Direct naar inhoud

Aanleggers gesloten bodemenergiesystemen tonen gedragsverbetering na tik op de vingers

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 september 2018

Er is een kentering waarneembaar in het gedrag van boorbedrijven die gesloten bodemenergiesystemen aanleggen. Die kentering is volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) direct gerelateerd aan strenge handhaving van de toezichthouder.

De strenge handhaving van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) volgt op de constatering afgelopen voorjaar dat veel boorbedrijven regels aan hun laars lappen, waardoor er risico op grondwaterverontreiniging ontstaat. Van Veldhoven noemt dit in navolging van de ILT “onaanvaardbaar”.

De inspectie inspecteerde dertien bedrijven, waarvan slechts twee bleken te voldoen aan de gestelde normen. Acht boorbedrijven kregen een last onder dwangsom opgelegd, waarvan bij twee zelfs met schorsing van de erkenning werd gedreigd.

Volgens de staatssecretaris heeft de flinke tik op de vingers door de ILT zijn effect, en is een kentering in het gedrag waarneembaar. Overigens niet bij alle bedrijven: “Er tekent zich een onderscheid af binnen de sector waarbij een groep bedrijven actief werkt aan verbetering van hun werkwijze en werkprocessen. Bij haar volgende inspecties zal de ILT hier rekening mee houden”, waarschuwt Van Veldhoven vast de bedrijven die niet meekomen.

Aanleg van een bodemenergiesysteem in de wijk Oud Woensel in Eindhoven. (Foto: Jos Lammers/Hollandse Hoogte, 2013)

De twee bedrijven die schorsing van de erkenning boven het hoofd hadden hangen, hebben personele maatregelen getroffen, het interne kwaliteitssysteem aangepast, én zijn overgegaan tot het voortaan volledig aanvullen van boorgaten met afdichtend materiaal. “Hiermee wordt het risico voorkomen dat grondwater vervuild kan raken doordat vervuild of zouthoudend grondwater naar schone grondwaterlagen stroomt. Door deze maatregel willen de twee bedrijven voorkomen dat de geconstateerde overtredingen zich nogmaals voordoen.”

Dit volledig aanvullen van boorgaten met afdichtend materiaal is niet verplicht, laat de staatssecretaris weten. Van Veldhoven betwijfelt namelijk of het een zinvolle generieke maatregel is. Door het materiaal dat voor het afdichten wordt gebruikt, kan de energieprestatie van het bodemenergiesysteem namelijk negatief worden beïnvloed.

Branchevereniging BodemenergieNL doet om die reden onderzoek naar de beste manier om aan de wettelijke eis te voldoen, die stelt dat grondwaterverontreiniging moet worden voorkomen. BodemenergieNL was deze dinsdag niet bereikbaar voor een toelichting op dit onderzoek.