Auteur

Hans van der Lugt

Overheid ziet geen reden de 'opschaling' van energie uit water te stimuleren

Minister Van 't Wout ziet geen reden voor het stimuleren van verschillende vormen van energie uit water, want andere vormen van hernieuwbare elektriciteit zijn goedkoper. Het is geen taak van de overheid om met opdrachten bij te dragen aan opschaling en kostendaling, aldus de minister - een redenering die de Nederlandse overheid vaker poneert. De sector hoopt op een herziening van dit standpunt in 2023 en verlegt intussen de aandacht richting het buitenland.

Joulz breidt uit naar zonne-energie met overname Zonel

Joulz, aanbieder van diensten op het vlak van energie-infrastructuur, breidt het werkveld uit met de overname van Zonel Energy, een leverancier van zonne-energiesystemen. Het bedrijf wil zich ontwikkelen tot “totaalaanbieder van energie-infrastructuren” voor het bedrijfsleven.

Solliance haalt nieuw record met opbrengst tandemzonnecel

Onderzoekers binnen het samenwerkingsverband Solliance hebben een nieuw record gevestigd voor de stroomopbrengst van een zonnecel die uit twee verschillende materialen bestaat, een zogeheten tandemzonnecel. Dit eigen, nieuwe record ligt nu op 28,7%. Betrokken onderzoekers zijn van TNO, Imec/EnergyVille en de TU Eindhoven.

'Belasting op vliegtickets mag omhoog, maar niet op benzine of aardgas'

De minst populaire maatregel voor het behalen van een hogere CO₂-reductie is het verhogen van de belasting op fossiele brandstoffen zoals benzine of aardgas. Maar als het gaat om vliegtickets dan mag er zeker meer belasting worden geheven, zo zegt een meerderheid van de Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van TNO naar het draagvlak voor verschillende klimaatmaatregelen.

EU bereikt akkoord over Klimaatwet: reële reductie CO₂-uitstoot 52,8%

Onderhandelaars van de Europese Raad, Commissie en Parlement hebben woensdagochtend vroeg een akkoord bereikt over de Klimaatwet met een reëel reductiedoel van 52,8% CO₂-uitstoot in 2030. Vooralsnog is er geen besluit over het kwalificeren van investeringen in aardgas en kernenergie als duurzaam in de zogeheten taxonomie.

Industrie wacht op wetgeving voor steun waterstoftransitie

De industrie wacht op aanpassing van wetgeving om groene waterstof alsnog rendabel te maken, nu het kabinet noch via het Groeifonds, noch via de SDE steun biedt aan de ontwikkeling van groene, CO₂-vrije waterstof. De ontwikkeling van groene waterstof is cruciaal voor de groene ambities van de industrie.

Rijk steunt ontvlechting van PZEM en Evides met €10 mln

Dankzij een rijksbijdrage van €10 mln komt ontvlechting van energiebedrijf PZEM en waterbedrijf Evides plots naderbij - een lang gekoesterde wens van de provincie Zeeland. PZEM zelf is tevreden met de gevonden oplossing. Het bedrijf krijgt €367 mln voor overdracht van de aandelen aan de eigenlijke eigenaren.

Uniper start ook internationale arbitragezaak

Uniper werkt aan een internationale arbitragezaak voor een claim tegen de Nederlandse staat wegens de verplichte sluiting van de kolencentrale op de Maasvlakte. Dit bevestigt Uniper desgevraagd, nadat het bedrijf eerder deze vrijdag bekend maakte dat het naar de Nederlandse rechter stapt.

Jaar cel voor verdachten terrorisme windparken

Twee verdachten van bedreigingen tegen bouwers en exploitanten van de windparken Drentse Monden en N33 zijn deels schuldig bevonden en veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Vorderingen van bedrijven voor veroorzaakte schade zijn niet toegewezen.

Ruimere toegang tot juridische procedures bij plannen met 'milieugevolgen'

De Raad van State verruimt de toegang tot juridische beroepsprocedures tegen besluiten die gevolgen hebben voor het milieu. De Raad is hiertoe gedwongen door een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Voor ruimtelijke plannen als wind- en zonneparken of uitbreiding van het elektriciteitsnet betekent dit meer onzekerheid tijdens de planningsfase.

Investeringen in windenergie blijven groeien in coronatijd

Investeringen in windenergie beliepen vorig jaar met €42,8 mrd het hoogste niveau sinds 2016, zo blijkt uit een nieuw rapport. Hieruit blijkt ook dat Nederlandse banken een belangrijke rol spelen in de financiering en dat de groei van het aantal directe leveringscontracten dat exploitanten sluiten met bedrijven doorzet. Opvallend detail is dat Nederlandse offshore windparken per MW de goedkoopste in Europa zijn.

Greenchoice haalt Huismerk Energie uit de markt

De naam van energieleverancier Huismerk Energie verdwijnt uit de markt. Ruim een jaar na de overname heeft Greenchoice alle particuliere klanten van Huismerk Energie overgezet naar het klantenbestand van Greenchoice zelf, zodat de merknaam niet langer nodig is.

Landschap van Geuldal van hoger belang dan zonnestroom

Valkenburg aan de Geul stond geheel in haar recht om een vergunning te weigeren voor een zonnepark op de Emmaberg, omdat behoud van het landschap belangrijker is dan de opwek van zonnestroom. Dat heeft de rechtbank Maastricht onlangs bepaald in een donderdag gepubliceerde uitspraak.

PBL: kabinet moet keuzes landgebruik maken

De Nationale Omgevingsvisie (Novi) laat te veel inhoudelijke keuzes qua landgebruik open en biedt onvoldoende zicht op uitvoering. Het nieuwe kabinet staat voor de taak om ingrijpende ruimtelijke keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor de ruimtelijke ordening. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving bij publicatie van een nieuw rapport.

Raad van State: geen herziening uitspraak windpark N33

Tegenstanders van windpark N33 in Groningen is het niet gelukt de Raad van State te overtuigen om de eerdere instemming met de bouw te herzien. Er zijn geen nieuwe feiten boven water gekomen, aldus de Raad van State in een uitspraak over het herzieningsverzoek deze woensdag.

Ørsted verkoopt helft windpark Borssele I&II aan Noors oliefonds

Norges Bank Investment Management, beheerder van het zogeheten 'Noorse oliefonds', heeft voor €1,375 mrd een belang van 50% genomen in het windpark Borssele I&II van het Deense energiebedrijf Ørsted. Dat hebben beide bedrijven deze woensdag bekend gemaakt.

Kernenergie mogelijk op Europese lijst 'duurzame investeringen'

Kernenergie komt wellicht op de lijst duurzame investeringen die door de Europese Unie is vastgelegd voor investeringsdoeleinden. Een vorige week openbaar gemaakt rapport concludeert dat kernenergie niet alleen CO₂-vrije elektriciteit produceert, maar tegelijkertijd voldoet aan een tweede, cruciaal criterium: het brengt geen schade toe aan andere duurzaamheidsdoelstellingen.

Nederlandse import houtpellets verdriedubbeld

De netto-import van houtpellets in Nederland is in 2020 verdriedubbeld tot 2,5 miljoen ton. De grootste leverancier blijft Letland, op de voet gevolgd door de VS en Canada die beide een enorme groei van de export naar Nederland zagen. De belangrijkste toepassing van deze pellets is het verstoken in warmte- en/of elektriciteitscentrales.

Potentie zon op dak grotendeels onaangeboord

Grote, omstreden zonneweides zijn nauwelijks nodig om te komen tot een substantiële bijdrage van zonne-energie aan de verduurzaming van de elektriciteitsproductie. Daken en infrastructuur bieden genoeg ruimte om in 2050 te komen tot een jaarproductie hernieuwbare zonnestroom van 192 TWh. Dat stelt TKI Urban Energy in een woensdag verschenen rapport.

Nieuwe regelgeving elektriciteitsmarkt voor onvoorspelbare toekomst

Nieuwe regelgeving is noodzakelijk voor het garanderen van leveringszekerheid bij een samenspel van hernieuwbare energiebronnen, energieopslag en flexibel verbruik. De Overlegtafel Energievoorziening geeft een voorschot op de mogelijkheden qua regelgeving van verplicht afschakelen tot een capaciteitsmechanisme. Het is nu aan het rijk om een nieuw instrumentarium op te stellen.

