Gazprom heeft vorig jaar ruim 6 miljard kuub minder gas geleverd aan Europa dan het eerder had voorspeld. Dat terwijl het Russische staatsgasbedrijf in 2021 de mogelijk hoogste winst uit zijn geschiedenis heeft gehaald. Toch leverde het minder aan Europa dan voorzien.
Het Russische staatsbedrijf Gazprom zal ondanks een juridische tegenvaller gewoon doorgaan met de aanleg van een gaspijpleiding naar Duitsland. Dat verwachten experts in Rusland en Oekraïne. De meeste uitgaven voor de bijna voltooide verbinding Nord Stream 2 zijn immers al gedaan.
Oekraïne en Polen keren zich tegen het woensdag gesloten Duits-Amerikaanse akkoord over de Russische gasverbinding Nord Stream 2. De VS beloven dat Moskou het gas niet ongestraft kan inzetten als politiek drukmiddel tegen Midden- en Oost-Europa, maar de twee landen zijn niet gerustgesteld.
De aanleg van Nord Stream 2 wordt komende zaterdag, 5 december, hervat. Dat heeft het Russisch-Duitse consortium achter de rechtstreekse gaspijpleiding tussen Russen en Duitsland zaterdagavond verklaard.
Nord Stream 2 kwam er, omdat de Russen alles slim via de officiële regels wisten te spelen. Europese tegenstanders van de pijpleiding hadden geen gezamenlijke strategie en boden te weinig tegengas, en het verzet van de VS kwam te laat.
Rosneft, het grootste oliebedrijf van Rusland, biedt aan €120 mrd te investeren in de ontwikkeling van het Noordpoolgebied. Voorwaarde is dat het bedrijf in ruil daarvoor ruim €36 mrd aan belastingverlaging krijgt.
Op het schiereiland Jamal-Nenets, in het hoge noorden van Rusland, ligt het op één grootste gasveld van het land. Vanaf volgend jaar levert het ook aan Europa.
Rusland is na China en de Verenigde Staten de grootste energieverspiller. Daar moet wat aan gebeuren, vindt nu ook de Russische regering. Maar het gaat moeizaam.
Het Kremlin en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom ontkennen routineus dat gas een geopolitiek wapen is waarmee ze andere landen onder druk kunnen zetten. Maar bij de opening van een Russische terminal voor vloeibaar gas in Kaliningrad heeft de topman van Gazprom deze week impliciet toegegeven dat dit wel degelijk het geval is.
Het door Rusland geleide bedrijvenconsortium Nord Stream 2, dat een gaspijpleiding wil aanleggen tussen Rusland en Duitsland, heeft bij de Deense overheid een verzoek ingediend voor een alternatieve route.
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom gaat een grote gasfabriek bouwen in Oest-Loega, ruim 160 kilometer ten zuidwesten van Sint-Petersburg en niet ver van de grens met Estland. Dat schrijft de Russische zakenkrant Vedomosti die betrokkenen bij het project sprak.