Direct naar inhoud

Energeia lanceert de Carbon Podcast

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 maart 2022

Vanaf 23 maart komt Energeia met de Carbon Podcast. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van de hoeksteen van het Europese klimaatbeleid: het emissiehandelssysteem ETS. Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woedt er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Lang werd volgehouden dat het systeem niet werkte, het werd meerdere malen doodverklaard. De prijs was te laag, de uitstoot te hoog, de fossiele lobby te krachtig. In de eerste helft van februari leek de prijs richting €100 per ton te marcheren, wat die geluiden deed verstommen. Ondanks dat door de oorlog in Oekraïne de CO₂-prijs weer onder de €60 is beland, zal de werking van het ETS niet snel meer ter discussie worden gesteld.

Tijdo van der Zee. (Foto: FDMG)

Het Europese emissiehandelsysteem bestaat nu bijna twintig jaar. Wat is de ontstaansgeschiedenis? Welke alternatieven waren er, en waarom zijn die verworpen? Hoe is het ETS vervolgens uitgegroeid tot zijn huidige vorm, aan welke knoppen is gedraaid, welke hervormingen doorgevoerd en waarom? Hoe is het ETS verworden tot de ruggengraat van het Europese klimaatbeleid? Elke drie weken maakt hij namens Energeia de Carbon Podcast, waarin hij hoofdrolspelers ondervraagt, deskundigen raadpleegt en zo de werking van het ETS onderzoekt. Hij wordt daarin bijgestaan door vaste columnist Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en marktkenner Chris Guth (Engie), die elke aflevering zijn blik geeft op de actuele marktbewegingen.

De tiendelige serie, die gratis te beluisteren is, belicht steeds een nieuw facet van de ETS-diamant. Het emissiehandelssysteem wordt gevolgd van de kleuterfase van vallen en opstaan, via de puberale hervormingsperiode tot de huidige, zelfverzekerde volwassen pijler van het klimaatbeleid. Aan de orde komen carbon leakage en het Carbon Border Adjustment Mechanism. De serie schijnt licht op het Britse emissiehandelssysteem van na de Brexit, en verkent welke nieuwe sectoren in aanmerking komen voor opname in het ETS.

U bent van harte uitgenodigd deze reis mee te maken. Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister zonder extra kosten elke drie weken naar de Carbon Podcast!