Direct naar inhoud

Kort coronanieuws uit de energiesector

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 april 2020

Op deze pagina brengt Energeia kort nieuws over hoe de corona-pandemie de energiesector raakt. Ook vindt u hier links naar onze belangrijkste artikelen over de corona-uitbraak. Het artikel krijgt regelmatig een update.

Zeeland, maart 2020. (Foto: Paul van Baardwijk/Hollandse Hoogte)

Videobellen met Vattenfall (4 mei)

Vattenfall gaat zakelijke afnemers van energie -en in een later stadium ook particulieren- adviesgesprekken aanbieden via videobellen. Zo kunnen zij ook tijdens de coronacrisis in contact komen met het bedrijf voor persoonlijk advies. “Klanten maken een afspraak, waarna de verkoper tijdens een videocall meekijkt of het energiecontract nog up-to-date is”, stelt Vattenfall in een persbericht. “Ook adviseert hij over duurzame maatregelen die consumenten en bedrijven kunnen nemen. Videobellen combineert het voordeel van persoonlijke aandacht in de eigen vertrouwde omgeving met het gemak dat u zelf kunt bepalen wanneer dat gesprek u uitkomt.”

Het video-advies is nu nog alleen beschikbaar voor de zakelijke markt, maar zal spoedig tevens voor particulieren beschikbaar zijn. De nieuwe dienst is ook beschikbaar voor energiegebruikers die nog geen klant zijn, zegt woordvoerder Robert Portier. Verkoop aan de deur is in verband met corona tot nader order opgeschort.

Invest-NL zoekt ondersteunende rol (24 april)

Het nieuwe maatschappelijke financieringsvehikel Invest-NL kan mogelijk een rol spelen voor bedrijven en projecten die zich richten op de energietransitie en die vanwege de coronacrisis extra ondersteuning nodig hebben. Dat antwoordt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) in een schriftelijk overleg op vragen van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Invest-NL heeft bij financiering een wat langere tijdshorizon dan private partijen “en dat kan in de huidige omstandigheden een nog groter voordeel zijn”, stelt Wiebes. “Juist investeringen in de energietransitie vergen een lange horizon. Invest-NL werkt onverminderd verder aan de aanvragen en kansen die er al waren binnen de energietransitie, en gaat actief na of partijen extra ondersteuning nodig hebben vanwege de coronacrisis en welke rol het hierbij kan spelen.”

NunaX gaat niet naar Amerika (24 april)

Het Vattenfall Solar Team zal in verband met het coronavirus niet deelnemen aan de American Solar Challenge, een race voor zonne-auto’s die in de Verenigde Staten gehouden wordt. Vorige maand probeerde het door Vattenfall gesponsorde team van de TU Delft nog met man en macht om de zonnewagen NunaX op tijd af te krijgen voor deze race, waar voor het eerst aan zou worden deelgenomen.

De NunaX ging vorig jaar tijdens de World Solar Challenge in Australië in vlammen op, en dus moest een geheel nieuwe auto gebouwd worden. Dat werd een race tegen de klok, die nu dus definitief verloren is. De coronacrisis wierp te veel obstakels op, meldt Vattenfall in een persbericht. Overigens is het ook nog onzeker of de race in de Verenigde Staten, die gepland staat voor juli, überhaupt doorgaat.

Shell komt alsnog met webcast (24 april)

Shell is gezwicht voor druk van aandeelhouders die bezwaar hadden tegen het voorgestelde besloten karakter van de algemene vergadering van aandeelhouders van 19 mei, schrijft Het Financieele Dagblad. De olie- en gasmultinational organiseert alsnog een live webcast waarop vragen van aandeelhouders worden behandeld, maakte het vrijdag bekend. “Deze extra mogelijkheid tot contact wordt georganiseerd na feedback van onze aandeelhouders en andere belangengroepen”, schrijft het Brits-Nederlanders concern.

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was Shell van plan slechts de minimaal vereiste twee aandeelhouders -waarschijnlijk de bedrijfssecretaris en een bestuurslid- aanwezig te laten zijn. Alle andere aandeelhouders zouden worden geweigerd, en een webcast wilde het bedrijf niet aan. Dat laatste wijzigt nu dus. De live webcast wordt een paar dagen vóór de aandeelhoudersvergadering gehouden. Het bedrijf gaat dan in op vragen die aandeelhouders schriftelijk hebben ingediend.

