Direct naar inhoud

PODCAST Over de nieuwe menukaart met CO₂-reductiemaatregelen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 maart 2023

Het kabinet wil de Nederlandse CO₂-uitstoot in 2030 minimaal met 55% verminderen ten opzichte van 1990. Een advies van het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) klimaat concludeert dat een aanvullende reductie van 22 megaton CO₂ nodig is om dat te halen. Het rapport leest als een menukaart waar het kabinet de nodige maatregelen uit kan selecteren. Maar hoe zit het met de randvoorwaarden, wil het bedrijfsleven weten.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Het kabinet wil in het voorjaar een besluit nemen over aanvullende CO₂-besparende klimaatmaatregelen. Die kunnen alleen effectief zijn als het kabinet werk maakt van snellere vergunningsprocedures en verzwaring van het stroomnet. Juist daar blijft het advies vaag over, waarschuwen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in hun kritiek op de menukaart. Redacteur Joep Westerveld vertelt in deze podcast over de maatregelen en hun ontvangst.

In het nieuwsoverzicht praten Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema als eerste over de eclatante verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Hoe raakt dit het Nederlandse energiebeleid? De publicatie van het provinciale infrastructuurprogramma (PMIEK) door de provincie Noord-Holland, met daarin zeven ‘energieknooppunten’ van regionaal belang die voorrang moeten krijgen bij grootschalige investeringen in nieuwe energie-infrastructuur, wordt ook besproken. We besluiten het overzicht met het voorstel van de Europese Commissie voor hervorming van de Europese elektriciteitsmarkt.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.