Direct naar inhoud

ACM houdt financiële kwaliteit energieleverancier onder de loep

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 juli 2023

De ACM doet uitgebreid onderzoek bij een niet nader genoemde energieleverancier. De toezichthouder houdt de tarieven, werving, facturatie en financiële kwaliteit van het bedrijf tegen het licht. De RVO doet onderzoek bij dezelfde leverancier en schortte om die reden de subsidie in het kader van het prijsplafond op.

Dat blijkt uit de monitor consumentenmarkt energie die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag publiceerde. De toezichthouder doet daarin verslag van de naleving van de strengere regels voor energiebedrijven die in maart vorig jaar werden aangekondigd en in oktober in werking traden.

Sindsdien controleert de ACM regelmatig of de financiële positie, de inkoopstrategie en het ondernemingsplan van alle leveranciers aan deze regels voldoen. Ook moeten leveranciers aan de ACM laten zien dat ze voorbereid zijn op prijsschommelingen op de energiemarkt, op een koude winter en op wanbetaling van klanten, en zij moeten een risicomanager hebben.

Met het aanscherpen van de eisen wil de toezichthouder de kans op faillissementen onder energieleveranciers verkleinen. De extra eisen werden ingevoerd nadat in 2021 zes energiebedrijven failliet waren gegaan. Uit een door de toezichthouder zelf aangevraagd onderzoek bleek vervolgens dat de ACM de kwaliteit van de bedrijfsvoering bij energiebedrijven strikter had moeten monitoren.

Uit controles van de ACM blijkt in elk geval bij één leverancier de boel niet op orde. “We hebben aanleiding om daar onderzoek naar te doen”, bevestigt de ACM desgevraagd. “Daarom onderzoeken we bij dit bedrijf of de tarieven redelijk zijn, of geen sprake is van misleidende werving, of jaarfacturen op tijd worden verstuurd.”

Ook wordt gekeken naar de financiële kwaliteit en de financiële positie van het bedrijf. “Dan kijken we of het bedrijf veel schulden heeft, of het over voldoende financiële middelen beschikt om de verplichtingen na te komen, en dus de regels voor leveringszekerheid kan naleven.” Op 12 juni heeft de ACM in dit kader ook een bedrijfsbezoek bij deze leverancier afgelegd.

(Foto: Peter Hilz / ANP)

Om welke leverancier het gaat wil de ACM niet zeggen. “We zijn nog bezig met het onderzoek bij dit bedrijf. Over lopend onderzoek doen we geen mededelingen.” Wel is duidelijk dat het dezelfde leverancier is waarnaar ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een onderzoek is gestart.

Daarbij gaat het om de subsidie die energieleveranciers ontvangen vanwege de invoering van het prijsplafond. Waar de tarieven van energieleveranciers gemiddeld dalen en daarmee dus ook de aangevraagde compensatie onder het prijsplafond, is dat bij deze leverancier niet het geval. De RVO heeft daarom aanvullende vragen gesteld en een bedrijfsbezoek gebracht. Nadat het aanvullende accountantsrapport waarom RVO had gevraagd een onvoldoende opleverde, is de subsidie in het kader van het prijsplafond aan deze leverancier opgeschort.

Bij zes andere leveranciers zijn extra stappen noodzakelijk om volledig aan de nieuwe regels te voldoen. De ACM voert daartoe extra controles uit om er zeker van te zijn dat dit gebeurt. Ook meldt de ACM dat de energieleveranciers DVEP, Qwint, TotalEnergies en Shell hebben aangegeven dat zij de consumentenmarkt voor gas en/of elektriciteit willen verlaten.