
Personeelswisselingen in de energiesector
In deze Personalia-rubriek geeft de redactie van Energeia Energienieuws een overzicht van relevante personeelswisselingen, gewonnen prijzen, promoties en ander persoonsgebonden nieuws uit de energiesector.
In deze Personalia-rubriek geeft de redactie van Energeia Energienieuws een overzicht van relevante personeelswisselingen, gewonnen prijzen, promoties en ander persoonsgebonden nieuws uit de energiesector.
Vastgoedbelegger Bouwinvest Real Estate Investors voorziet tientallen appartementencomplexen van batterijen, zodat er laadpalen kunnen worden geplaatst zonder een zwaardere netaansluiting aan te hoeven vragen.
Nederland wil als eerste land in Europa de infrastructuur voor import en transport van groene waterstof op orde hebben en zodoende een internationale markt op gang brengen. Import zal in 2035 ruwweg de helft van de Nederlandse vraag naar waterstof voor zijn rekening moeten nemen in een duurzamere economie.
Het aandeel hernieuwbare energie kwam in 2022 uit op 15% van alle verbruikte energie, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. De groei kwam vooral van wind- en zonne-energie, het aandeel biomassa daalde voor het eerst in jaren.
De gemeente Amsterdam zet haar Afval Energiebedrijf (AEB ) opnieuw in de etalage. De afvalverwerker zou eigenlijk in handen komen van zijn Chinees-Rotterdamse concurrent Afvalverwerking Rijnmond, maar die overname werd vorige week geblokkeerd door de mededingingsautoriteit ACM omdat de combinatie te machtig zou worden.
De gemeente Utrecht heeft lokale geluidsnormen opgesteld voor vier windturbines in de polder Rijnenburg, die strenger zijn dan de landelijke normen die tot 2021 golden. Waarom de gemeente dat doet en waarom er ook alweer tijdelijk geen landelijke regels zijn, wordt toegelicht door David Duijnmayer. De week van
Het pinksterweekeinde kwam dit jaar met ongekend lage elektriciteitsprijzen. De laagste piek kwam tot stand voor levering op zondag tussen 14.00 uur en 15.00 uur, toen €-400 per MWh betaald moest worden. Nooit eerder was de prijs op de dagvooruitmarkt zo laag. In totaal telden zaterdag, zondag en maandag negentien negatieve uren.
Het kabinet wil via maatwerkafspraken met de industrie een extra CO₂-besparing bereiken van 3,5 megaton in 2030. Op dit moment komen alleen de twintig grootste uitstoters van Nederland hiervoor in aanmerking. Maar als het nodig is om het besparingsdoel te halen, wil het kabinet met meer bedrijven om tafel.
Onderzoeksbureau Ecorys constateert in een evaluatie van EBN dat de staatsdeelneming haar taken over het algemeen goed uitvoert. Wel adviseren de onderzoekers EZK om duidelijk te maken welke rol EBN wel en niet kan spelen bij geothermie, CCS en andere nieuwe markten.
Wanneer is er sprake van een fysiek tekort aan aardgas? Het was een simpele vraag in de Tweede Kamer deze donderdag, maar verantwoordelijk minister Jetten had er geen helder antwoord op. Terwijl een tekort aan gas de basis is waarop het kabinet besluit tot het uitroepen van een gascrisis, met als ultieme consequentie het afschakelen van bedrijven.
De NWEA pleit voor een maximale tiphoogte van 1000 voet voor windturbines op zee. Door een grens te stellen aan de afmetingen kan installatie sneller en duurzamer. Daarvoor moet de norm wel internationaal geadopteerd worden.
Redstack gaat het vermogen van de bestaande blue energy-installatie op de Afsluitdijk opwaarderen van 1 kW naar 16,5 kW. Dat kan mede dankzij subsidies van de provincie Friesland en het Waddenfonds.
De Topsector Energie kondigt een herijking aan van zijn innovatiedoelen, als gevolg van een aanscherping van het klimaatbeleid door het kabinet. De nieuwe doelen zijn minder gericht op het ontwikkelen van individuele technische oplossingen, en meer op het energiesysteem van de toekomst als geheel.
Behalve een levensduurverlenging van de kerncentrale Borssele met tien of twintig jaar, is ook een verlenging voor onbepaalde tijd niet uitgesloten. Dat blijkt uit een startnotitie voor de aanpassing van de Kernenergiewet die nodig is om de centrale na 2033 open te houden.
