Direct naar inhoud

Energeia Energy Day 2018: de film

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 9 november 2017

Energeia Energy Day 2018 ligt weer achter ons. Dit jaarlijkse event voor energieprofessionals, dat dit jaar voor de achtste keer werd georganiseerd door Energeia en FD/BNR Networks, stond opnieuw onder leiding van dagvoorzitter Roelof Hemmen. En opnieuw raakte de dag uitverkocht.

>> Bestel uw tickets voor de editie van 2019 op 20 juni

Bekijk hier de film van Energeia Energy Day 2018:

SF49MBXqUjY

Het programma

Zoals u gewend bent, ging het op Energeia Energy Day over actuele thema’s die de energiesector in zijn greep hebben. De diverse onderwerpen werden eerste plenair ingeleid, en in kleinere setting verder uitgediept door relevante experts en deskundigen. De sprekers in de ochtend vormden een line-up van formaat. Mel Kroon (CEO Tennet), Diederik Samsom (oud-partijleider PVDA en tafelvoorzitter Gebouwde Omgeving bij de vorming van het nieuwe Energieakkoord) en Theodor Kockelkoren (Inspecteur-Generaal der Mijnen) trakteerden u op nieuwe in- en vergezichten. Dit leverde ook nieuws op, zie de doorklikmogelijkheden hier rechts.

Ook in de middag zag u inspirerende sprekers op het podium. Wat dacht u van algemeen directeur van Accenture Nederland Manon van Beek. Accenture hecht grote waarde aan innovatie, en Van Beek kwam als inleiding op de innovatie showcase uit de doeken doen hoe zij aankijkt tegen het belang van innovatie voor het slagen van de energietransitie. Uiteraard reflecteerde zij ook op de uitdagingen die haar nieuwe baan haar biedt: per 1 september wordt Van Beek bestuursvoorzitter van transmissienetbeheerder Tennet. In een podcast met Roelof Hemmen ging zij ook dieper in op deze nieuwe rol.

Kijkt u hieronder naar een aantal prachtige foto’s die fotograaf Sander Nieuwenhuys maakte gedurende de dag.

Mel Kroon, CEO van Tennet. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
Diederik Samsom (rechts) en Roelof Hemmen. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
Van rechts naar links: Wouter Hylkema, Theodor Kockelkoren en Mel Kroon. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
(Foto: Sander Nieuwenhuys)
(Foto: Sander Nieuwenhuys)
Nienke Homan, gedeputeerde in Groningen. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
(Foto: Sander Nieuwenhuys)
Sjak Lomme over de nieuwe Energeia-uitgave Trilemma. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
Manon van Beek (rechts) ondervraagt Frédérique Sanders van SunMotion tijdens de innovatie showcase. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
Jan Vos sloot het inhoudelijke programma af. (Foto: Sander Nieuwenhuys)
De afsluitende dinner cruise aan boord van de Prins van Oranje. (Foto: Sander Nieuwenhuys)

Het programma van Energeia Energy Day 2018 was:

10.30 – Opening door Wouter Hylkema

10.35 – Welkom door Roelof Hemmen

10.45 – Mel Kroon (CEO Tennet)

11.10 – Diederik Samsom (oud-partijleider PVDA en voorzitter klimaattafel Gebouwde Omgeving)

11.35 – Theodor Kockelkoren (Inspecteur-Generaal der Mijnen)

12.00 – Inleiding op de verdiepende middagsessies

12.15 – Lunch

13.30 – Verdiepingssessies de eerste ronde (zie onder)

14.20 – Wisselen

14.35 – Verdiepingssessies de tweede ronde (zie onder)

15.25 – Koffie

16.00 – Recap van de verdiepingssessie

16.05 – Lancering Trilemma

16.15 – Inleiding op de innovatie showcase door Manon van Beek (Algemeen directeur Accenture Nederland)

16.30 – Innovatie showcase

17.15 – Afsluiting door Jan Vos (zelfstandig ondernemer en oud-Kamerlid)

17.30 – Wouter Hylkema verklaart de dag ten einde

Avondprogramma

Redenen te over dus om naar Energeia Energy Day 2018 te komen. Vooruit, ik geef u er nóg een. De dag kent namelijk als vanouds een geweldig sluitstuk: rondvaartboot de Prins van Oranje biedt het gezelschap onder het genot van een buffet prachtige uitzichten en informele netwerkkansen tijdens een tocht over het Amsterdamse IJ.

