Direct naar inhoud

Goed jaar voor Wintershall, maar coronacrisis belemmert feestvreugde

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 maart 2020

Wintershall DEA halveert zijn budget voor exploratie-activiteiten. Die maatregel is bedoeld om het hoofd te kunnen bieden aan de huidige marktomstandigheden, die de laatste weken als gevolg van de coronacrisis nog eens extra zwaar zijn geworden. Volgens het bedrijf, dat ook actief is in het Nederlandse deel van de Noordzee, wordt 2020 “een extreem uitdagend jaar”.

CEO Mario Mehren op archiefbeeld. De persconferentie over de jaarcijfers had dit jaar voor het eerst online plaats in verband met het coronavirus. (Foto: Wintershall DEA)

Het Duitse Wintershall DEA had deze woensdag veel goed nieuws te melden. Want uit het jaarverslag van het bedrijf blijkt dat de olie- en gasproductie vorig jaar tot een recordniveau van 642.000 vaten olie-equivalent is gestegen. Dat is 9% meer dan in 2018. Maar zoals CEO Mario Mehren tijdens een online persconferentie benadrukte: het doel is niet om elk jaar records te breken. In deze uitdagende omstandigheden is het volgens hem vooral van belang te streven naar een “veerkrachtig portfolio”.

Navigeren door crisis

De markt ziet er op dit moment namelijk een stuk minder rooskleuring uit. Olie- en gasprijzen blijven dalen, zeker nu de economie flinke klappen krijgt door de coronamaatregelen. “We kunnen er op dit moment niet op rekenen dat ook maar iets volgens plan verloopt”, zei Mehren. “Dat is de aard van deze crisis, dat is corona. […] In de eerste twee maanden van dit jaar hebben we al te maken gehad met een grote mate van onzekerheid ten aanzien van de wereldeconomie. Het coronavirus versterkt dat. We zien nu de scherpste daling van de olieprijs in 30 jaar.”

“We kunnen er op dit moment niet op rekenen dat ook maar iets volgens plan verloopt”

Mario Mehren

Om daar het hoofd aan te kunnen bieden, neemt Wintershall DEA een aantal maatregelen. Zo wordt de zogenoemde ontwikkelingscapex, de investeringsuitgaven voor groei van het bedrijf, met 20% teruggeschroefd ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. Daarnaast is het budget voor exploratie verlaagd tot tussen de €150 mln en €250 mln; vorig jaar bedroeg dat nog €340 mln. In combinatie met een divers portfolio, waarin ook midstream-activiteiten zoals Nord Stream 1 zitten, verwacht Mehren op deze manier “succesvol door deze crisis te navigeren” en daar sterker uit te komen.

Wintershall DEA is wereldwijd actief, ook op de Noordzee. Eerder dit jaar nam het bedrijf –in een joint venture met het Russische Gazprom- het Sillimanite-gasveld op de grens van het Nederlandse en Britse deel in gebruik. Daarnaast bereiden de Duitsers en de Russen zich voor op nieuwe olie- en gaswinning in blok 17-a ten noorden van Den Helder. Het zou gaan om een van de grootste vondsten in recente jaren. Plan is om twee platforms op te richten, Rembrandt en Vermeer. Hiervoor moet nog een milieueffectrapportage worden opgesteld.

Investeringsklimaat Nederland

Volgens Mehren hoeft het huidige fiscale regime voor offshore productie in Nederland geen belemmering te vormen. “Het ondernemersklimaat is nu in de hele wereld gecompliceerd, maar wij zijn goed gepositioneerd om daarmee om te gaan. Dat geldt ook voor Nederland, en we gaan dus door met onze activiteiten daar.” Andere bedrijven in de sector spraken eerder hun onvrede uit over het uitblijven van de door het kabinet beloofde extra investeringsaftrek voor olie- en gasactiviteiten op de Noordzee.

Wintershall DEA is ontstaan uit een fusie tussen de twee Duitse bedrijven Wintershall en DEA in 2018.