Het definitieve wetsvoorstel voor de nieuwe warmtewet is na vele jaren schrijven en schrappen deze week gepubliceerd. Belangrijk punt in de nieuwe wet -formeel: de Wet collectieve warmte- is de publieke zeggenschap in warmtebedrijven.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
De nieuwe warmtewet stelt publieke zeggenschap verplicht voor warmtebedrijven. Dat is voor decentrale overheden eenvoudiger gezegd dan gedaan. Nationale deelname in toekomstige warmtebedrijven door EBN zou de last op de schouders van bijvoorbeeld gemeenten verlichten, schrijft adviesbureau Fakton in een rapport voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Katrijn de Ronde legt in de studio uit hoe dit vorm kan krijgen, en wat het belang is van de nieuwe warmtewet voor de warmtetransitie.
In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema over biokolenproducent Perpetual Next, die dreigt uit Nederland te vertrekken vanwege het vestigingsklimaat. Het Duitse energiebedrijf RWE investeert de komende zeven jaar €55 mrd in het pad naar CO2-neutraliteit, dat is het tweede onderwerp deze vrijdag. Tot slot: de overheid moet meer onderzoek doen naar de effecten van het heien van funderingen van windparken op zee op bruinvissen en zeehonden.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.