Direct naar inhoud

Amsterdam neemt koudbloedig besluit over energie

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 maart 2016
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

De kogel is door de kerk in de gemeente Amsterdam voor het leveren van koude uit het drinkwaterleidingennet van Waternet aan bloedbank Sanquin. Dat heeft de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Udo Kock donderdag bekendgemaakt.

Het ontwerp van de warmte/koude-installatie is bijna klaar en de bouw zal naar verwachting eind dit jaar van start gaan. De plannen werden eerder al bekend via een intentieverklaring van Waternet en Sanquin; de gemeente moest zich nog uitspreken. Het Amsterdamse college heeft voor het project nu een langlopende lening van EUR 1,8 mln ter beschikking gesteld, waarmee het sein voor realisatie van het project op groen staat.

Met ingang van komende winter gaat de landelijke bloedbank Sanquin de kou uit drinkwater gebruiken voor het koelen van farmaceutische productieprocessen. De kou wordt onttrokken uit het water in twee grote drinkwaterleidingen die vlakbij Sanquin in Amsterdam liggen. De bloedbank zal een deel van de kou direct gebruiken, de rest wordt ondergronds opgeslagen voor gebruik in de zomer.

Warmte uit drinkwater wordt vanaf komende zomer gebruikt in de nieuwbouwwijk Plantage de Sniep in Diemen. De warmte wordt in de zomer aan het relatief warme drinkwater onttrokken en opgeslagen voor verwarming in de winter van 376 woningen. “Daarvan kan met een eenvoudige warmtewisselaar 8 tot 10 graden worden afgeroomd en in het door Gaia Energy gerealiseerde bodemenergiesysteem worden opgeslagen”, meldt de gemeente. Gaia Energy is een consortium bestaande uit Dura Vermeer, Eneco en Unica.