Nieuws Energeia

Meerderheid zonnepanelen nu zakelijk

Sinds 2021 is een meerderheid van de zonnepanelen in Nederland onderdeel van een zakelijk project op dak of veld en ondersteund door de SDE-regeling. Daarvoor waren particuliere zonnepanelen op woningen altijd een meerderheid. Tegelijkertijd was er ook in 2021 een groot aantal zakelijke zonprojecten dat wel een SDE-beschikking op zak had maar uiteindelijk werd afgeblazen. Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Zon-PV.

Parlementaire enquête Energeia

GTS: na Huizinge kon direct 20 miljard kuub Gronings gas worden vervangen

De capaciteit van de stikstofinstallaties van GTS had in 2013 veel beter benut kunnen worden dan in werkelijkheid is gebeurd. Anders dan een toenmalig topambtenaar van Economische Zaken (EZ) beweert, waren de fabrieken goed onderhouden en had de inzet flink opgeschroefd kunnen worden. Een betere benutting had kunnen leiden tot een vermindering van de productie uit Groningen met maximaal 20 miljard kuub.

Nieuws Energeia

Rechter: EZK moet al in opsporingsfase van gaswinning lokale belangen meewegen

De rechtbank Midden-Nederland heeft het ministerie van EZK op zijn vingers getikt, omdat tijdens de procedure voor het verlengen van een opsporingsvergunning van Vermilion de lokale belangen niet goed zijn meegenomen. De minister heeft volgens de rechter ten onrechte de bezwaren van provincies, gemeenten en een lokale stichting niet-ontvankelijk verklaard. EZK zal nu alsnog inhoudelijk op deze bezwaren moeten reageren.

Nieuws Energeia

Compensatieregeling voor grootverbruikers stroom blijft voorlopig lege huls

Er zijn op dit moment “geen middelen beschikbaar” voor verlenging van de compensatieregeling voor CO₂-kosten die grootverbruikers betalen via hun stroomfactuur. Volgens minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat wil dat niet zeggen dat de regeling in 2023 automatisch niet meer open gaat. Komend voorjaar is voor het kabinet een nieuw weegmoment om alsnog budget vrij te maken. Grootverbruikers reageren verbolgen.

Parlementaire enquête Energeia

Topambtenaar: wij waren al langer bezig een opvolger voor Alders te zoeken

Het ministerie van Economische Zaken was al voordat Hans Alders zijn functie als Nationaal Coördinator Groningen neerlegde bezig met de zoektocht naar een opvolger. Dat zei voormalig secretaris-generaal Maarten Camps van het departement deze woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie. Het was duidelijk dat Alders moeite had met de koers van Den Haag.