Auteur

Hans van der Lugt

Provo bracht in jaren zestig eerste elektrische deelauto

De energietransitie vereist dat we vooral vooruit kijken, naar de toekomst. Hoe kan het anders, beter? Soms kan het helpen juist een blik te werpen op de geschiedenis. Deze zomer duikt Energeia in de historie en diept enkele geschiedenissen op met een verrassend actueel tintje. Vandaag: de eerste elektrische deelauto.

Rechter maakt einde aan verzet renovatie woningbouwflat

Woningbouwcorporaties die hun bezit willen verduurzamen hebben instemming van 70% van hun huurders nodig. Desondanks blijft verzet de kop opsteken. De rechtbank in Zaanstad veegt alle persoonlijke bezwaren van een bewoner van tafel.

Duitse overheid vroeg Uniper niet om staken civiele claim over kolenverbod

Het is nog steeds onduidelijk of het Duitse energiebedrijf Uniper de civiele schadeclaim doorzet tegen de Nederlandse overheid wegens het kolenstookverbod. Toen Uniper vorige maand van de ondergang werd gered door de Duitse overheid, werd gemeld dat een eis voor de noodsteun zou zijn geweest dat Uniper die rechtszaak intrekt.

Natuurvergunning Yara Sluiskil vernietigd

De natuurvergunning van kunstmestproducent Yara Sluiskil is door de rechtbank vernietigd. De provincie Zeeland had de vergunning niet mogen baseren op het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS), waar de Raad van State in 2019 een streep door zette. Yara werkt vooralsnog door op de oude vergunning, totdat de provincie met een nieuwe vergunning komt.

Windmolens in de branding

Het strand van de Maasvlakte is qua ligging en windkracht een van de mooiste plekken in Nederland voor kitesurfers, maar begin dit jaar waren zij op een groot deel van het strand niet langer welkom. In het voorjaar van 2022 werd het strand afgesloten en verschenen er gigantische stalen buizen met een lengte van zo’n veertig meter en een diameter van vijf. Een vrachtwagen kan er doorheen rijden.

Liander onderzoekt congestiemanagement in acht nieuwe gebieden

Regionaal netbeheerder Liander gaat in acht gebieden onderzoek doen naar de mogelijkheid van congestiemanagement omdat nieuwe knelpunten zijn ontstaan. Het gaat om gebieden in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland en Noord-Holland. Dat heeft het bedrijf donderdag bekend gemaakt.

Samenwerking mikt op logistieke gebouwen als energiehub

Ontwikkelaar van logistiek vastgoed Intospace en zonne-energieontwikkelaar Sunrock gaan samenwerken bij de ontwikkeling van logistiek vastgoed als energiehub. Huurders zullen zoveel mogelijk van duurzame energie worden voorzien door middel van zonnedaken en batterijoplossingen, met gebruik van software voor het alloceren van energie.

Windpark Hollandse Kust (zuid) levert eerste stroom

De eerste zesendertig windturbines van Hollandse Kust (zuid) zijn klaar en leveren stroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet, ook al is het windpark nog in een testfase. In het tweede kwartaal van 2023 moeten alle 140 turbines draaien, meldt exploitant Vattenfall.

Siemens Gamesa: verlies bij hausse in windenergie

Windturbinebouwer Siemens Gamesa ziet de omzet dalen en het verlies groeien dit jaar terwijl er een record aan bestellingen in de boeken staat. Het Duits-Spaanse bedrijf spreekt van een “extreem uitdagende situatie” voor de windturbinemarkt. Een nieuwe bedrijfsstrategie moet het tij keren, zo maakte het bedrijf deze dinsdag bekend.

Grootste zonnepark nu op voormalige golfbaan in Biddinghuizen

Met een vermogen van 144 MWp staat het grootste zonnepark van Nederland sinds vorige week in Biddinghuizen. Zonnepark Dorhout Mees van exploitant Solarfields levert sinds vorige week stroom via Smart Grid Flevoland, een gesloten netwerk in particulier beheer.

