Het coronavirus rijdt niet alleen het sociale leven in de wielen, maar ook het parlementaire proces. De Tweede Kamer heeft alle debatten die niet strikt noodzakelijk zijn, opgeschort. De Senaat besloot al eerder alle vergaderingen te schrappen.
Ook het mondelinge vragenuur en de stemmingen komen voorlopig te vervallen. Volgens voorzitter Khadija Arib betekent dit niet dat de democratie volledig stilvalt. “Kamerleden kunnen schriftelijke vragen stellen aan de regering en schriftelijke commissieoverleggen voeren”, zo stelt zij. “Dat zijn individuele rechten van Kamerleden.” Er wordt nog onderzocht wat er met belangrijke wetgeving moet gebeuren.
De enige uitzondering op de uitstel van debatten wordt gevormd door overleggen over het virus zelf. Zo is er woensdagochtend een technische briefing over Covid-19 gevolgd door een plenair debat om 13.00 uur. Dat betekent dat het Kamergebouw dus wel openblijft, hoewel bezoekers even niet welkom zijn. De maatregelen gelden, net als de sluiting van scholen en horeca, tot 6 april.
“Iedereen moet nu improviseren, daar heb ik veel begrip voor”
Olof van der Gaag
Voor deze week stonden er diverse bijeenkomsten gepland die de energiesector raken. Dat is eerst en vooral een plenair debat over een wijziging van de Wet wind op zee. NVDE-directeur Olof van der Gaag reageert gelaten op het uitstel. “Iedereen moet nu improviseren, daar heb ik veel begrip voor”, zegt hij. “Er speelt een hoop op dit dossier, maar het is logisch dat de Kamer opnieuw naar de planning kijkt.” Een algemeen overleg op woensdag over de gaswinning in Groningen en onder de Waddenzee zal schriftelijk gevoerd worden.
De Eerste Kamer nam eerder al een soortgelijke maatregel. Afgelopen donderdag besloot de Senaat om de plenaire en commissievergaderingen van 17 en 24 maart (er wordt alleen op dinsdag vergaderd) te schrappen. Bij dit besluit speelde mee dat veel Eerste Kamerleden relatief op leeftijd zijn, en deze categorie loopt het meeste risico. Ook in het gebouw van de Senaat worden bezoekers die niets te maken hebben met Kamerwerk de komende tijd niet toegelaten.
Raad van State
De Raad van State maakte zondag bekend dat er tussen 17 maart en 6 april geen zittingen zullen plaatshebben, urgente zaken uitgezonderd. Deze maandag was dus voorlopig de laatste reguliere zittingsdag. Uitspraken worden nog wel gedaan. De afdeling advisering, die wetsvoorstellen van kabinet en Kamerleden onder de loep legt, werkt de komende weken door. Wel worden vergaderingen tot een minimum beperkt.