Shell volledig eigenaar van oudste windpark op zee na uitkoop Vattenfall

Shell heeft het aandeel van Vattenfall overgenomen in het oudste Nederlandse windpark op zee: offshore windpark Egmond aan Zee, of OWEZ. Ruim twintig jaar geleden begon de ontwikkeling van het park door Shell en, destijds, Nuon. Sinds 2006 draaien de windturbines. Het rendement was laag in het laatst bekende jaar, 2018.

Eneco vecht tegen CCS-verplichting bij nieuwe gascentrale Wallonië

Eneco België loopt bij de plannen voor een nieuwe gascentrale in Wallonië aan tegen de eis dat er een afvanginstallatie voor CO₂ bij de centrale komt. Het bedrijf zegt dat dit niet kan, maar tekende tevergeefs beroep aan. Het hoopt nu dat een gesprek de Waalse overheid nog op andere gedachten kan brengen.

RWE krijgt vergunning voor meer bijstook biomassa Eemshaven

De provincie Groningen heeft een omgevingsvergunning voor RWE ter inzage gelegd voor een verdubbeling van de bijstook van biomassa in de kolengestookte Eemshavencentrale van 15% naar 30%. De bijstook vloeit voort uit het Energieakkoord van 2013 en wordt tot 2027 gesubsidieerd.

Noord-Brabant wil kernenergiecoalitie

De provincie Noord-Brabant wil voor het realiseren van een nieuwe kerncentrale een Duurzame Coalitie Kernenergie Brabant vormen met overheden, ondernemers en onderzoeksinstellingen uit Brabant, Zeeland, Limburg en Vlaanderen. Dat zegt gedeputeerde Eric de Bie (energie, FVD) deze donderdag.

Medy van der Laan vertrekt als voorzitter Energie-Nederland

Per 1 augustus vertrekt Medy van der Laan als voorzitter van branche-organisatie Energie-Nederland - een jaar voor het aflopen van haar termijn. Van der Laan stapt over naar de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waar ze voorzitter Chris Buijink op zal volgen.

Centrale Rotterdam stookt volgende week weer kolen

De stilstaande kolencentrale Rotterdam, door eigenaar Onyx Power bij de overheid aangemeld als kandidaat voor vervroegde sluiting, zal per 1 april weer elektriciteit leveren. Dat is althans de “ambitie”, bevestigt de eigenaar. De centrale staat door mankementen al stil sinds 2 januari 2020. Als hij weer gaat draaien zal de CO₂-uitstoot fors toenemen.

Drentse Monden: gewenst resultaat was belangrijker dan totstandkomingsproces

Afgelopen week stond boekhouder Jan Nieboer voor de rechter omdat hij bedrijven zou hebben bedreigd die betrokken zijn bij de bouw van windpark Drentse Monden en Oostermoer. Nieboer verzet zich samen met streekgenoten al jaren tegen de komst van de windturbines, maar ontkent betrokkenheid bij terreur. Los van de vraag wie de daders werkelijk waren, laat de escalatie tot geweld vooral de gebreken aan het totstandkomingsproces zien.

OM wil vijftien maanden cel in zaak bedreigingen rond windparken

Vijftien maanden gevangenisstraf en een vordering van ruim twee ton van benadeelde bedrijven. Dat is wat de twee verdachten van bedreigingen rond de bouw van windparken Drentse Monden en Oostermoer en N33 deze donderdag tegen zich hoorde eisen.

Verdachten ontkennen bedreigingen windparken Drentse Monden en N33

Twee voormannen van het verzet tegen twee windparken in Groningen en Drenthe ontkennen elke betrokkenheid bij bedreigingen aan het adres van personen en bedrijven betrokken bij deze plannen. Dit stelden zij tijdens de eerste zittingsdag deze dinsdag in de rechtbank te Assen.

Henk Bleker weg als directeur Powerfield wegens politieke uitspraken

Voormalig CDA-politicus Henk Bleker, die onlangs zijn steun heeft uitgesproken voor Forum voor Democratie, treedt af als directeur van zonnepark-exploitant Powerfield. Recente uitspraken zouden niet stroken met “visie en waarden” van het bedrijf. Dat hebben de aandeelhouders deze maandag bekendgemaakt.