In het Klimaatfonds zit €35 mrd voor aanvullende maatregelen om de doelen uit de Klimaatwet te halen. Waaraan worden die uitgegeven en is dat een goed idee? In deze aflevering van Voetnoten aandacht voor de reflectie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op voorstellen voor de inzet van middelen uit het Klimaatfonds.
Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.
Ouillet gaat in deze podcast in op de volgorde waarin de verschillende onderdelen van het Nederlandse klimaatbeleid tot stand gekomen zijn en hoe zij zich tot elkaar verhouden. “Het lijkt alsof er met puzzelstukjes gegooid wordt maar het is een logisch geheel.” In deze podcast valt het allemaal op zijn plek. Daarnaast schetst ze in grote lijnen waar het geld uit het Klimaatfonds aan besteed gaat worden en wat het PBL daarvan vindt.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.
Het gebruikte rapport en de Kamerbrief in deze aflevering zijn: de quickscan van het PBL van de inzet van de middelen uit het Klimaatfonds en de Kamerbrief van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. Daarnaast worden genoemd: het eerste IBO-rapport Bestemming Parijs: Wegwijzer voor klimaatkeuzes 2030, 2050, het tweede IBO-rapport Scherpe doelen, scherpe keuzes: IBO aanvullend normerend en beprijzend nationaal klimaatbeleid voor 2030 en 2050 en het Nationaal Plan Energiesysteem (dat ten tijde van de podcast nog niet gepubliceerd is) en een recente column van Ouillet.