Groei van omzet en winst bij Engie

Het Franse energiebedrijf Engie, eigenaar van drie gascentrales in Nederland, heeft omzet en winst fors zien stijgen in het eerste halfjaar, terwijl de afhankelijkheid van Russisch gas en het financiële belang in Nord Stream fors zijn gereduceerd. Het bedrijf wil “constructief” samenwerken met de Belgische staat bij het openhouden van twee kernreactoren.

Principeakkoord in België over langer openhouden kerncentrales

De Belgische regering heeft een principeakkoord bereikt met exploitant Engie over het langer openhouden van twee kernreactoren die in 2025 zouden sluiten. Het gaat om Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste reactoren in het Belgische nucleaire park. Dit heeft minister Van der Straeten deze vrijdag bekend gemaakt.

VEMW verzet zich tegen langere termijn voor aansluiting elektriciteit

VEMW, belangenbehartiger van grootverbruikers, verzet zich tegen een voorstel van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) om netbeheerders meer tijd te geven voor het realiseren van een grootverbruikersaansluiting op het elektriciteitsnet. Een “eenduidige afzwakking van de rechtspositie van aangeslotenen”, stelt VEMW.

Subsidieregeling groene waterstof ter inzage

De overheid wil €250 mln investeren in de opschaling van groenewaterstofproductie en heeft deze week een subsidieregeling ter inzage gelegd. De subsidie is bedoeld voor elektrolysers met een vermogen tot maximaal 50 MW en zal worden toegekend via een tendersysteem. Grotere projecten moeten meedingen naar de nominatie als Europees project.

Kolencentrales hebben oog op mogelijk langer doorlopen van compensatie

De discussie met exploitanten van kolencentrales over draaiuren en compensatie is niet gesloten met de aankondiging van het kabinet dat de centrales weer voluit kunnen draaien. Wettelijk is er nog niets veranderd dus ze zijn momenteel afhankelijk van Haags gedoogbeleid dat komt met onzekerheid, zo zeggen exploitanten. De mogelijkheid kosten op de overheid te verhalen, kan een rol spelen.

RWE investeert in zonnepark op de Noordzee

Energiebedrijf RWE investeert in een pilotproject van zonne-energiebedrijf SolarDuck voor een drijvend zonnepark op de Noordzee. Mocht RWE later dit jaar de aanbesteding winnen van windpark Hollandse Kust (west) dan wil het bedrijf ook daar drijvende zonnepanelen installeren tussen de windturbines.

ACM stelt hogere eisen aan leveranciers van energie

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft nieuwe eisen opgesteld waaraan energieleveranciers voortaan moeten voldoen om hun financiële weerbaarheid te versterken en consumenten beter te beschermen. De eisen staan in een nieuwe ontwerpbeleidsregel die nu ter inzage is gelegd en op 1 oktober moet ingaan.

ACM wil aansluittermijn van veertig weken voor grootverbruikers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil de maximale aansluittermijn voor grootverbruikers elektriciteit vastleggen op veertig weken na aanvraag. Voor kleinverbruikers moet een maximumtermijn van achttien weken gaan gelden. Dit staat in een voorstel voor wijziging van de Netcode elektriciteit die de ACM ter inzage heeft gelegd.

Gasunie: geen gastekort komende winter bij wegvallen Russisch aardgas

Nederland zal de komende winter geen problemen hebben door een gastekort als Russische gaslevering wegvalt, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Dat stelt Gasunie Transport Services (GTS) na een analyse van de gevolgen van een mogelijk volledig wegvallen van Russisch gas in Europa gedurende een jaar. Verplichte afschakeling van gebruikers zal komende winter niet nodig zijn, verwacht GTS.

EU investeert miljoenen in groene waterstof in Nederland

Drie Nederlandse projecten voor groene waterstof ontvangen tientallen miljoenen subsidie uit het Europese Innovatiefonds. Het gaat om elektrolysers van Shell en Air Liquide, en een afvalverwerkingstechniek van RWE. De drie staan op een lijst van zeventien projecten die gezamenlijk €1,8 mrd zullen ontvangen.

Kabinet reserveert €1,3 mrd voor ontwikkeling groene waterstof

Het kabinet heeft tijdens de ministerraad afgelopen vrijdag €1,3 mrd gereserveerd voor ondersteuning van de ontwikkeling van groene waterstof. Dat bevestigen de ministeries van Financiën en van Economische Zaken en Klimaat op vragen van Energeia.

Kamer wil gasberging Bergermeer 90% gevuld

De Tweede Kamer wil dat het kabinet beleid aanscherpt om een vulgraad van zeker 90% te realiseren van gasberging Bergermeer. Ook wil het parlement dat de regering alle juridische mogelijkheden onderzoekt om Gazprom, dat contractueel recht heeft op gebruik van 40% van de gasberging, uit het Nederlandse energiesysteem te weren.

Tennet versnelt helft investeringen in elektriciteitsnet

Door een betere prioritering van werkzaamheden heeft Tennet de opleverdatum van ruwweg de helft van de investeringen de komende tien jaar naar voren kunnen halen. Dit zegt de hoogspanningsnetbeheerder bij publicatie van het herziene Ontwerpinvesteringsplan 2022-2031 deze dinsdag.

Eind 2023 besluit over nieuwe kerncentrales

Eind 2023 wil het kabinet een besluit voorleggen aan het parlement over de bouw van nieuwe kerncentrales. Beide Kamers zullen moeten instemmen want marktpartijen zullen alleen willen inschrijven op de bouw van nieuwe centrales als duidelijk is dat het beleid voor de komende jaren “consistent en bestendig is”. Dit stelt minister Jetten in een brief aan de Tweede Kamer afgelopen vrijdag.

Gebruik biomassa voor energie blijft stijgen

De totale hoeveelheid gebruikte houtige biomassa voor energiedoeleinden is in 2021 met 34% gestegen tot 5,2 miljoen ton ten opzichte van 2020. Belangrijkste reden is de grotere inzet in bij- en meestook voor de productie van elektriciteit en warmte. Dat bericht het Platform Bio-economie in het donderdag gepubliceerde jaarverslag.

'Europese maakindustrie voor cruciale technieken is noodzaak'

Europa moet weer een complete industrieketen in zonne-energie opbouwen om grotere onafhankelijkheid te realiseren van buitenlandse energiebronnen. Een eigen industrie met hoge eisen aan circulariteit en duurzaamheid maakt het mogelijk eisen te stellen aan buitenlandse leveranciers. Dat zegt professor Wim Sinke bij zijn afscheid van TNO wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Overheid wil giftige tankwagons weg uit Roodeschool

De overheid wil de overslaginstallatie voor giftig aardgasconcentraat in het dorp Roodeschool verplaatsen naar een veiligere locatie. Na de zomer wil staatssecretaris Vijlbrief met gemeente en operator rond de tafel gaan zitten om naar alternatieven te kijken. Dat zei de bewindspersoon deze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Eerste fase transportnet waterstof klaar in 2025

In 2025 is de eerste fase klaar van het transportnet waterstof en start de eerste grootschalige import van waterstof in Nederland. Het volledige net, ook de waterstofbackbone genoemd, is klaar in 2030 tegen kosten van zo'n €1,5 mrd. Dit schrijft minister Jetten deze woensdag aan de Tweede Kamer. Gasunie kondigt tegelijkertijd het begin van de bouw aan.

EU-akkoord over vulling gasbergingen tot minstens 80%

Europese gasbergingen moeten komende winter voor ten minste 80% zijn gevuld, zo besloten energieministers maandag. De Energieraad wil verder een lager percentage verplichte groene waterstof voor de industrie in 2030, namelijk 35% in plaats van 50% als voorgesteld door de Commissie. Wel stemden ze in met verscherping van het doel voor hernieuwbare energie tot 40% van de energiemix in 2030.

Staat: RWE en Uniper moeten eigen verantwoordelijkheid nemen

Hard tegen hard ging het deze week voor de rechter, tussen de staat en energiebedrijven RWE en Uniper. Volgens de landsadvocaat is de schadeclaim van de twee bedrijven, ingediend wegens het verbod op het stoken van kolen in energiecentrales na 2030, gebaseerd op een “onwaarheid”. RWE en Uniper menen dat het gaat om “de facto onteigening”, en daar moet voor worden betaald.