Olieman Edwin van Kersbergen koopt aandeelhouders Marcel van Poecke en Marcel Boekhoorn uit bij Mazarine Energy, een bedrijf dat olie wint in Tunesië en Roemenië.
Stichting Nuon Claim vond dat Nuon, en later Vattenfall, bij de stroomlevering onterecht bepaalde kosten in rekening bracht. Volgens de rechtbank Amsterdam waren die kosten echter geoorloofd.
ONE-Dyas kan nog geen gas winnen boven Schiermonnikoog. Een Duitse rechtbank verbiedt voorlopig de aanleg van een stroomkabel die stroom van een Duits windpark moet leveren aan het platform.
Vopak-topman Dick Richelle ziet zijn bedrijf goed gepositioneerd voor de toekomst: “De energietransitie vindt plaats waar we nu zitten. In de industrie. Daar moet infrastructuur voor komen.”
Een paar jaar terug was Shell-topman Wael Sawan nog enthousiast over een drijvend windpark bij Schotland, maar de geruchten gaan dat het wordt verkocht. Onder Sawan is Shell afscheid aan het nemen van activiteiten die minder renderen.
De NAM heeft de offshore-activiteiten verkocht en dat scheelt enorme sloopverplichtingen. Koper Tenaz zal proberen de gasopbrengsten op te krikken en hopen dat de sloopkosten niet tegenvallen.
Volgens Stichting Nuon Claim zijn duizenden ondernemers voor honderden miljoenen gedupeerd. Nuon, later Vattenfall, zou een post op de stroomrekening hebben gezet waar geen dienst tegenover stond.
Na een winstwaarschuwing verkochten beleggers massaal aandelen Alfen. Topman Roeleveld: “Die waarschuwing zat in hun ogen te dicht op de cijfers. Ze vonden dat we de problemen hadden moeten zien aankomen.”
De wereld moet vergroenen en Shell stopt met de fabriek voor biobrandstoffen. De marktomstandigheden zijn niet goed. Wat speelt er in Pernis, waar een project van €1 mrd wordt stilgelegd?
Shell verwacht mogelijk een verlies op zijn groene activiteiten dat kan oplopen tot $500 mln in het tweede kwartaal. Dat heeft het Britse olie- en gasconcern bekendgemaakt in een summiere trading update.
Duitsland kan het Duitse hoogspanningsnet van TenneT niet kopen. Nederland wil ervan af. Nu moeten beleggers worden gelokt. De vraag is of er genoeg rendement te behalen valt.
Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag de zaak van miljardenbedrijf ExxonMobil tegen het groene aandeelhouderscollectief Follow This uit Amsterdam verworpen. Een “aanval op aandeelhoudersdemocratie is afgeslagen”, zo reageerde het collectief.
Er hangt een zweem van geheimzinnigheid rond arbitrage. Er wordt achter gesloten deuren geprocedeerd en zeer waarschijnlijk zullen er deze keer drie arbiters worden benoemd. Voordeel: hoger beroep is onmogelijk.
Een kabinetsplan om energiebedrijven te dwingen hun stroomproductie in steenkoolcentrales te verlagen heeft niet goed uitgepakt. De overheid moet nu honderden miljoenen in schadevergoedingen uitkeren. Wat ging er mis? Een reconstructie.