Direct naar inhoud

Besturingssysteem voor het gasnet geheel vernieuwd

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 mei 2019

Gasunie en Accenture hebben een nieuw gastransportmanagementsysteem ontwikkeld om het Nederlandse gasnet te kunnen besturen. Het systeem is na een ontwikkeltraject van jaren de afgelopen maanden gefaseerd in gebruik genomen.

Jeroen Zanting, directeur Asset Management bij Gasunie Transport Services, zegt deze woensdag in een toelichting: “Het nieuwe systeem biedt een flexibel, toekomstbestendig en modern platform. Hoewel ons oude systeem ons meer dan twintig jaar goed van dienst was, voorziet de nieuwe oplossing onze operators van betere tools en nauwkeuriger informatie voor het nemen van gedegen beslissingen en uiteindelijk een veiliger gasnetwerk.”

Het hoofdkantoor van Gasunie. (Bron: Gasunie)

Volgens Gasunie-woordvoerder Michiel Bal gaat het om een geheel nieuw systeem, niet om een vervanging van -bijvoorbeeld- versie 1.2 door versie 1.4. Het oude systeem was volgens hem echt aan vervanging toe. Dat zat hem bijvoorbeeld in gebruik van oude programmeertalen, en specificaties die “niet passend zijn bij de wensen die we hebben, nu en naar de toekomst toe.”

Accenture werkte sinds 2010 nauw samen met Gasunie om het nieuwe digitale systeem te ontwerpen, te bouwen en in gebruik te nemen. Dit proces omvatte ook het implementeren van de digitale architectuur en het overzetten van data uit het vorige systeem. De software waar het gastransportmanagementsysteem gebruik van maakt, is ontwikkeld door Schneider Electric.

Intelligenter

Het nieuwe systeem moet Gasunie helpen om beter en efficiënter te werk te gaan. Dit gebeurt onder meer door het bieden van “realtime inzichten in het hogedruk-gasleidingnetwerk”, maar ook door het doen van “voorspellingen van de gasvraag tot en met 48 uur in de toekomst”. Met name die voorspellende functie is een verbetering ten opzichte van het oude systeem, zegt woordvoerder Bal. “Het nieuwe systeem is gewoon veel intelligenter.”

Ook biedt het systeem simulaties van gasstromen en -samenstelling. Bal: “Het systeem maakt het mogelijk om allerlei gasstromen vanuit één systeem te besturen”. Het systeem is daarmee klaar voor gebruik van aardgas, waterstofgas en groen of bio-gas in de leidingen van Gasunie.

Het nieuwe systeem omvat volgens de bijgeleverde toelichting “nieuwe Supervisory Control and Data Acquisition-functies (Scada) en Gas Management System-functies (GMS) die alle communicatie op afstand met Gasunie-stations faciliteren”. Het gastransportmanagementsysteem “presenteert de opgehaalde informatie op een begrijpelijke manier en voorziet operators van de benodigde informatie voor het efficiënt beheren van het gasnet vanuit de centrale commandopost in Groningen.” Dit zou bijdragen aan een zo veilig mogelijk transport van gas in Nederland, of het nu gaat om aardgas, groen gas, biogas of waterstofgas.

Het systeem heeft jaren ontwikkeltijd gevergd. Woordvoerder Bal: “Het is het besturingssysteem van het gastransport, je kan niet tegen je klanten zeggen: de komende twee weken zijn we even uit de lucht en de maandag daarna bent u de eerste. We hebben daarom gefaseerd afscheid genomen van het oude systeem en het nieuwe geïmplementeerd.” Reden om er deze donderdag bij stil te staan is de definitieve oplevering van het systeem door Accenture.