Direct naar inhoud

PODCAST Nul-op-de-meter als redder van de energiehub

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 juni 2024

Dankzij een ‘zelfvoorzienende energiehub’ kan een bedrijvenpark in Tiel uitbreiden zonder extra transportcapaciteit bij netbeheerder Liander te contracteren. Tot nog toe frustreerde de congestieproblematiek de uitbreidingsplannen.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Het bedrijventerrein Medel in Tiel heeft al jaren uitbreidingsplannen, maar onder andere de congestieproblematiek op het net van Liander stond dat in de weg. De enige manier om te groeien, was als die bedrijven gezamenlijk alle energie die ze nodig hebben zouden opwekken en onderling verdelen – een energiehub met ‘Nul op de meter’ dus. Energeia-redacteur David Duijnmayer vertelt erover.

In het nieuwsoverzicht bespreken hoofdredacteur Wouter Hylkema en presentator de aanbesteding van twee kavels van windpark IJmuiden Ver, die gewonnen is door het consortium Noordzeker en de joint venture Zeevonk II. Ook wordt besproken waarom de energiebelasting volgens het ministerie van Financiën en de Belastingdienst eenvoudiger moet.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, David Duijnmayer en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media