De beurswaarde van ingenieursadviesbureau Arcadis verzesvoudigde in de afgelopen jaren. De verduurzaming van de wereld is voor het ingenieursbedrijf uit Amsterdam gouden business. Daarbij houdt het ook concurrenten op afstand. “Zelfs met een recessie is het succes niet voorbij.”
Nu de wereld langzaam afstapt van fossiel, zijn batterijen steeds meer in trek. Lithium is daarbij een cruciale grondstof. Oliemaatschappijen kijken met belangstelling naar het metaal.
Fossiel is nog lang niet op zijn retour bij de grote olie- en gasmaatschappijen. De meeste van de zogeheten supermajors melden resultaten die hoger uitvallen dan analisten hadden verwacht.
Fugro ontpopte zich de afgelopen jaren tot lieveling van beleggers. Het bedrijf dat bodemonderzoek ter land en zee doet haalt meer en meer omzet uit de sector voor hernieuwbare energie. Kan het bedrijf terug naar de miljardenwaardering die het ooit had?
De Europese industrie dreigt mondiaal achterop te raken. Dat heeft verschillende oorzaken. De oplossing zit volgens deskundigen in meer coördinatie, sturing én geld vanuit Brussel.
Ondergrondse opslag van waterstof is volgens experts cruciaal voor de Nederlandse energievoorziening van de toekomst. De eerste tests voor opslag in zoutcavernes zijn gedaan en vraag is er volop. Maar omwonenden en lokaal bestuur zijn nog huiverig voor waterstof onder hun voeten.
Een curator van Lightyear wil dat de Ondernemingskamer een onderzoek instelt. Hij stelt onvoldoende informatie te krijgen van het bestuur van de zonneauto-ontwikkelaar. Daarom kan hij zijn vermoedens van onbehoorlijk bestuur bij het bedrijf niet toetsen. Het bestuur van Lightyear zegt wel voldoende informatie te hebben gegeven.
Lightyear zet zijn droom om een zonneauto te produceren in de ijskast. Het bedrijf heeft sinds de doorstart begin dit jaar uit faillissement, geen nieuwe investeerders weten te vinden. Daarom richt de Helmondse zonneautostart-up zich op de productie van zonnedaken voor autofabrikanten.
Tata Steel dreigt de concurrentie te verliezen van Europese staalgiganten in de strijd om groen staal. Terwijl Tata wikt en weegt over zijn verduurzaming, hebben ArcelorMittal en ThyssenKrupp staatssteun binnen voor het bouwen van nieuwe fabrieken.
Afvalverwerker Attero krijgt een nieuwe eigenaar. Het Franse investeringshuis Ardian staat op het punt om de eerste 25% van de aandelen in de Nederlandse afvalverwerker te kopen van private-equityhuis 3i Infrastructure voor een bedrag van ongeveer €215 mln, zo meldt de laatste in een persbericht.
De IJmuidense staalfabrikant maakt pas op de plaats bij de verduurzaming van zijn fabriek. De verwachte kosten van de productie van ‘groen’ staal gemaakt met behulp van duurzame waterstof blijken tegen te vallen.
Tata Steel IJmuiden heroverweegt de manier waarop het zijn fabriek wil verduurzamen. Het bedrijf kijkt naar diverse scenario’s, waaronder een scenario waarin geen groene waterstof wordt gebruikt. Tata kondigde in 2021 nog aan zijn fabriek te willen verduurzamen door over te stappen op productie met waterstof in plaats van steenkool.
De vraag naar de transformatoren van het Nijmeegse Royal Smit is de afgelopen jaren flink gegroeid. Maar de productie van de apparaten is bewerkelijk, tijdrovend en moeilijk op te voeren.
Nienke Homan, de ‘bestuurlijke GroenLinkser’ uit Groningen, behartigt vanaf 1 mei de belangen van de chemische industrie in Nederland, als voorzitter van VNCI. “Met een enorme glimlach kan ze je dingen vragen en dan kun je moeilijk nee zeggen.”
Lightyear krijgt de tijd om zijn zonneauto alsnog te gaan ontwikkelen. Curator Reinoud van Oeijen heeft vrijdag goedkeuring gegeven aan de doorstart van de Helmondse start-up. Volgens de curator heeft het nieuwe Lightyear budget om “een half jaar tot een jaar” vooruit te kunnen. Het directieteam moet in de tussentijd nieuw kapitaal zoeken.