Direct naar inhoud

PODCAST Special: De KEV, en hoe de doelen toch te halen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 oktober 2024

Het klimaatdoel voor 2030 raakt verder uit zicht: tegenslagen en politieke keuzes maken dat de CO₂-uitstootreductie achterblijft. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in zijn jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning, de KEV. Minister Hermans kondigt nieuw beleid aan.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyApple of uw favoriete podcastplatform en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De dalende trend in de uitstoot van broeikasgassen zet door, zo is de belangrijkste boodschap van de laatste KEV, maar niet snel genoeg. Het PBL schat de kans dat het streefdoel uit de Klimaatwet van 55% reductie ten opzichte van 1990 nog wordt gehaald, op slechts 5%, en noemt het daarmee “heel erg onwaarschijnlijk”. Alleen extra beleid met snelle resultaten zou dit nog mogelijk kunnen maken.

Het kabinet gaat “de komende maanden werken aan alternatief beleid” en komt in het voorjaar met nieuwe besluiten. “Niet lukraak” nieuw beleid formuleren “maar doordacht”, aldus verantwoordelijk minister Sophie Hermans (VVD) van Klimaat en Groene Groei. Dat betekent wachten tot het voorjaar voordat duidelijk wordt hoe dat beleid er precies uitziet.

In de studio vertellen Hans van der Lugt en Wouter Hylkema meer, terwijl Sabine Sluijters de minister sprak en inbelt vanuit Den Haag. De presentatie is als altijd in handen van Ilse Akkermans.

Van links naar rechts: Wouter Hylkema, Hans van der Lugt en Ilse Akkermans. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media