Verdiepingssessies

Na de lunch gaan we in groepen uiteen. Er worden vier thema’s uitgediept met voor elk thema twee verdiepende sessies. Zoals u van een nieuwsbureau kunt verwachten, hebben we geprobeerd de thema’s zo actueel mogelijk te houden. Het duo thema-sessies ‘Andere spelregels’ wordt verzorgd door onze sponsor DNV GL.

Verdiepingsblok 1: Ander gas

Alternatieven voor gas: Gebouwde omgeving met Nienke Homan (Gedeputeerde Groningen), Hans Coenen (Gasunie), Onno Dwars (Ballast Nedam Development) en Joris Jonker (THE FCTR E).

Alternatieven voor gas: Grootverbruikers met Marcel Galjee (Akzo Nobel), Hans Coenen (Gasunie), Udeke Huiskamp (Universiteit Utrecht) en Stijn Santen (CO2-net)

Verdiepingsblok 2: Andere opwekking, andere warmte

Basislast zonder kolencentrales, nog twaalf jaar te gaan met Taco Douma (RWE) over biomassa als brandstof; Ad Louter (Urenco) over nucleaire energie; Olof van der Gaag (NVDE) over hernieuwbare alternatieven; Jeffrey Haspels (Nuon) over (waterstof)gasgestookte centrales; en Remko Bos (ACM) over Europese interconnectie

Geothermie in de gebouwde omgeving met Lodewijk Burghout (Hydreco GeoMEC), Martien Visser (Hanze Hogeschool) en Michiel van den Berg (Eneco).

Verdiepingsblok 3: Andere wereld

Arbeidsmarkt en de energietransitie met Mariette Hamer (Voorzitter SER)

Digitalisering en de energiesector met John Post (Topsector Energie); Roelof Reineman (Eneco) over de blockchain; en Annemarie Zielstra (TNO) over veiligheidsvraagstukken

Verdiepingsblok 4: Andere spelregels (door DNV GL)

In de transitie naar een duurzame energiehuishouding staat het succes van (offshore) wind en zon centraal. Maar grootschalige integratie zorgt voor uitdagingen aan het verdienmodel, en vraagt aan de technische kant om flexibiliteit van het elektriciteitsnet. Een uitdaging die alle spelers op de energiemarkt aangaat.

DNV GL kijkt in de eerste sessie naar de periode tot 2030. Wat kan de industrie doen om de economische en technische integratie van wind en zon te bespoedigen? Hoe ziet de kortetermijntoekomst eruit, welke flexibiliteitsbehoefte is er en wat kan de industrie daarin betekenen? DNV GL presenteert een aantal concrete opties en ook belemmeringen die het bedrijf in de praktijk tegenkomt als industrie en hernieuwbare sector de handen ineen slaan, zowel economisch als technisch.

In het tweede deel kijkt DNV GL naar de langere termijn: hoe ziet het er na 2030 uit? Met de vlucht die offshore wind gaat nemen, zijn er verschillende opties mogelijk voor de flexibiliteitsuitdaging: van het ontwikkelen van een power to gas value chain tot grootschalige opslag in de vorm van bijvoorbeeld een energie-eiland.

Routebeschrijving:

Hotel The Grand, Oudezijds Voorburgwal 197, 1012 EX Amsterdam

The Grand is uitstekend bereikbaar per openbaar vervoer.Vanaf station Amsterdam Centraal neem je tram 9, 24 of 25 vanaf hetStationsplein naar het Spui/Rokin. Van daaruit is het nog ongeveer 3 minutenlopen naar het hotel. Ook kun je er voor kiezen vanaf het station te wandelennaar The Grand, reken op tien minuten tot een kwartiertje.

Indien u met de auto komt, adviseren wij u te parkeren in parkeergarage Stadhuis/Muziektheater/Stopera, gevestigd aan het Waterlooplein 28, 1011 PG Amsterdam. Eenmaal geparkeerd neemt u de uitgang ‘Amstel’. Vanaf deze parkeergarage is het ca. 7 minuten lopen naar The Grand Hotel.

>> Bestel uw tickets voor de editie van 2019 op 20 juni

Aftermovie 2017

Bekijk onderstaand de aftermovie van Energeia Energy Day 2017.

Bekijk op YouTube. Opent in een nieuw venster

Energeia Energy Day wordt mede mogelijk gemaakt door DNV GL.