Liander zet beeldbellen in bij klantenservice (23 april)

Netbeheerder Liander maakt sinds kort gebruik van videobellen om klanten met technische vragen of storingen te helpen. De mogelijkheid is toegevoegd, omdat het beeldcontact er volgens Liander voor zorgt dat beter duidelijk gemaakt kan worden wat er precies aan de hand is, en de Liander-medewerker een gerichter antwoord kan geven. “Als klanten bijvoorbeeld een gaslucht ruiken, dan kunnen medewerkers van Liander via beeldcontact duidelijk aangeven hoe de hoofdgaskraan dicht te draaien”, aldus Liander.

Een ander voordeel is volgens Liander dat monteurs minder vaak onnodig op pad gaan. “In de maanden dat werd proefgedraaid met het videobellen is het aantal keren dat monteurs voor niets op pad werden gestuurd met 60% gereduceerd. Zeker in tijden van corona proberen we te voorkomen dat monteurs onterecht bij klanten thuis komen”, stelt de netbeheerder. De mogelijkheid van beeldbellen is toegevoegd naast de communicatiemiddelen die Liander al voor de klantenservice had, zoals gewoon bellen, sociale media en Whatsapp. Volgens Liander is 92% van de klanten tevreden over het videobellen als communicatiemiddel.

Netbeheerders steunen verklaring Samen doorbouwen (23 april)

De gezamenlijke energienetbeheerders steunen de verklaring Samen doorbouwen aan Nederland, die is opgesteld en ondertekend door de overheid, de bouw- en technieksector, banken en brancheverenigingen. De verklaring komt voort uit de gesprekken die minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties voert met deze partijen om de impact van het coronavirus op de bouwsector en de Nederlandse economie te beperken.

Bouw- en infrastructuurprojecten gaan zoveel mogelijk door. Een belangrijk deel van zulke projecten bestaat uit het gereedmaken van het energienet, stelt Netbeheer Nederland in een persbericht. Daarom steunen ook de energienetbeheerders de verklaring, waarin bijvoorbeeld afspraken zijn gemaakt over het door laten gaan of versnellen van investeringen, vergunningverlening en aanbestedingen.

Aanvragen voor nieuwe energiecontracten nemen flink toe (21 april)

De daling van energieprijzen zorgt voor een forse groei van het aantal aanvragen voor nieuwe energiecontracten, meldt prijsvergelijkingssite Independer. In de eerste twee weken van april zag de site bijna een verdriedubbeling van het aantal aanvragen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ruim zestigduizend huishoudens hebben de afgelopen weken energiecontracten vergeleken en bij zo’n 20% bleek een besparing van zo’n €300 per jaar te realiseren.

Energietarieven zijn in jaren niet zo laag geweest als nu, meent Independer, en de consument legt deze lage prijzen nu vast in een contract voor een langere periode. De vraag naar variabele contracten loopt juist terug. Het percentage consumenten met interesse in groene stroom blijft daarbij gelijk: rond 30%. Begin deze maand meldde ook vergelijkingssite Pricewise al ongewone drukte en een opmerkelijk aantal overstappers.

SDE+-projecten krijgen uitstel (21 april)

Hernieuwbare energieprojecten met een SDE+-beschikking die in dit jaar gebouwd zouden moeten worden, kunnen een jaar uitstel aanvragen. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) deze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Door de maatregelen rondom de coronapandemie, en de problemen met stikstof, kunnen projecten buiten hun schuld in de knel komen. Mocht dit zo zijn, dan mogen ze een jaar uitstel aanvragen. Dat moet dan wel vergezeld gaan van een onderbouwing waaruit blijkt het project komend jaar wel zal verrijzen.

Eerste kop koffie komt een uur later (21 april)

Producent Quby van de slimme thermostaat Toon heeft de gebruiksdata van 363.000 Nederlanders bekeken. Hieruit blijkt dat de eerste kop koffie van de dag tegenwoordig een uur later wordt gezet dan voordat het kabinet de ‘intelligente lockdown’ afkondigde en Nederlanders massaal thuis gingen werken. Ook draaien was- en afwasmachines vaker, terwijl het laden van elektrische auto’s is teruggelopen. Quby’s slimme algoritme herkent de gebruikspatronen van apparaten. Alles bij elkaar ziet Quby dat er gemiddeld 9% meer stroom wordt verbruikt tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Bij 27% van de Toon-gebruikers is de stijging van het elektriciteitsverbruik zelf meer dan 30%.

Tado, eveneens een bedrijf met slimme thermostaat en regelbare thermostaatknoppen, rapporteerde eerder op basis van de gegevens van ruim 15.000 huishoudens dat het verwarmingsgebruik in Nederland 5% is gestegen. Dat is een stuk minder dan de stijging die het internationale bedrijf in landen als Spanje en Italië noteerde, terwijl het afgelopen maand wel een graad koeler was dan dezelfde periode een jaar geleden. Tado zelf zoekt de verklaring in het feit dat er in Nederland ook voor de coronamaatregelen al veel thuis werd gewerkt.

