elektrische auto’s op te laden werd de maximale belasting ruim overschreden. Toch ging het tot 20.00 uur goed. Toen zette de organisatie haar geheime wapen in: gratis afbakpizza’s. In combinatie met het maximaal laden van elektrische auto’s was dat te veel voor de zekering en viel de stroom uit. In Nederland kan op één elektriciteitskabel ruim 36 kilowatt energie worden gebruikt. Tijdens de test piekte het verbruik rond de 70 kilowatt, meer dan het dubbele van de toegestane belasting. “We hebben gewonnen van het systeem”, jubelden de initiatiefnemers die zijn verenigd in Lochem Energie.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: