Het kabinet heeft tijdens de ministerraad afgelopen vrijdag €1,3 mrd gereserveerd voor ondersteuning van de ontwikkeling van groene waterstof. Dat bevestigen de ministeries van Financiën en van Economische Zaken en Klimaat op vragen van Energeia.
Het gaat om geld afkomstig uit het Klimaatfonds, zegt het ministerie van Financiën, dat nu is overgeheveld naar de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en aldaar is geoormerkt voor de financiële ondersteuning van de ontwikkeling van groene waterstof. Het Klimaatfonds staat in principe ter beschikking van EZK, maar overheveling van de kasbeheerders op Financiën naar de begroting van het ministerie van EZK zelf gebeurt pas als er “goede bestedingsvoorstellen” zijn, aldus een woordvoerder van Financiën.
Industrielobby
Sector vraagt om helderheid Haagse plannen met waterstofAl lang vraagt de industrie om erkenning van groene waterstofprojecten als zogeheten Important Project of Common European Interest (IPCEI). Met deze Europese status kunnen projecten subsidie ontvangen zonder aan te lopen tegen een Europees verbod op staatssteun. Momenteel loopt de aanmeldingsprocedure voor waterstofprojecten als IPCEI bij de EU in de zogeheten ‘tweede golf’ voor projecten voor decarbonisatie van de industrie. Er zijn vier ‘golven’ met elk een eigen thematiek. In de eerste golf waren weinig Nederlandse aanmeldingen en vanuit de industrie wordt er al lang op gehamerd dat Nederland de boot mist als er geen vaart wordt gemaakt in de belangrijke, huidige golf.
Die vaart lijkt er nu te komen. Projecten zijn er nog niet geselecteerd, maar wel bekend bij het ministerie van EZK. Negen projecten met elk een subsidiewens boven €100 mln willen nu in de tweede golf erkenning krijgen, schreef minister minister Micky Adriaansens (EZK, VVD) half juni in antwoord op Kamervragen.
Dat geld wordt gereserveerd voordat projecten zijn aangemeld is niet vreemd, aldus het ministerie van Financiën. Om projecten mee te laten doen, “moet Nederland al wel helderheid geven over de beschikbaarheid van de middelen”, zegt een woordvoerder. De status van IPCEI draait niet om Europese subsidies, maar om het toestaan van subsidies uit eigen land die vervolgens niet zullen worden aangemerkt als staatssteun.
Sector content
Vanuit de sector klinkt al een eerste tevreden reactie. “We zijn erg content met deze beslissing”, zegt Onno Sinke van Smart Delta Resources (SDR). Deze Vlaams-Nederlandse samenwerking van bedrijven, havens en overheden in de Scheldedelta functioneerde de afgelopen maanden als spreekbuis van de landelijke lobby voor ondersteuning van groene waterstof. “Heel goed dat de ministers het belang inzien van deze waterstofprojecten”, vervolgt Sinke. “We zijn erg benieuwd naar hoe de procedure verder gaat lopen en we kijken uit naar de verdere details van de uitwerking ervan.”