Fries windmolenpark verlicht nood in Liander-net (20 april)

Het Friese windmolenpark Nijkerkerpolder gaat windturbines uitzetten als dat nodig is om overbelasting van net te voorkomen. Dat maakte netbeheerder Liander afgelopen week bekend. Door de coronacrisis en het zonnige, winderige weer kan het elektriciteitsnet aldaar de productie niet aan. Het is, voor zover de netbeheerder weet, de eerste keer dat Liander een dergelijke afspraak maakt met een windpark.

Twence: ‘Shit happens‘ (20 april)

Ruim drie maanden geleden vroeg afvalverwerker Twence de Raad van State om zich met spoed te buigen over de vergunning voor zijn mestverwaardingsinstallatie in Zenderen (Overijssel). Als de uitspraak nog lang op zich zou laten wachten, zou de SDE+-beschikking wel eens in gevaar kunnen komen, meende het bedrijf. Vrijdag liet Twence weten dat de zitting door de coronacrisis met vier tot zes maanden is uitgesteld. Wat dit nu voor het project betekent, is nog onduidelijk, maar de afvalverwerker blijft positief.

“Wij gaan ervan uit dat we nog steeds op tijd de mestverwaardingsinstallatie kunnen realiseren”, vertelt woordvoerder Ilse Jansink. Het bedrijf rekent op een beetje coulance bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, mochten de voorwaarden die bij de SDE+-afgifte zijn gesteld toch niet gehaald worden. De bouw van de installatie moet namelijk binnen anderhalf jaar na afgifte van de beschikking beginnen. Bovendien dient de fabriek uiterlijk in juni 2021 in gebruik genomen worden.

Volgens Twence levert het uitstel van de RVS-behandeling onherroepelijk ook vertraging van de bouw op. “Wij hebben er ondanks deze vertraging alle vertrouwen in dat de installatie tijdig opgeleverd wordt”, liet het bedrijf in een schriftelijke toelichting weten onder de toepasselijke kop “Shit happens“. Maar het wordt wel krap, en daarom is het bedrijf in overleg getreden met EZK. “De gesprekken lopen nu. We verwachten dat de termijnen ook worden uitgesteld”, aldus woordvoerder Jansink.

Bouw- en installatiesector publiceren nieuwe cijfers omzet maart en toekomstverwachtingen (20 april)

Bouwbedrijven hebben de komende maanden nog genoeg werk, maar heel veel langer moet de coronacrisis niet duren. Vooral in de renovatiesector is de vrije val ingezet. Dat concludeert vakpublicatie Cobouw op basis van de zogeheten Bouwmonitor -een onderzoek uitgevoerd door USP Marketing Consultancy en Vakmedianet. Vakmedianet is moederbedrijf van Cobouw en ook van Installatiejournaal. Die laatste stelt dat de verwachtingen voor de installatiebranche vanaf april “ronduit negatief” zijn. 64% van de installatiebedrijven voorziet een daling van de omzet. Het percentage volgt uit een maandelijkse marktpeiling, met ruim 500 deelnemers waaronder 138 installatiebedrijven. Bijna 60% van de installatiebedrijven geeft aan dat de omzet in maart gelijk is gebleven of zelfs wat gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2019. 32% procent van de bedrijven in de installatiesector geeft aan dat de omzet in maart gedaald is, aldus Installatiejournaal.

Fastned ruilt bouw voor buffer (17 april)

Sinds de oprichting in 2012 is snellaadbedrijf Fastned verlieslatend. Gestaag werd de afgelopen jaren toegewerkt naar zwarte cijfers en begin dit jaar leek het kantelpunt eindelijk binnen bereik: de operationele Ebitda was in 2019 voor het eerst over een heel jaar positief, wat wil zeggen dat als alle kosten die gemaakt worden voor uitbreiding van het netwerk buiten beschouwing gelaten worden, er een winstgevend bedrijf overblijft. En toen brak de coronacrisis uit. Het zesde deel uit een serie over de gevolgen van de crisis voor de energiesector.

Monteurs steken de grens over met een Covid-19-formulier (16 april)

De uitbraak van het coronavirus en vooral de maatregelen ter bestrijding daarvan hebben een groot effect op bedrijven. Hoe gaan zij daar in de dagelijkse praktijk mee om? En wat zijn de effecten op de langere termijn? Het vijfde deel uit een serie over de gevolgen van de crisis voor de energiesector: Centrica Business Solutions.

