Direct naar inhoud

‘Revolutionaire windturbine’ vindt voorlopig einde voor de rechter

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 december 2018

Een “revolutionaire” kleine windturbine die eenvoudig op elk dak zou zijn te plaatsen heeft zijn voorlopige einde gevonden in de rechtszaal. Het bedrijf achter de turbine moet een schadevergoeding betalen voor niet waargemaakte beloften.

De zaak draait om een kleine, niet-geleverde turbine luisterend naar de naam 2DutchWindmill. De windturbine zou bestaan uit een rotor die wordt geplaatst in een kleine buis met een doorsnee van 80 cm. Deze miniwindturbine zou, aldus een brochure uit 2015, eenvoudig en zonder vergunning op elk dak zijn te plaatsen. Woonlasten zouden voor particulieren “drastisch omlaag” gaan, want testresultaten “overtreffen alle verwachtingen”, aldus dezelfde brochure destijds.

Mislukt project in Zaandam

De tien NOM-woningen in Zaandam die centraal staan in de hier besproken rechtszaak. Op de daken zijn uiteindelijk zonnepanelen geplaatst in plaats van windturbines. (Bron: knolbouw.nl)

In Zaandam zou Knol Bouw uit het Overijsselse Hasselt tien Nul-op-de-meterwoningen (NOM) bouwen die elk zouden worden voorzien van deze turbine. Knol Bouw sloot een contract met het Meppelse bedrijf Concordia voor levering van de turbines in februari 2017, zo is te lezen in de maandag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Overijssel. Maar de turbines kwamen nooit. Koper en verkoper eindigden voor de rechter met wederzijdse vorderingen.

De rechtbank Overijssel stelde op 12 december het moederbedrijf van Knol Bouw, dat de turbines had willen kopen, in het gelijk en wees de eis voor schadevergoeding grotendeels toe. Het gedaagde bedrijf Concordia Holding draait op voor de schade veroorzaakt doordat de turbines nooit zijn geleverd.

Knol Bouw schiet overigens weinig op met de toegekende schade. Het bouwbedrijf is zelf weer voor de rechter gedaagd door de tien kopers van de Zaandamse woningen omdat Knol de beloften niet na kon komen. De woningen werden geen NOM-woningen omdat er in de haast andere maatregelen moesten worden getroffen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Deze zaak tussen Knol en de woningeigenaren loopt nog, zo blijkt uit het Overijsselse arrest.

Bestaat de ‘2DutchWindmill’ eigenlijk?

Nieuwsbrief over de “revolutionaire energiewindmolen” 2DutchWindmill uit 2015. (Bron: LinkedIn)

Intussen is het de vraag hoe het gaat met de “revolutionaire energiewindmolen”. Het bedrijf Concordia dat nu voor de schade opdraait, was zelf niet de bedenker of producent van de turbine. Dat was een (Nederlandse) dochteronderneming luisterend naar de exotische naam Insidiamini. Concordia heeft het aandeel in Insidiamini van de hand gedaan, zo laat het bedrijf desgevraagd weten.

Op dit punt wordt het verhaal onduidelijk, net als het bestaan van de “revolutionaire turbine”. Het bedrijf Insidiamini bestaat nog steeds, zo blijkt uit informatie van Company.info. Maar een website met bedrijfsinformatie heeft Insidiamini niet, noch een telefoonnummer.

Insidiamini is nu onderdeel van de bedrijvengroep Alvast in Nijverdal, en een afbeelding van de 2DutchWindmill blijkt te figureren op de website van een zusterbedrijf uit dezelfde Alvast-groep. Dit tweede bedrijf binnen de groep heet Energy Building en beveelt zich aan als “uw partner in duurzame ontwikkeling.” Energy Building biedt allerlei technieken aan om gebouwen te verduurzamen, zoals zonnepanelen, led-verlichting, infraroodverwarming, en ook de 2DutchWindmill. “Bespaar op energiekosten”, zo luidt de reclametekst bij de turbine.

Telefonische navraag bij Energy Building of de turbine ook werkelijk wordt geleverd levert geen resultaat op. Er is niemand aanwezig die deze vraag kan beantwoorden, zo deelt een receptioniste mee. Bij moederbedrijf Alvast wordt de telefoon niet beantwoord.

Verduurzamingsmaatregelen aangeboden door Energy Building. Linksboven de 2DutchWindmill. (Bron: energybuilding.nl)