Warmte-experts van gidsland Denemarken kwamen vorige maand naar Nederland om gemeenten van advies te voorzien over de warmtetransitie. Begin klein, pluk laaghangende fruit eerst, en zorg voor een verscheidenheid aan bronnen, tekende redacteur Katrijn de Rond daarover op. In De Week van Energeia vertelt zij over de Deense lessen.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
De Denen kijken met enige verbazing naar de schamele 6% van de Nederlandse huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet. In het Scandinavische land is 65% van de huishoudens aangesloten op een warmtenet. “Het eerste wat je op de universiteit leert is dat je een hoge bevolkingsdichtheid moet hebben in woningen die dichtbij elkaar liggen”, zegt Laura Kjær van de Danish Energy Agency. Nederland heeft dat. Morten Jordt Duedahl van de Danish board of District Heating snapt de Nederlandse achterstand wel. “We hadden in Denemarken een beetje geluk. In de tijd na de oliecrisis in de jaren zeventig hadden wij nog geen gas gevonden”, zegt hij, verwijzend naar het Groningse gasveld dat in Nederland een gastransitie veroorzaakte.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de afwijkende energielabels van woningen en gebouwen. Woonminister Hugo de Jonge wil verkeerde labelling voorkomen met meer toezicht op slecht presterende energielabeladviseurs. Ook het Europese prijsplafond voor gas, zoals voorgesteld door de Europese Commissie, komt voorbij. Deze week liet minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) weten dat alleen al het bestaan van het plafond schadelijk is voor de handel in gas, óók wanneer het plafond nooit gehaald wordt. Ondertussen sleutelt EU-voorzitter Tjechië vrolijk door aan een nog scherper plafond.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.