Leidraad Expertise Centrum Warmte vertraagd (15 april)

De leidraad van het Expertise Centrum Warmte (ECW), dat gemeenten moet helpen bij het opstellen van hun plannen om huizen van het aardgas af te halen, is vertraagd. De leidraad is een hulpmiddel waarmee gemeenten uit kunnen rekenen hoeveel het zou kosten om wijken bijvoorbeeld op een warmtenet aan te sluiten of op een warmtepomp. De online tool combineert data over beschikbare warmtebronnen per regio met het bouwjaar van huizen in een gemeente om zo te laten zien welk alternatief voor aardgas voor een gemeente leidt tot de laagste maatschappelijke kosten.

Een nieuwe versie had eigenlijk omstreeks 1 mei gepubliceerd moeten worden, maar dat is uitgesteld. Dat ligt aan de ene kant aan de coronamaatregelen, maar komt ook doordat groene waterstof en de isolatiegraad van huizen in deze leidraad voor het eerst zijn opgenomen. Dat blijkt toch ingewikkelder te zijn dan gedacht, zo valt te lezen op de website van het ECW. Het ECW zegt dat het rond de zomer de leidraad alsnog wil publiceren.

Tuinders verlagen gecontracteerd transportvermogen (10 april)

De economische gevolgen van de coronacrisis kunnen voor grootverbruikers van elektriciteit een reden zijn om hun gecontracteerde transportvermogen bij de netbeheerder te verlagen. Voor de groep grootste verbruikers, die zijn aangesloten op hogere netvlakken, mag dit gecontracteerde vermogen normaal gesproken niet zomaar worden aangepast.

Een bepaling in de Tarievencode maakt het echter mogelijk om bij “sterk gewijzigde omstandigheden die niet in redelijkheid hadden kunnen worden voorzien” het gecontracteerde vermogen aan te passen. De coronacrisis kwalificeert als zo’n bijzondere, onvoorziene situatie, en netbeheerders krijgen op dit moment vooral van tuinders veel aanvragen voor een verlaging van het gecontracteerde vermogen.

CO₂-heffing industrie uitgesteld (10 april)

Het kabinet komt voorlopig nog niet met een CO₂-heffing voor de industrie. Vanwege de coronacrisis is besloten om publicatie van het wetsvoorstel voor een van de meest gevoelige maatregelen uit het Klimaatakkoord voorlopig uit te stellen. Oorspronkelijk zou het kabinet de plannen voor een CO₂-taks per 2021 voor de 300 grootste uitstoters afgelopen woensdag naar buiten brengen. Het ambtelijk voorwerk zou grotendeels zijn afgerond. “Maar we hebben geconcludeerd dat kabinet en bedrijfsleven nu andere prioriteiten hebben”, zegt een Haagse bron tegen Het Financieele Dagblad. “Het is niet opportuun om ondernemingen die door de coronacrisis hard worden geraakt, nu op te zadelen met een toekomstige extra belasting.”

Huizenbezitter stelt verduurzaming even uit (10 april)

Huizenbezitters die van plan waren om hun huis te verduurzamen stellen dat vanwege de coronacrisis even uit. Dat blijkt uit een enquête van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 1.145 huiseigenaren. Was voor de coronacrisis nog 27% van plan om het huis te verduurzamen, nu verwacht nog maar 16% dat binnenkort te gaan doen. Een onzekere persoonlijke financiële situatie, vanwege de coronacrisis, is reden nummer één om nu niet te verduurzamen. Ook zegt een groot deel van de ondervraagden nu geen mensen over de vloer te willen hebben. Van de mensen die zijn gaan twijfelen, zegt nagenoeg iedereen de duurzame plannen weer op te willen pakken op het moment dat de coronacrisis voorbij is. Van alle duurzame zaken die je in huis door kunt voeren, wordt nu met name isoleren en het aanschaffen van zonnepanelen uitgesteld.

Warmtebedrijf Eteck maakte in zijn 125-jarig bestaan wel meer crises mee (9 april)

In de vierde aflevering van de serie: ‘Bedrijf in coronatijd’ portretteert Energeia warmtebedrijf Eteck, dat deze maand zijn 125-jarig bestaan viert. Ooit begon de overgrootvader van Jaap van Eck het als Haags sloopbedrijf. Van Eck zegt dat een bedrijf leiden “altijd een verhaal van kansen en bedreigingen” is en zo kijkt hij ook naar de coronacrisis.

