Direct naar inhoud

Met de energieagenda zijn we op de goede weg maar er moet wel worden doorgepakt — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 17 februari 2017
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Volgens de energieagenda groeit wind op zee naar 10 GW in 2030, wind op land naar ongeveer 8 GW en zon naar ongeveer 10GW. Die bronnen produceren samen daarmee in 2030 ongeveer 70 TWh. Dat is meer dan de helft van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag in 2030. Vanzelfsprekend een heel mooi resultaat. Alleen wordt in de agenda niets gezegd over concreet beleid voor de ontwikkeling van een moderne infrastructuur waarmee ook de elektrificatie van de energievraag kan worden gefaciliteerd. En dat is nodig voor de optimale benutting van de energie en om overschotten en tekorten die gaan optreden in 2030 op te vangen. Op het gebied van innovatie wordt gesproken over de rol van de topsectoren, maar er ontbreekt nog een programmatische aanpak voor fundamenteel onderzoek naar energie-alternatieven zoals power to chemicals en power to fuels. Daar moet op worden doorgepakt omdat het een essentiële schakel is in de energietransitie.

Nog geen abonnee? Abonneer u op Energeia Energienieuws en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot energeia.nl
  • Toegang tot het online archief met ruim 70.000 artikelen
  • Dagelijks de belangrijkste headlines per e-mail
  • Tweewekelijkse online uitgave Trilemma

 

Of log in via onderstaande knop: