Direct naar inhoud

Noord-Hollandse gemeenten gaan lokaal en gelijktijdig opgewekte groene stroom kopen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 september 2022

Zeven Noord-Hollandse gemeenten gaan hun stroom inkopen via de marktplaats van energiedienstverlener Groendus. De gemeenten schrijven nu een tender uit voor producenten van lokaal opgewekte, hernieuwbare stroom om zich aan te melden voor het platform.

De gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel willen vanaf 2023 hun stroom zo lokaal mogelijk inkopen. Om dat mogelijk te maken is samen met Groendus een “dynamisch aankoopsysteem” opgetuigd, en loopt er nu van de gemeenten een tender om producenten te vinden die deel willen nemen aan het systeem. Gemeenten en producenten vinden elkaar op de marktplaats voor hernieuwbare stroom van Groendus.

Het centrum van Haarlem, een van de gemeenten in de tender. (Foto: Marc Kleen/Unsplash)

Gelijktijdige opwek en verbruik

Het systeem werkt als volgt, legt directeur René Raaijmakers van Groendus uit. De producenten bieden de stroom die zij opwekken met bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen aan via de marktplaats. Het opwekprofiel van de producenten wordt vergeleken met het verbruiksprofiel van de gemeentelijke aansluitingen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat opwek en verbruik zo veel mogelijk gelijktijdig plaatsvinden. Bovendien krijgt de geproduceerde stroom een fictieve opslag per kilometer die een producent van de gemeente is verwijderd. Dat bevoordeelt lokale producenten boven verder weg gelegen partijen. Het gaat hier nadrukkelijk om een fictieve opslag om de rangorde van biedingen te beïnvloeden, volgens Groendus. De opslag komt niet in de uiteindelijk te betalen prijs terecht.

Op deze manier krijgen de gemeenten zo lokaal mogelijk en zo gelijktijdig mogelijk groene stroom. Daarmee benaderen de gemeenten zoveel mogelijk een koppeling tussen opwek en verbruik, in tegenstelling tot de traditionele methode van het stroomverbruik vergroenen op jaarbasis met garanties van oorsprong. Een garantie van oorsprong of GVO garandeert dat een megawattuur stroom groen is opgewekt. Wie net zoveel GVO’s afboekt als stroom verbruikt garandeert dat op jaarbasis net zoveel groene stroom is opgewekt als verbruikt. In de praktijk kan een zonovergoten zomer-GVO worden weggestreept tegen elektriciteit verbruikt op een donkere winterochtend.

De stroom op de marktplaats kan afkomstig zijn van windparken of zonneparken maar ook van bedrijven met zonnedaken die een teveel aan stroom hebben. Op die manier voldoen de gemeenten aan hun doelstelling om lokale opwek van hernieuwbare energie aan te moedigen. Wel moet een bedrijf of hernieuwbare stroomproducent met de gehele aansluiting tegelijk meedoen; het is niet mogelijk slechts een deel van de productie achter een aansluiting aan te bieden. Voor een bedrijf met een eigen zonnedak betekent dat dat het bedrijf zowel als producent als afnemer (van de eigen stroom) lid moet worden van de marktplaats van Groendus.

Spotmarkt

Die donkergroene stroom zal naar verwachting niet het hele stroomverbruik van de gemeenten afdekken, erkent ook Raaijmakers. Het deel dat de gemeenten daarnaast nodig hebben om dag en nacht te blijven draaien wordt via de marktplaats ingekocht op de spotmarkt. Het deel van de productie dat overschiet omdat de gemeenten de stroom op moment van opwek niet nodig hebben, wordt juist weer verkocht op de spotmarkt. Groendus verdient niet aan de in- of verkoop van energie. Het bedrijf werkt met een abonnementsmodel, waarbij abonnees gebruik maken van de diensten van het bedrijf.

CEO Raaijmakers is enthousiast. “Op deze manier worden de duurzame markt en de grijze stroommarkt van elkaar ontkoppeld”, zegt hij. Nu is het zo dat op de groothandelsmarkt voor stroom fossiele en duurzame stroom op één hoop worden gegooid met dus ook één prijs. Die ligt hoog door de hoge fossiele brandstofprijzen. De prijs voor hernieuwbare stroom kan een stuk lager liggen, meent hij. Maar op de huidige markt merk je dat niet. Hij verwacht dat dat in de toekomst anders zal zijn: “Als gemeenten dit gaan doen, dan weet je zeker dat het tractie krijgt.”