Werknemers offshorebedrijf Deme via hotelschip naar werkplek (9 april)

Het Belgische offshorebedrijf Deme, dat momenteel onder meer het Nederlandse windpark Borssele I & II aanlegt, neemt een hotelschip in gebruik in de thuishaven Oostende voor een veilige aflossing van scheepsbemanningen buitengaats. Werknemers gaan aan boord van het schip twee weken in “pre-quarantaine” voordat ze offshore aan de slag gaan. Op deze manier wil Deme voorkomen dat er besmette werknemers mee de zee opgaan. Eerder had Deme de werktijd van werknemers die nu op zee zijn al verlengd tot 17 april om besmetting op land te voorkomen. Omdat de corona-maatregelen voorlopig niet worden verzacht wil het bedrijf na die datum alsnog bemanningen gaan vervangen.

Deme werkt onder meer in opdracht van het Deense energiebedrijf Ørsted aan de bouw van windpark Borssele I & II voor de kust van Zeeland. Deze donderdag maakte Ørsted bekend dat het schip Sea Challenger van Deme is begonnen met het laden van de eerste vier windturbines in de Deense havenstad Esbjerg. Volgende week worden deze turbines geïnstalleerd op de funderingen die de afgelopen maanden zijn geplaatst. Ørsted zegt zijn “uiterste best” te doen om de bouw van het windpark tijdens de coronacrisis door te laten gaan. “Dit doen we op een manier waarbij de gezondheid en veiligheid van de werknemers op één staat”, aldus het bedrijf. “Vooralsnog lukt dit en ligt de bouw op schema.” Borssele I & II zal bestaan uit 94 windturbines van Siemens Gamesa met elk een vermogen van 8 MW.

Deadline regionale energiestrategieën uitgesteld (9 april)

De regionale energiestrategieën, waarin regio’s onder andere aangeven hoeveel duurzame energie ze willen gaan opwekken met zonne- en windenergie en waar die windmolens en zonneparken moeten komen, moeten in conceptversie op 1 oktober zijn opgesteld. Oorspronkelijk was de bedoeling dat alle regio’s in Nederland hun conceptstrategieën voor 1 juni zouden inleveren. De definitieve versie wordt ook vier maanden naar achteren geschoven, naar 1 juli 2021.

“Regio’s ondervinden de gevolgen van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. […] Tegelijkertijd staat het democratische en maatschappelijke proces in verschillende regio’s onder druk”, aldus een verklaring van het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie, dat de regio’s ondersteunt bij het maken van de energiestrategieën.

Zes weken op tegen corona (8 april)

De arbeidstijden voor werknemers op offshore windparken binnen de Nederlandse Exclusieve Economische Zone worden verruimd. Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) heeft daartoe besloten, zich baserend op een paragraaf in de Arbeidstijdenwet die gaat over “plotselinge onvoorziene situaties”. Het is tijdelijk toegestaan om onder voorwaarden een werkschema van ‘zes weken op, zes weken af’ te hanteren, in plaats van het gebruikelijke ‘twee weken op, twee weken af’. Dit zou verspreiding van het coronavirus kunnen beperken.

De voorwaarden bestaan er onder meer uit dat werkgevers die dit willen toepassen dit vooraf melden bij de toezichthouder, en dat de werknemers op individuele basis akkoord gaan met de verruiming. Gedurende de periode van zes weken op mag maximaal tien uur per etmaal worden gewerkt, en er moet “een adequaat vermoeidheidsbeheerplan” worden opgesteld.

Eerder werd ook voor werknemers uit de olie- en gassector een verruiming doorgevoerd. De toegestane arbeidstijden in deze sector gingen van twee naar drie weken ‘op en af’. Werknemers uit de offshore windsector mogen dus dubbel zo lang van huis zijn. SODM laat weten dat de sectoren “niet vergelijkbaar” zijn. “De wind op zee-sector is een constructie- en onderhoudssector. In de olie- en gassector spelen naast de arbo-aspecten ook het werken met koolwaterstoffen en alle risico’s die daaraan verbonden zijn”, aldus een woordvoerder.

Energieraad in teken van corona -als hij doorgaat (8 april)

De energieraad -een informeel overleg tussen de Energieministers van de Europese lidstaten- die eind april per videoconferentie wordt gehouden, staat voor een belangrijk deel in het teken van Covid-19. Tenminste, als de raad überhaupt doorgaat. “Gezien de huidige onzekerheid valt het niet uit te sluiten dat het Kroatisch voorzitterschap de informele energieraad besluit te annuleren”, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) aan de Tweede Kamer. Als op 28 april de Energieministers -of, waarschijnlijker: hoogambtelijke vertegenwoordigers- inderdaad achter hun beeldschermen plaatsnemen voor overleg, dan wordt per land een toelichting gevraagd op coronarisico’s voor de energiesector, wat de huidige situatie betekent voor de nationale leveringszekerheid en wat voor maatregelen de diverse landen nemen om negatieve effecten te voorkomen.

