Toezichthouder ACM staat toe dat alle soorten installaties, zowel voor productie, opslag als verbruik, gebruikmaken van één elektriciteitsaansluiting (het zogenoemde cable pooling). Deze toestemming komt vooruitlopend op de komst van de Energiewet, waarin minister Jetten dit wil regelen.
De toestemming hiervoor kwam donderdag van bestuurder Manon Leijten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op het congres Energieopslag en distributie in Utrecht. Daarnaar gevraagd laat Leijten weten: “De ACM wil de energietransitie versnellen en onnodige barrières wegnemen. De minister heeft de mogelijkheid van cable pooling opgenomen in de nieuwe Energiewet, maar vooruitlopend op het ingaan van de wet kunnen we dit al met elkaar doen.”
Cable pooling betekent dat een aansluiting gedeeld wordt. Dit mag en gebeurt al voor zonneweides en windparken. Het idee hierachter is dat de aansluiting daardoor efficiënter wordt benut, aangezien zon en wind veelal complementair aan elkaar zijn. De zonnigste dagen gaan vaak gepaard met weinig wind, terwijl de zon meestal niet schijnt als het hard waait. In een tijd waarin netbeheerders alle zeilen moeten bijzetten om aansluitingen te realiseren en transportcapaciteit vrij te spelen, is het efficiënte cable pooling van toegevoegde waarde.
Het is daarom al lange tijd een wens van de sector om de mogelijkheid van cable pooling uit te breiden. In zienswijzen die werden ingediend op de concept-Energiewet in 2021 kwam al naar voren dat organisaties als Energie-Nederland, Holland Solar en de NVDE veel meer mogelijkheden voor cable pooling zagen. Waarom zou een windpark niet op dezelfde aansluiting als een gascentrale kunnen, of een grote batterij op de aansluiting van een zonneweide? De zienswijzen leidden echter niet meteen tot een aanpassing van het wetsvoorstel.
Eerste Kamer steekt spaak in de wielen
Vanuit de sector bleef de wens klinken. Energy Storage NL spoorde de politiek aan om het wettelijk mogelijk te maken batterijen op dezelfde aansluiting te zetten als een productie- of opslaginstallatie. Ook de netbeheerders vroegen hierom. De Tweede Kamer raakte overtuigd, en nam in februari 2023 een wetwijzigingsvoorstel aan waarmee dit zou worden geregeld. Dit amendement was onderdeel van het wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling mogelijk maakte (hoewel het hier verder niks mee te maken had, fietste D66-Kamerlid Raoul Boucke cable pooling op deze manier in een wettekst).
Maar toen de Eerste Kamer vorige maand het wetsvoorstel voor het afbouwen van salderen wegstemde, werd automatisch ook dit amendement verworpen. Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) kwam daarop meteen met een wijziging van de Energiewet om cable pooling mogelijk te maken, maar de Energiewet moet nog door zowel de Tweede als de Eerste Kamer behandeld worden, wat waarschijnlijk pas gebeurt na de formatie van een nieuw kabinet.
In afwachting van deze behandeling en de uiteindelijke instemming met de Energiewet, geeft de ACM nu toestemming aan netbeheerders en bedrijven om alvast aan de slag te gaan met cable pooling. Leijten stelt er wel voorwaarden aan: “Meld het wel bij ons.” Ook vind de bestuurder het belangrijk dat de voorwaarden zoals Jetten die in de wijziging van de Energiewet formuleerde, worden toegepast. “Als er problemen zijn horen wij dat ook graag, dan gaan wij samen kijken naar een oplossing.”