Nieuws Energeia

Liander en Tennet zoeken plek voor twee nieuwe transformatorstations in Haarlemmermeer

Tennet en Liander zijn met de gemeente Haarlemmermeer in gesprek over een nieuwe locatie voor een transformatorstation nabij Schiphol. De netbeheerders willen daar al sinds 2015 het net uitbreiden, maar konden het met de gemeente niet eens worden over een geschikte locatie. Inmiddels is de transportschaarste in het gebied echter zo ver toegenomen dat er niet één maar twee nieuwe stations nodig zijn.

Nieuws Energeia

EPZ: twee nieuwe kerncentrales welkom in Borssele

EPZ is er voorstander van dat twee nieuwe 1.500 MW-kerncentrales in Borssele zouden verrijzen. Dat staat in een position paper dat de eigenaar van de enige kerncentrale van Nederland voorafgaand aan een rondetafelgesprek aan de Tweede Kamer opstuurde. EPZ zegt dat in de internationale nucleaire industrie voldoende interesse bestaat om onderzoek te doen naar nieuwbouw in Nederland, mits de overheid enkele voorwaarden invult.

Opinie Energeia

Individuele verwijdering gasaansluiting is onnodig kostbaar

Vorige week besloot minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) de verwijderingskosten voor gasaansluitingen bij de gasblijvers i.p.v. de gasverlaters neer te leggen. Fijn voor de gasverlaters, maar het dwingt de netbeheerders niet hun proces te verbeteren. Onnodig hoge kosten komen zo terecht bij burgers, die niet altijd kunnen kiezen om wel of geen gas te gebruiken.