“Nederland zal aangeven op dit moment geen gevaar te zien voor de leveringszekerheid van energie ten gevolge van Covid-19”, aldus Wiebes. “Mogelijke problemen die in Nederland zouden kunnen ontstaan in de energiesector ten gevolge van de Covid-19 uitbraak liggen op het gebied van het uitvallen van gespecialiseerd personeel, het stilvallen van de aanvoer van kritieke componenten of het gebrek aan persoonlijk beschermingsmateriaal die nodig is bij het uitvoeren van reparaties.” Het kabinet heeft “geen aanwijzingen dat deze risico’s materialiseren”. “De genoemde sectoren zijn goed in control en op dit moment zijn er geen problemen om de continuïteit te waarborgen. Zelfs in het geval er 10% tot 30% uitval van personeel zou optreden, geven netbeheerders aan nog steeds hun rol goed te kunnen vervullen.”

Knops loodst Spoedwet digitale besluitvorming door Eerste Kamer (8 april)

Minister Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken heeft in een week tijd een spoedwet aangenomen gekregen die decentrale overheden in staat stelt om besluiten te nemen zonder fysiek bij elkaar te komen. Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met de Wet digitale besluitvorming. “Sinds het uitbreken van de coronacrisis komen gemeenteraden en provinciale staten vrijwel niet meer bijeen”, schreef Knops vorige week over de noodzaak van de wet. “De noodzakelijke besluitvorming in het openbaar bestuur dreigt daardoor stil te vallen.”

Gemeenteraden en provinciale staten kunnen geen rechtsgeldige besluiten nemen zonder lijfelijk bij elkaar te komen. Deze wet regelt een tijdelijke uitzondering hierop, zolang een openbare fysieke vergadering niet of niet goed mogelijk is in verband met de adviezen van het RIVM. “De wet geldt tot 1 september en kan als dat nodig is steeds met maximaal 2 maanden worden verlengd. Fysieke vergaderingen zijn en worden echter niet verboden”, laat de rijksoverheid in een toelichting weten.

In de wet staan eisen waaraan de digitale beraadslaging en besluitvorming dienen te voldoen. Voorwaarde is bijvoorbeeld dat de openbaarheid van vergaderingen behouden blijft via een openbare videoverbinding.

Online demonstratie tegen biomassa (8 april)

(Logo: Comité Schone Lucht)

Diverse milieugroeperingen bewijzen dat de coronamaatregelen niet strijdig zijn met het recht op demonstratie. De landelijke demonstratie tegen biomassa zal vanwege de maatregelen ter beteugeling van het coronavirus online plaatsvinden. De organisator van de demonstratie, Comité Schone Lucht, roept iedereen op om op zaterdag 18 april het hiernaast geplaatste logo met de tekst #StopBiomassa te liken en delen.

Mensen die zich hebben ingeschreven voor de oorspronkelijke demonstratie in Den Haag en de ondertekenaars van de petitie tegen subsidiëring van biomassacentrales (volgens het Comité Schone Lucht in totaal bijna 10.000 man) ontvangen een persoonlijke uitnodiging om aan de online demonstratie deel te nemen.

De online demonstratie wordt mede georganiseerd door de Federatie tegen Biomassa, Fossielvrij NL, Greenpeace en de Partij voor de Dieren. Met de actie willen deze partijen “meer kennis verspreiden onder de Nederlandse bevolking” over de miljarden die als subsidie aan biomassastook worden toegekend en dat de Nederlandse overheid stopt met de subsidie op houtige biomassa.

Duitse regering bang voor uitverkoop op de beurs (8 april)

Duitse beursgenoteerde bedrijven kosten tijdens de coronacrisis nog maar een schijntje van hun werkelijke waarde, kopte deze woensdag het Duitse Handelsblatt. Om ongewenste overnames te voorkomen waarbij geprofiteerd wordt van deze ongebruikelijke situatie, overweegt de Duitse regering snel wetgeving op te stellen. De federale regering is vastbesloten om Duitse bedrijven op alle mogelijke manieren te beschermen, schrijft het Handelsblatt, daarbij onder meer energiebedrijf RWE noemend als een van de mogelijke kandidaten voor deze wettelijke beschermingswal.

Make no mistake about it”, waarschuwde de minister van Economie Peter Altmaier (CDU) opportunistische hedgefondsen in het Engels. De federale regering wil de wet op de buitenlandse handel en betalingen wijzigen, weet de Duitse zakenkrant. Het kabinet zou deze woensdag al met een wijzigingsvoorstel kunnen komen dat zorgt voor strengere investeringscontroles.

Ollongren stelt terugkeer uit wegens risico’s corona (7 april)

Kajsa Ollongren heeft haar terugkeer aan het Binnenhof op advies van haar artsen uitgesteld. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de minister van Binnenlandse Zaken na een halfjaar met ziekteverlof te zijn geweest eind maart haar werkzaamheden zou hervatten. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. Besmetting met het virus zou namelijk extra risico’s met zich meebrengen voor de D66-politica. Wanneer Ollongren dan wel haar taken kan hervatten, is nog niet bekend. De hoop is “heel spoedig”, aldus een woordvoerder. De portefeuille van Ollongren wordt nu beheerd door diverse andere bewindslieden. Zo is Raymond Knops nu minister van Binnenlandse Zaken en Stientje van Veldhoven minister voor Milieu en Wonen.

Brancheverenigingen geven antwoord op vragen van installateurs over gebouwinstallaties (7 april)

De brancheverenigingen in de installatiesector hebben een vraagbaak gemaakt waar werknemers terecht kunnen met technische vragen over gebouwinstallaties in tijden van corona. Het gaat om belangenverenigingen en kennisinstituten Techniek Nederland, TVVL, Isso en Wij Techniek (voorheen Otib). Dat is volgens de organisaties nodig, omdat installaties, bijvoorbeeld ten behoeve van het energieverbruik, nu op een andere manier worden gebruikt. In sommige panden staan ze geheel of gedeeltelijk stil, terwijl ze in andere gebouwen juist volop moeten draaien.

De vragen gaan onder meer over hoe installateurs hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren. Ook zijn er veel vragen over de mogelijkheid dat installaties het coronavirus verder verspreiden, bijvoorbeeld als het gaat om ventilatiesystemen. In de lijst staat hierover dat “momenteel wordt aangenomen dat men via de lucht alleen binnen twee meter van een besmette persoon besmet kan raken”. Vragen zijn in te sturen naar helpdesk@corona-techniek.nl, waarna experts uit binnen- en buitenland op de meest gestelde vragen antwoord zullen geven.

‘Als je projecten stil gaat leggen, kun je eigenlijk niet meer terug’ (6 april)

De uitbraak van het coronavirus en vooral de maatregelen ter bestrijding daarvan hebben een groot effect op bedrijven. Hoe gaan zij daar in de dagelijkse praktijk mee om? En wat zijn de effecten op de langere termijn? Vandaag het derde deel uit een serie over de gevolgen van de crisis voor de energiesector: hoogspanningsnetbeheerder Tennet.

Fugro neemt ‘pijnlijke maatregelen’ (6 april)

Fugro gaat snijden in de kosten. Het bedrijf leunt voor ongeveer de helft van zijn omzet op de olie- en gasindustrie. Nu de olieprijs hard is gedaald en alle grote olieconcerns hun investeringen terugbrengen, zal ook Fugro bepaalde uitgaven gaan schrappen, schrijft Het Financieele Dagblad. Het bedrijf heeft een vacaturestop, bevriest salarissen en zal mensen ontslaan, zo meldt de bodemonderzoeker maandag. Fugro spreekt van pijnlijke maatregelen “die nodig zijn als gevolg van de dubbele impact van de Covid-19-pandemie en de lage olieprijs”.

Op 30 april komt het bedrijf met kwartaalcijfers. Dan zal het bedrijf met meer informatie komen: in dit stadium is het onmogelijk om de omvang en duur van de impact van het virus en de olieprijs te voorspellen, aldus Fugro. In elk geval wordt de doelstelling voor dit jaar losgelaten. Fugro mikte aanvankelijk op investeringen van €90 mln. Die investeringen worden dus duidelijk lager. Het bedrijf omschrijft de eigen liquiditeitspositie als “sterk”.

Ondanks grote inspanningen om de activiteiten draaiende te houden, kunnen sommige projecten niet worden uitgevoerd zoals oorspronkelijk gepland, stelt Fugro. Dat komt door de toenemende reisbeperkingen en landen die in lockdown zijn, met name in Europa en Afrika. Fugro haalt niet alleen omzet uit olie en gas maar steeds meer uit wind op zee. Het bedrijf brengt de zeebodems in kaart waar kabels worden getrokken en parken moeten komen te staan. De offshore-windsector zal volgens Fugro blijven groeien, maar iets minder hard dan aan het begin van dit jaar was verondersteld.

Eneco België zamelt geld in voor afstandsonderwijs (6 april)

De Belgische dochter van Eneco heeft op de eigen website een pagina waar mensen kunnen doneren aan het initiatief Digital for Youth. Die groep zamelt oude laptops in en maakt deze gebruiksklaar voor kansarme scholieren. Eneco België verdubbelt het bedrag dat met de giften wordt opgehaald, en schenkt daarnaast nog eens €100.000 aan de club. Ook de Vlaamse en Brusselse regering steunen Digital for Youth.

