Direct naar inhoud

PODCAST Prinsjesdag-special: Energie in de miljoenennota

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 20 september 2024

De Troonrede van koning Willem-Alexander weerspiegelde de trendbreuk van dit kabinet met de laatste jaren. De nadruk in politiek Den Haag ligt op migratie, de woningmarkt en het gezinsinkomen. Klimaat en energie kwamen pas in de tweede helft van de Troonrede terug.

Abonneer u nu meteen bij Spotify , Apple, of uw favoriete podcastplatform en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Onder het kopje ‘zorgen over de toekomst’ wijdde de koning namens het kabinet uit over congestie op het elektriciteitsnet, een haalbare en betaalbare energietransitie en het verduurzamen van de industrie – zonder concrete maatregelen te noemen. Het thema energie staat voor dit kabinet in het teken van betaalbaarheid en het verbeteren van de koopkracht. Een focus op de korte termijn, zeggen de planbureaus in een reflectie, met het gevaar dat lange termijndoelen uit zicht raken.

Presentator Ilse Akkermans praat in deze ‘Prinsjesdag-special’ met redacteuren Hans van der Lugt, Katrijn de Ronde, Sabine Sluijters en hoofdredacteur Wouter Hylkema over de energieplannen die uit de miljoenennota tevoorschijn kwamen. Het gaat over energiebelasting, waterstof, de salderingsregeling, bezuinigingen op subsidies en overheidsdiensten, en de reflectie op de kabinetsplannen van het Planbureau voor de Leefomgeving, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau.

Van links naar rechts: Hans van der Lugt, Sabine Sluijters, Katrijn de Ronde, Ilse Akkermans en Wouter Hylkema. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media