Een reeks lokale overheden in Groningen wil dat de gaswinning uit het Groningenveld per 1 oktober stopt en de NAM de putten volledig sluit. Dit schrijven zij in een advies aan staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66). “Alleen met dat besluit laat de staatssecretaris zien de veiligheid van de inwoners van Groningen voorop te stellen.”
De ploeg mag voortaan in de schuur blijven staan, want met niet-kerende grondbewerking kunnen boeren tonnen aan CO₂ opslaan en jaarlijks een stapeltje carbon credits verdienen. Een belofte voor het klimaat en extra inkomsten voor de boer. Maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen. Een gesprek hierover met agrariër Herbert Verploegen en met Lars Hillewaere, business developer Carbon Farming bij LTO bedrijven.
Door klimaatverandering zal de behoefte aan koeling in woningen bijna net zo groot worden als aan verwarming. In kantoren, scholen en winkels wordt koelen zelfs belangrijker dan verwarmen. Het is verstandig daarmee rekening te houden bij de aanleg van lagetemperatuurwarmtenetten.
Gasunie Transport Services handhaaft het advies aan het kabinet om dit jaar nog niet de laatste vijf putten van het Groningenveld definitief te sluiten. Zonder de beschikbaarheid van die locaties voorziet GTS een acuut probleem komende winter zodra de temperatuur zakt onder -10°C. GTS waarschuwde al eerder voor voortvarend sluiten van alle putten.
Het kabinet moet van de Tweede Kamer onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om met wetgeving zeker te stellen dat staalbedrijf Tata Steel zo snel mogelijk overgaat tot de productie van groen staal. De Kamer stemde deze dinsdag voor een motie van deze strekking.
De productie van energie wordt steeds afhankelijker van het weer en daardoor nemen de financiële risico’s voor energiebedrijven en handelaren toe. Eén verkeerde weersvoorspelling en een energiebedrijf kan miljoenen verliezen.
Omdat kernenergie omstreden is, is het een goede zaak dat het publiek beter wordt voorgelicht. Maar ook professionals in de energiemarkt hebben vaak een sterke mening en dan valt het niet mee om neutraal te blijven.
Met een aandeel van 12% in de wereldwijde olieproductie en 17% in de wereldwijde gasproductie (2021) is Rusland, met de VS en Saoedi-Arabië, een van de drie fossiele grootmachten. Voor Rusland zijn de inkomsten uit olie en gas essentieel.
De Stichting Schooldakrevolutie verliest in 2025 de subsidie van de rijksoverheid, maar wil proberen op een andere manier scholen te blijven helpen bij het plaatsen van zonnepanelen. Schoolbesturen hebben tijd noch kennis om zich hiermee bezig te houden, zegt directeur Niels van der Sandt.
De gemeente Utrecht heeft het bestemmingsplan en de vergunningen voor vier windturbines in de polder Rijnenburg ter inzage gelegd. De gemeente heeft daarbij zelf lokale geluidsnormen opgesteld, die strenger zijn dan gebruikelijk.
Oliebedrijf Varo Energy boekte vorige jaar ruim 2,5 keer zoveel winst als in het jaar ervoor. Dit blijkt uit het meest recente jaarverslag dat onlangs verscheen. Varo, dat wil verduurzamen, kocht begin dit jaar Bio Energy Coevorden (BEC).
Opinie | Energie delen is de toekomst voor energiecoöperaties, betogen Siward Zomer en Justin Pagden, die zich keren tegen het negatieve betoog van Trilemma-auteur Paul Giesbertz onlangs in deze kolommen.
Delta Corridor, het buisleidingenstelsel dat de Rotterdamse haven met Chemelot en het Ruhrgebied moet gaan verbinden, valt onder de Rijkscoördinatieregeling. Dat blijkt uit een kennisgeving in de Staatscourant. Gasunie is de initiatiefnemer van de procedure.
Het kabinet ziet een belangrijke rol weggelegd voor kernenergie in een CO₂-neutrale elektriciteitsproductie vanaf 2035 en wil behalve nieuwe kerncentrales bij Borssele ook inzetten kleine modulaire reactoren. Maar een voorbehoud is op zijn plaats, vertelt Sabine Sluijters.
Investeringen in duurzame energie zullen dit jaar die in fossiele grondstoffen overschrijden. Zonne-energie overvleugelt daarbij voor het eerst olie, verwacht het Internationaal Energieagentschap IEA.
Bedrijven die actief (willen) zijn in productie of verbruik van waterstof hebben een nieuwe branchevereniging opgericht om met één stem richting Den Haag en elders voor hun belangen op te komen. NLHydrogen heet de nieuwe club die deze donderdag in aanwezigheid van minister Jetten in Den Haag is gelanceerd.