Net als in Nederland zijn in België de scholen gesloten als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er wordt onderwijs op afstand aangeboden, maar dat is alleen haalbaar als scholieren toegang hebben tot digitale middelen. Daarvoor is Digital for Youth; het gebruiksklaar maken van een laptop kost zo’n €100. Inmiddels heeft de club zo’n 8.500 laptops verzameld, en dus €850.000 nodig om die allemaal geschikt te maken voor schoolgebruik.

“Intergenerationele solidariteit is van levensbelang”, zegt de CEO van Eneco België, Jean-Jacques Delmée. Hij vlogt ook vanuit zijn werkkamer thuis om werknemers en klanten een hart onder de riem te steken. “Onderwijs op afstand -net zoals thuiswerken- zal na deze crisis niet meer verdwijnen. Wie weet, wordt het wel de norm. En is het noodzaak dat iedereen -ook kwetsbare jongeren- aan boord blijft.”

Meer tijd voor indienen subsidie-aanvraag Mooi (6 april)

De deadline voor het indienen van een subsidie-aanvraag voor de Mooi-regeling is verplaatst, vanwege de coronamaatregelen. Deze subsidieregeling ‘Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie’ (Mooi) is bedoeld voor samenwerkende partijen die innovatieve projecten uit willen voeren om Nederlandse klimaatdoelen te halen. De deadline voor de vooraanmelding lag op 20 april, maar is verplaatst naar 18 mei. Partijen van wie de vooraanmelding goed wordt gekeurd, kunnen tussen 4 augustus en 6 oktober 2020 een definitieve aanvraag indienen. Dat was eerst tussen 1 juli en 8 september 2020.

Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen samenwerkende partijen elkaar moeilijker vinden en is het lastiger om programmavoorstellen samen uit te werken, zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Mooi-regeling kent de categorieën Wind op zee, Hernieuwbare elektriciteit op land, Gebouwde omgeving en Industrie. In totaal is er €65 mln beschikbaar.

Voorzittershamer VNO-NCW later in handen Ingrid Thijssen (6 april)

De voorzittershamer bij VNO-NCW blijft ook de komende maanden in handen van Hans de Boer. In een persbericht schrijft de werkgeversorganisatie afgelopen vrijdag dat het aanblijven van De Boer nodig is “om de continuïteit in de aanpak van de corona-crisis vanuit VNO-NCW te waarborgen”. Daarom heeft zijn opvolger Ingrid Thijssen, nu nog CEO van Alliander, in samenspraak met andere belanghebbenden besloten dat zij pas na Prinsjesdag de nieuwe voorzitter wordt. Prinsjesdag valt dit jaar op 15 september.

Volgens de Boer moet alle aandacht nu uitgaan naar “het bestrijden van de brand en het behartigen van de belangen van al die honderdduizenden ondernemingen” die VNO-NCW vertegenwoordigt. De 51-jarige Thijssen werd al eind februari voorgedragen als nieuwe voorzitter.

Verandert de coronacrisis het klimaatbeleid? (3 april)

De maatregelen om het coronavirus in te dammen drukken zwaar op de wereldeconomie. Onze gezondheid is nu prioriteit nummer één, maar als de coronacrisis voorbij is en bedrijven hun wonden likken, is een groene economie dan nog politiek speerpunt? Een analyse.

Komst duurzaamheidskader biomassa vertraagd (3 april)

Het kabinet werkt aan een duurzaamheidskader voor biomassa. Over het gebruik van biomassa in de energievoorziening is veel discussie. Dit kader moet zorgen voor meer duidelijkheid over hoe de duurzaamheid van biomassa nu eigenlijk wordt vastgesteld en geborgd. Dat kader had in maart 2020 naar de Tweede Kamer zullen worden gestuurd, maar dat is niet gebeurd. De vertraging wordt veroorzaakt omdat het kabinet wacht op het advies van de Sociaal Economische Raad, schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) in een brief. Maar dat overlegorgaan heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen met het opstellen van dat advies. En omdat het advies “belangrijke input” is voor het kader, loopt dat kader nu dus ook enige vertraging op.

Het duurzaamheidskader is van belang voor op het opstellen van regionale energiestrategieën en warmtevisies van gemeenten. De deadline voor de RES-sen is 1 juni, terwijl de warmtevisies officieel pas in 2021 hoeven te worden gepubliceerd. Maar aangezien in de RES ook de warmtevoorziening van de gebouwde omgeving is verwerkt, zijn er gemeenten die aan beide gelijktijdig werken.

Kort coronanieuws uit de energiesector

Oudere bijdragen uit dit overzichtsartikel met kort coronanieuws vindt u hier.