Direct naar inhoud

Emissiehandel in de ban van de economische crisis

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 13 april 2022

Als de Europese Commissie en de lidstaten het emissiehandelsysteem nét een beetje op de rit lijken te hebben, raakt Europa in 2008 verstrikt in de zwaarste economische recessie in decennia. Fabrieken schalen productie terug en houden bijgevolg miljoenen emissierechten over. Zo was het systeem niet bedoeld! Hoe komt het ETS door deze crisis?

Daarover gaat de tweede aflevering van de Energeia Carbon Podcast. Te gast zijn ETS-consultant Dian Phylipsen, van SQ Consult en Edwin Woerdman, hoogleraar Markten en Regulering aan de Universiteit van Groningen. Vaste bijdragen worden geleverd door emissierechten-expert Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie).

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De energietransitie is volop gaande, en even hard woedt er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).

Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS. Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!

Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.