Direct naar inhoud

Sector: elektriciteitsproductie ten onrechte niet genoemd als vitaal proces

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 maart 2020

Energie-Nederland dringt aan op uitbreiding van de lijst met vitale processen. Volgens de branche-organisatie dienen ook de elektriciteitsproductie, de productie en levering van warmte en de handel in energie expliciet te worden aangemerkt als onmisbare sectoren.

Zondag kondigde het kabinet vergaande maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus te bemoeilijken. Een daarvan betreft de sluiting van scholen en kinderopvangcentra. Alleen mensen die een “cruciaal beroep” uitoefenen of werkzaam zijn in een “vitaal proces” kunnen hun kinderen daar tijdens kantooruren nog onderbrengen. Met die uitzonderingsmogelijkheid moet voorkomen worden dat belangrijke diensten te veel hinder ondervinden van de maatregelen ter bestrijding van de crisis.

Overig coronanieuws

Transportnetbeheerder Tennet voorbereid op grotere dreiging

Tennet heeft speciale maatregelen ingevoerd voor medewerkers in de controlekamers en leden van technische teams die niet thuis kunnen werken. Over de inhoud daarvan wil de beheerder van het landelijke elektriciteitstransportnet geen mededelingen doen; de draaiboeken die nu uit de kast zijn gehaald, zijn namelijk dezelfde als bij bijvoorbeeld terrorismedreiging. “In principe zijn we uitgerust voor alle noodgevallen in onze controlrooms, veel verder dan de huidige dreiging van het Covid-19 virus”, aldus woordvoerder Jeroen Brouwers.

Economie valt deels stil, maar Urgenda-doel vooralsnog niet dichterbij

Rekensommen zijn nog niet te maken, maar “op basis van gezond verstand” komt het Planbureau voor de Leefomgeving tot de conclusie dat op de korte termijn nog geen substantiële gevolgen voor de CO₂-uitstoot zijn te verwachten. “Het wordt anders als de industrie wordt getroffen”, zegt woordvoerder Evert-Jan Brouwer. “Mocht daar sprake van zijn, dan praten we over een andere situatie en dan kan het iets betekenen voor de CO₂-emissie.”

RVO verwacht geen problemen met SDE+-openstelling

Dinsdag, morgen dus, wordt voor de laatste keer de klassieke SDE+-regeling opengesteld. Volgens uitvoerder RVO Nederland is uitstel niet nodig. “Wij verwachten geen capaciteitsproblemen met betrekking tot de beoordeling”, aldus woordvoerder Tom Hoven.

Meer tijd voor aanvragen proeftuinen aardgasvrij

De deadline voor het indienen van een aanvraag voor een proeftuin Aardgasvrije Wijken is met een maand uitgesteld. Dit betekent dat gemeenten nog tot 1 mei de tijd hebben om een verzoek voor te bereiden, in plaats van tot 1 april. Hiertoe is besloten, omdat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus impact kunnen hebben op “ieders werkzaamheden”, aldus de Stuurgroep Programma Aardgasvrije Wijken. De beoordeling en selectie schuift ook een maand op.

Lichte vertraging van levering onderdelen voor netbeheer uit Azië, geen consequenties voor projecten

Doordat het coronavirus eerder en nog heftiger rondging in Azië ondervinden Tennet en Gasunie enige vertraging met de levering van componenten uit die regio. Toch is de hinder zeer beperkt. Beide bedrijven laten weten dat er tot op heden geen sprake is van consequenties voor projecten.

Op de lijst staat een aantal processen in de energiesector: landelijk transport en distributie van elektriciteit en gas, regionale distributie van elektriciteit en gas en de productie van gas. Opvallend genoeg wordt de productie van elektriciteit niet vermeld. En ook de productie en distributie van warmte ziet het kabinet vooralsnog niet als vitale processen. Ten onrechte, vindt branche-organisatie Energie Nederland.

Onduidelijkheid

“Uiteraard horen deze processen er ook op te staan”, zegt woordvoerder Drea Berghorst. “En dat geldt ook voor de handel in energie. Wij hebben hier zondag contact over gehad met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De argumentatie is dat het niet nodig is om dit op te nemen. In de documentatie bij de lijst staat namelijk ook dat mensen die deze vitale processen ondersteunen [maar daar dus geen deel van uitmaken, red.] een beroep kunnen doen op opvang.” Hoewel dit impliceert dat in elk geval elektriciteitsproductie er ook onder valt, is het volgens Berghorst goed om dit expliciet op de lijst te zetten.

Het ministerie kan deze maandagmiddag niet inhoudelijk reageren op de kritiek van Energie-Nederland. Woordvoerder Dion Huidekooper bevestigt dat er een verzoek is binnengekomen en stelt dat dit is doorgeleid naar de opsteller van de lijst, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De NOS schreef kort voor de deadline van Energeia dat de lijst niet wordt uitgebreid, of nader gepreciseerd.