Direct naar inhoud

Nieuwe knelpunten in regionale netten steken van noord tot zuid de kop op

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 september 2020

Van Den Helder tot Venlo en van de Eemshaven tot op de Zeeuwse eilanden; de inktvlek die congestie heet, breidt zich uit tot in alle hoeken van Nederland. De Zeeuwse netbeheerder Enduris maakte maandag melding van de eerste structurele congestie in haar werkgebied, en ook Enexis en Liander hebben weer nieuwe knelpunten in hun netten.

De capaciteitsproblemen waar de regionale netbeheerders al geruime tijd mee kampen, staken een jaar of twee geleden het eerst de kop op in Noord-Nederland. Daar zijn de problemen ook nu nog het grootst: in grote delen van Friesland, Groningen en Drenthe is geen transportcapaciteit meer beschikbaar voor teruglevering aan het net, en in iets mindere mate spelen de problemen ook al langer in Noord-Holland en Flevoland.

In de zuidelijke helft van Nederland deed het probleem zich tot kortgeleden nog slechts incidenteel voor, zoals in de tuinbouwgebieden Zuidplaspolder (Zuid-Holland) en Neerijnen (Gelderland), of in Noord-Brabant bij Hapert. Maar ook in Zuid-Nederland loopt het net in steeds meer gebieden vol. Maandag meldde de Zeeuwse netbeheerder Enduris dat het net ‘vol’ is op de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duiveland en Tholen, en eerder deze zomer maakte Tennet al melding van structurele congestie in het Zeeuwse hoogspanningsnet.

Ook Noord-Brabant en Limburg ontspringen de dans niet. Enexis maakte recent al bekend dat in grote delen van Noord-Brabant en Limburg sprake is van een dreigend tekort aan transportcapaciteit. In de meeste gevallen is in deze provincies nog wel beperkt transportcapaciteit beschikbaar, maar vorige week maakte Enexis bekend dat voor het onderstation bij de Brabantse plaats Uden inmiddels alle capaciteit is gecontracteerd. Datzelfde geldt nu voor twee stations in Noord-Limburg, bij Venlo en Horst. Ook hier gaat Enexis onderzoeken of congestiemanagement toegepast kan worden.

Zonnepanelen langs een provinciale weg bij Uden. (Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen)

Liander start eveneens nieuwe congestie-onderzoeken, blijkt uit een update die de netbeheerder vorige week publiceerde. Het gaat om nieuwe knelpunten in Zutphen (Gelderland), Den Helder en Hoofddorp (beide Noord-Holland).

Daarnaast heeft Liander voor een aantal gebieden waarvan het capaciteitstekort al bekend was een onderzoek afgerond naar de mogelijkheden van congestiemanagement, met als conclusie dat dit niet mogelijk is: in Gelderland geldt dat voor Borculo en Varsseveld, en in Zuid-Holland is er geen capaciteit meer voor teruglevering op het verdeelstation Alphen Centrum bij Alphen aan den Rijn. Ook in het Friese Dokkum en de Noord-Hollandse plaatsen Hoogwoud en Warmenhuizen is het net vol, maar biedt congestiemanagement geen oplossing.

Overzichtskaart van congestie in het werkgebied van Liander. In de rode gebieden is het net vol én biedt congestiemanagement geen uitkomst, in de oranje gebieden is het net ook vol maar loopt nog een onderzoek naar de mogelijkheden van congestiemanagement, en in de gele gebieden is er nog wel ruimte op het net, maar zijn de grenzen wel in zicht. De congestie op deze kaart geldt alleen voor teruglevering aan het net, voor verbruik zijn er ook capaciteitsproblemen, maar de gebieden waarin dit speelt kunnen verschillen van de gebieden waar geen capaciteit meer is voor teruglevering. (Bron: Liander)