Column

Wat 7,27 cent écht waard is

Zelfs doorgewinterde optimisten vielen vorige week van hun stoel: Dong Energy gaat voor slechts 7,27 cent per kilowattuur windenergie voor de Zeeuwse kust winnen. Ook wie van deze vorm van energie niets moet hebben, zou een gat in de lucht moeten springen.

Vijf dagen voor de bekendmaking van het killer-bod van Dong was op het ministerie van Economische Zaken een bijzondere bijeenkomst in het kader van de Energiedialoog. Titel: 'Energiebeleid, astronomisch duur en nutteloos'. EZ had alleen het zaaltje beschikbaar gesteld. Organisator was Theo Wolters. Deze uiterst gedreven Delftse ingenieur roert zich al jaren nadrukkelijk op energiegebied, onder meer als voorzitter van Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid.

Zo is Wolters de motor achter de private doorrekening van het Energieakkoord, waaraan al twee jaar wordt gewerkt. Hoewel de resultaten pas na de zomer officieel bekend worden gemaakt, werd de hoofdconclusie al tijdens de bijeenkomst gedeeld: 16% hernieuwbare energie in 2023 kost zo’n EUR 100 mrd. Ook als het in werkelijkheid minder dan de helft is, zoals minister Henk Kamp zegt, is dat een aanzienlijk bedrag, zéker als je het gevoerde beleid 'nutteloos' vindt.

Wolters’ belangrijkste punt: áls je de CO2-uitstoot al wilt reduceren, doe dat dan slimmer en goedkoper. Dus niet met windturbines. Die besparen volgens hem onder ETS geen gram CO2 en kosten op zee 16 tot 17 cent per kilowattuur. Ook energieopslag, op termijn nodig bij veel zonne- en windenergie, zou véél te duur zijn. Enthousiast is hij wél over de gesmoltenzoutreactor (MSR) en over thorium. Over vijf tot tien jaar ziet hij een functionerende centrale; nucleaire experts verwachten die pas over enkele decennia.

Zoals Wolters omarmt wat zijn eigen beeld ondersteunt, doen milieuactivisten dat ook. Milieudefensie vindt thorium maar ‘blabla’ en Natuur en Milieu kiest in z’n strijd tegen kolencentrales de parameters zó dat sluiting geen miljarden kost, maar oplevert. We doen het allemaal. Afhankelijk van ons standpunt zien we hetzelfde glas halfvol of juist halfleeg. We overdrijven of bagatelliseren voor- en nadelen hoe het ons het best uitkomt. Windenergie? Véél te duur. Schone kernenergie? Binnenkort beschikbaar! 

Bied weerstand aan die valkuil van het eigen gelijk. Bekijk het altijd ook van de andere kant. Erken je onvermijdelijke vooringenomenheid. Geloof in vooruitgang en innovatie die zorgt voor windenergie voor slechts 7,27 eurocent per kilowattuur, waar die tot voor kort 16 of 17 cent kostte, ook als je niets van de energiesoort moet hebben. Weet dat als er straks behoefte aan energieopslag is, ook de prijs daarvan zal kelderen. Zie in dat schone kernenergie geen utopie hoeft te zijn.

De energietransitie is waanzinnig complex, duurt vele decennia en kost tientallen miljarden. Een project dat barst van de experts -al dan niet zelfbenoemd. Hun visies kunnen mij niet afwijkend genoeg zijn. Ze moeten prikkelen, tot nadenken stemmen, verbazen en zelfs irriteren. Maar voor de realiteitszin kijk ik toch vooral hoe ze die visie presenteren. Of ze zelf al wat mitsen en maren inbouwen of zichzelf als de nieuwe Verlosser zien. Hoe meer iemand overtuigd is van zijn eigen gelijk, hoe minder ik dat ben.

© 2017 Energeia. Alle rechten voorbehouden.