Direct naar inhoud

PODCAST Waarom zwaar transport kiest voor elektrisch

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 21 juni 2024

Net als bij personenauto’s lijkt nu ook in het zware wegtransport een voorkeur te ontstaan voor elektrisch laden boven alternatieven als waterstof. De grote groei voor elektrische vrachtwagens komt eraan, verwacht Green Caravan, initiatiefnemer van een groot laadplein in Limburg.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Het groene laadplein voor zware, elektrische vrachtwagens in Limburg krijgt €1,3 mln subsidie vanuit het Europese programma voor innovatie OPZuid, aldus Green Caravan deze week. Gezien de drukte op het elektriciteitsnet mikt de initiatiefnemer op een laadplein dat nauwelijks afhankelijk is van het net. De volledige parkeerplaats wordt overdekt met zonnepanelen, stroom wordt opgeslagen in een batterij, en als back-up dient een gasgenerator draaiend op groen gas van biogasproducent Powercrumbs. Applicatiebouwer Hedgehog ontwikkelt het systeem dat laad- en batterijsysteem aanstuurt. Redacteur Hans van der Lugt vertelt over de plannen.

In het nieuwsoverzicht bespreken hoofdredacteur Wouter Hylkema en presentator Ilse Akkermans de SDE++ van 2023. De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, zoals de subsidie voluit heet, is uitverkocht. Het volledige budget van €8 mrd is vergeven, in de podcast wordt besproken waaraan. En: de Duitse staat ziet af van de overname van TenneT Duitsland. De onderhandelingen daarover zijn beëindigd. Volgens de Duitse Rijksoverheid kan zij op dit moment het Duitse hoogspanningsnet van TenneT niet overnemen.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto; Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media