Direct naar inhoud

PODCAST Waarom de Staat in regionale netwerkbedrijven stapt

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 december 2022

Het kabinet heeft met de drie grote regionale netwerkbedrijven afspraken gemaakt over toetreding van het Rijk als aandeelhouder. Vanwege de miljardeninvesteringen die de komende jaren nodig zijn, groeit ook de kapitaalbehoefte van de netbeheerders. Over hoe die twee dingen samenhangen en wat hier verder achter zit, vertelt redacteur David Duijnmayer.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

De drie grootste regionale netbeheerders moeten tot 2030 naar schatting zo’n €30 mrd investeren in uitbreiding en verzwaring van met name hun elektriciteitsnetten. Om dat te kunnen financieren, hebben zij behoefte aan extra eigen vermogen, zodat hun kredietwaardigheid op peil blijft en ze tegen gunstige voorwaarden kunnen lenen op de kapitaalmarkten. Een van de mogelijkheden om extra eigen vermogen aan te trekken, is door toetreding van de Staat als aandeelhouder. Ondertussen worden de onderhandelingen tussen Nederland en Duitsland over Duitse staatsdeelname in Tennet hervat.

In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de uitspraak van de rechtbank Den Haag in de civiele zaak tussen RWE en Uniper versus de Nederlandse Staat over de Wet verbod op kolen. Ook de invulling die minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) geeft aan de zogenoemde inframarginale heffing is onderwerp van gesprek. En om te zorgen dat Nederland ook de komende winters voldoende aanbod van gas heeft, onderzoekt Gasunie de mogelijkheden voor een verdere uitbreiding van de LNG-importcapaciteit.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, David Duijnmayer en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.