Direct naar inhoud

PODCAST Zorgen bij de industrie over uitstel buizen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 juli 2024

De Delta Rhine Corridor wordt opnieuw uitgesteld, tot onvrede van de industrie die gebruik wil maken van dit leidingenstelsel. De corridor zal door het uitstel niet in 2028 klaar zijn, maar op zijn vroegst vier jaar later.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Delta Rhine Corridor is een project voor een bundel buisleidingen die de haven van Rotterdam verbindt met de industrie in Moerdijk, Limburg en het Duitse achterland. De bundel moet energiedragers en grondstoffen vervoeren die belangrijk zijn voor de klimaattransitie. Concreet gaat het om waterstof, CO₂ en ammoniak, plus een gelijkstroomverbinding om elektriciteit van wind op zee te transporteren naar het binnenland.

Vorige week kondigde toenmalig demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) een vertraging tot 2032 aan voor de verbinding. Deltalinqs, de ondernemersvereniging van de Rotterdamse haven en industrie, noemt de vertraging van minimaal vier jaar in een reactie “zeer zorgelijk”. Het Havenbedrijf Rotterdam is teleurgesteld en ook in het Limburgse Chemelot wordt de vertraging negatief ontvangen. Over het belang van deze corridor vertelt redacteur Joep Westerveld in de studio.

In het nieuwsoverzicht bespreken hoofdredacteur Wouter Hylkema en presentator Ilse Akkermans dat olie- en gasbedrijf Shell de bouw van een nieuwe fabriek voor biobrandstoffen in Pernis heeft stilgezet. CO₂ van deze installatie zou ondergronds worden opgeslagen in het project Porthos. Als tweede item komt langs dat advocatenkantoor DeHaan een massaclaim voorbereidt tegen netbeheerders Enexis, Stedin en Liander. Daarmee wil het kantoor uit het noorden van het land compensatie afdwingen voor (financiële) schade van bedrijven of particulieren die niet op tijd, of geen aansluiting op het net hebben gekregen.

van links naar rechts: Wouter Hylkema, Joep Westerveld en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media