Direct naar inhoud

Kamer vreest voor vertraging schadeafhandeling Groningen door coronacrisis

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 maart 2020

De Tweede Kamer is bezorgd dat de coronacrisis leidt tot een te grote vertraging in de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen. Deze week werd bekend dat zo’n 1.500 taxaties zijn uitgesteld. Coalitiepartij VVD vraagt zich af waarom er niet is gekozen voor maatwerk in plaats van een generieke stop.

De Tweede Kamer heeft alle debatten over andere onderwerpen dan corona opgeschort. Wel kunnen er nog schriftelijke overleggen plaatshebben. (Foto: Energeia)

Dat blijkt uit een reeks schriftelijke vragen aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD). Eigenlijk stond er afgelopen woensdag een algemeen overleg op de agenda over de afhandeling van mijnbouwschade in Groningen. Maar de Tweede Kamer heeft alle debatten over andere onderwerpen dan het coronavirus tot nader order opgeschort. Wel kan er nog schriftelijk overleg plaatshebben. Wiebes heeft nog niet gereageerd op de gestelde vragen.

Zondag maakte de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) bekend dat alle geplande 1.500 schade-opnames worden opgeschort. Dat is een gevolg van de oproep van het kabinet om afstand van elkaar te houden. “Bij een schade-opname verkeren mensen zoals een deskundige, zaakbegeleider en schademelder soms gezamenlijk in kleinere ruimtes”, zo beargumenteert de TCMG zijn besluit. Daar komt bij dat de taxateurs geen erkend cruciaal beroep uitoefenen en hun kinderen niet op een opvang kunnen onderbrengen, aldus de organisatie.

Noodplan

In de Tweede Kamer bestaan veel vragen en zorgen over dit besluit. De VVD wil van Wiebes weten waarom hiervoor is gekozen en of dit past in de adviezen van het RIVM. Volgens de liberalen was het wellicht ook mogelijk geweest om maatwerk aan te bieden in plaats van een generieke stop af te kondigen. Het CDA wil weten hoe de medewerkers van de TCMG in deze periode dan wel worden ingezet, en hoe voorkomen kan worden dat zij later niet meer beschikbaar zijn voor opnames. En als het aan de SP ligt, komt er een noodplan voor “grotere” aardbevingen gedurende de coronacrisis.

GroenLinks vreest voor nog meer gevolgen voor Groningen. “Kan de minister een indicatie geven welke impact verwacht wordt als het gaat om schadeafhandeling, de versterkingsoperatie, het tempo van terugdraaien van de gaswinning zelf en de uitvoering van het Nationaal Programma Groningen?”, zo vraagt de fractie. De partij wil ook weten of de wijziging van de Gaswet, die een verbod op het gebruik van laagcalorisch gas door grootverbruikers moet regelen, “op de korte lijst van zeer urgente wetten” gezet kan worden om vertraging te voorkomen.

Vanuit huis

Medewerkers van de TCMG werken nu, zoals zoveel Nederlanders, indien mogelijk vanuit huis. Schademeldingen waarbij de taxatie al heeft plaatsgehad, kunnen hierdoor wel worden afgehandeld. Niettemin wordt er gewezen op de mogelijkheid van een langere doorlooptijd.