Direct naar inhoud

Afbouw saldering hangt aan een zijden draadje — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 7 februari 2024

De afbouw van de salderingsregeling hangt aan een zijden draadje, maar is nog niet geheel van de baan. Demissionair minister Jetten beloofde extra geld voor de huursector en komt nog deze week met een brief met extra uitleg. Volgende week dinsdag wordt er door de Eerste Kamer over de afbouw van salderen gestemd.

Gaan mensen erop achteruit als de salderingsregeling stopt? Dat is de grote vraag waar de fractie van GroenLinks-PvdA nog onvoldoende antwoord op heeft gekregen. Hoewel demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) dinsdagavond tijdens het debat in de Eerste Kamer over de afbouw van de salderingsregeling de berekeningen meerdere keren geduldig herhaalde, kon hij de GL-PvdA fractie niet overtuigen. De linkse senaatsfractie heeft een doorslaggevende stem; zonder steun van deze partij gaat de afbouw van de salderingsregeling niet door.

De cijfers waarvan Jetten uitgaat zijn veel te rooskleurig en laten een deel van de kosten buiten beschouwing, vindt GL-PvdA-senator Ferd Crone. De partij vreest daarom dat met name de huishoudens met een kleine beurs na het afschaffen van de salderingsregeling geen zonnepanelen meer kunnen kopen.

Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) verdedigde dinsdagavond zijn voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling. (Foto: Robin Utrecht/ANP)

Terugverdientijd

Het draait allemaal om de berekeningen die ten grondslag liggen aan de terugverdientijd van zonnepanelen, mocht de salderingsregeling worden afgebouwd. Het kabinet gaat daarin uit van 10,4 cent per kWh terugleververgoeding, wat volgens Crone een veel te optimistisch getal is. Bovendien is in de berekeningen geen rekening gehouden met de kosten voor financiering van de zonnepanelen en wordt uitgegaan van een hoge opbrengst van de panelen. Crone: “Die liggen niet op alle daken netjes op het zuiden, dus leveren naar verwachting minder op.”

Ook zijn de kosten voor onderhoud niet in de berekening meegenomen en gaat het kabinet ervan uit dat de prijs voor zonnepanelen met 5,5% per jaar zal dalen. “Om te beginnen geloof ik dat niet”, zegt Crone in een toelichting deze ochtend tegen Energeia. “En daarbij gaan de arbeidskosten wel omhoog de komende jaren.”

Crone wijst erop dat, mochten deze punten allemaal tegenvallen, de terugverdientijd fors zal stijgen en mensen zullen afzien van het aanschaffen van zonnepanelen. “En dan halen we de klimaatdoelstellingen niet en kunnen deze mensen niet meedoen met het structureel verlagen van hun energierekening.”

Jetten heeft beloofd nog voor het weekend met een brief te komen waarin hij de berekeningen nog eens onderbouwt. Hierin zal hij ook meenemen wat er gebeurt als de cijfers tegenvallen en hoe de monitoring van de terugverdientijd vormgegeven zal worden. Daarover is afgesproken dat dit in 2025 en 2028 zal plaatsvinden, maar Jetten liet weten dit graag vaker te doen. “Mocht uit die monitoring namelijk blijken dat die terugverdientijd toch weer oploopt en mensen daardoor minder in zonnepanelen gaan investeren, dan vind ik ook oprecht dat we meteen moeten bijsturen.”

Huursector

Ook de zorgen over de effecten van de afbouw voor de huursector zijn nog niet geheel uit de lucht. Jetten heeft €100 mln op de plank liggen om woningcorporaties te ondersteunen bij het realiseren van zonnepanelen op de daken van hun woningen. Nadat verschillende partijen in de Eerste Kamer lieten weten dat dit onvoldoende was, bleek Jetten bereid een extra duit in het zakje te doen om de huursector aan zonnepanelen te helpen. “Wij denken daar met €100 mln ruimschoots aan bij te dragen, terwijl de corporaties rond de €300 mln vragen om dat de komende jaren te doen”, stelde hij dinsdag in de Senaat. “Ik denk dat ik ook wel uitstraal dat er met mij te praten valt de komende tijd, om te kijken of we nader tot elkaar kunnen komen […].”

Toch is ook deze toezegging nog niet bevredigend, laat Crone de ochtend na het debat weten. “Het is eenmalig geld, en niet structureel. En eenmalig geld hebben huurders niks aan.” Huurders zitten voor decennia vast aan hogere servicekosten. Die kunnen ze betalen zolang ze door de salderingsregeling ook het voordeel van de panelen in hun energierekening terugzien. Daarbij komt dat de €100 mln bestemd is om de woningcorporaties te helpen met het realiseren van de projecten, waarmee de kosten voor huurders niet omlaag gaan. “Als het geld alleen maar naar proceskosten gaat, helpt dat dus niet aan een terugverdiensommetje. Dat blijft voor ons een heftig punt”, aldus Crone.

Ook dit dilemma zal Jetten meenemen in zijn brief, die hij op verzoek van GL-PvdA nog voor het weekend naar de Kamer zal sturen. Dit verzoek suggereert dat de antwoorden verschil kunnen maken voor de stemming die volgende week dinsdag zal plaatsvinden. “Het zal uit de cijfers moeten blijken”, zegt Crone. Daarbij hoopt de senator dat Jetten met “eerlijke” cijfers komt. “Hij mag uitgaan van zijn optimistische uitgangspunten, maar hij moet ook de varianten laten zien als het nou wel tegenvalt. Hij moet niet doen alsof er geen enkel wolkje aan de zonnehemel is.”

Delen op sociale media