Direct naar inhoud

Alliander en Enexis verkopen openbare-verlichtingsdochter aan Spie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 juli 2017

Netwerkbedrijven Alliander en Enexis zijn van plan hun aandelen in Ziut, een gezamenlijke dochteronderneming die zich bezighoudt met openbare verlichting, te verkopen aan technisch dienstverlener Spie. De drie partijen tekenden deze week een koopovereenkomst op hoofdlijnen.

Ziut is in 2009 ontstaan uit een fusie tussen Alliander-dochter Liandyn en Enexis-dochter IP Lightning. Aanvankelijk was het idee dat Ziut op veel plaatsen in het werkgebied van netbeheerders Liander en Enexis automatisch het openbare lichtnet zou beheren en onderhouden, omdat dit op basis van historische regelgeving en contracten aan de netbeheerders zou toekomen. Maar die gedachte klopte niet, zo werd duidelijk door een uitspraak van de rechtbank in Groningen. Provincies en gemeenten kunnen als eigenaren van de lantaarnpalen beheer en onderhoud aanbesteden, volgde uit die uitspraak.

Gevolg was dat veel opdrachten voor Ziut wegvielen en het bedrijf op de markt moest gaan concurreren met andere partijen. Dat Ziut niet langer automatisch de uitvoerder was van onderhoud en beheer van het lichtnet, leidde tot banenverlies. Ziut werd zodoende een zelfstandig opererend bedrijf, op enige afstand van de aandeelhouders Alliander (53%) en Enexis (47%). Behalve met openbare verlichting houdt het bedrijf zich bezig met verkeersregelinstallaties en camerabewaking in de openbare ruimte. 

Nu zijn er dus zeer concrete verkoopplannen. “De diensten van Ziut passen niet bij de strategische kernactiviteiten van zowel Alliander als Enexis Groep”, schrijven de netwerkbedrijven in een gezamenlijke verklaring. Met Spie is nu een overeenkomst bereikt op hoofdlijnen. Om tot een echte verkoop te komen, moeten de medezeggenschapsraad, vakbonden en de toezichthouder ACM nog akkoord gaan.