Auteur

Jeroen Savelkouls

‘Calculerende’ tomatenkweker riskeert boete wegens gebreken aan geothermieput

Tomatenkweker A. en G. van den Bosch uit Bleiswijk riskeert een boete van maximaal €6 mln wegens gebreken aan een geothermieput. Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) heeft het bedrijf een last onder dwangsom opgelegd. Van den Bosch laat weten aan het herstel te werken.

Toekomstig pan-Europees waterstofnetwerk groeit tot 40.000 kilometer

De gastransportnetbeheerders van 21 landen dromen over een pan-Europees waterstofnetwerk van bijna 40.000 kilometer. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de betrokken bedrijven. Om deze droom werkelijkheid te laten worden, is een investering van tussen de €43 mrd en €81 mrd vereist.

Offshore industrie halveert methaanemissies

De olie- en gassector is erin geslaagd zijn offshore-methaanemissies ruimschoots te halveren ten opzichte van 2017. Daarmee heeft de industrie voldaan aan de afspraken in een convenant met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Een verdere reductie is technisch mogelijk, maar dan moet het kabinet wel de juiste voorwaarden scheppen.

Consortium wil in Leeuwarden bio-LNG produceren

Ontwikkelaar van duurzame projecten D4 wil in Leeuwarden bio-LNG gaan produceren. De verwachting is dat een nog te bouwen installatie begin 2023 operationeel is. Naast D4 zijn ook het Friese energiefonds FSFE, bouw- en exploitatiebedrijf Mele en exploitant van tankstations Rolande bij het project betrokken.

Investa rekent op stroomversnelling vergassingsonderzoek door nieuwe subsidie

Netwerkorganisatie Investa ontvangt €1,3 mln subsidie voor het opzetten van vier demonstratieprojecten op het gebied van vergassing en de productie van groene moleculen. De steun is voor het grootste deel afkomstig uit een EU-fonds. De projecten worden uitgevoerd door Biolake, TNO, GP Groot en Sustenso.

VVD en D66 schuiven nieuwkomers naar voren op klimaat en energie

Veel fracties in de Tweede Kamer hebben inmiddels de portefeuilles verdeeld. De twee grootste partijen schuiven op het gebied van klimaat en energie een nieuweling naar voren: bij de VVD is dat Silvio Erkens en bij D66 Raoul Boucke. CDA, SP en Groenlinks kiezen voor vertrouwde namen.

Kabinet en NAM twisten over rekeningen schadeherstel en versterking

Minister Van ‘t Wout houdt er rekening mee dat de NAM juridische procedures start vanwege de bij het bedrijf in rekening gebrachte kosten voor de versterkingsopgave in Groningen. Ook op het gebied van schadeherstel zijn de twee partijen het niet eens, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn de komende jaren miljarden gemoeid met beide operaties.

Nog meer waterstofplannen: Ørsted zint op 1 GW elektrolyse in Zeeland

Ørsted heeft plannen om in Zeeland 1 GW aan elektrolysecapaciteit neer te zetten. Dat heeft het Deense energiebedrijf deze woensdag bekendgemaakt. De benodigde elektriciteit zal afkomstig zijn van een of meerdere nog te bouwen windparken op de Noordzee. Beoogde afnemers van de groene waterstof zijn de grote industriële bedrijven in de regio.

Bestuursrechter wijst bezwaren tegen gaswinning Gaag-Monster van de hand

De NAM krijgt groen licht om langer gas te winnen in de regio Gaag-Monster. Er zijn door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen fouten gemaakt bij de beoordeling van het winningsplan, zo concludeert de Raad van State deze woensdag. De beroepen van de gemeenten Midden-Delfland en Westland zijn ongegrond.

Geen nieuwe aardwarmteprojecten, toch flink meer productie

De productie van aardwarmte nam vorig jaar toe met 10% tot 6,2 PJ. Die stijging is grotendeels te danken aan projecten die al in 2019 online kwamen en in 2020 voor het eerst een volledig jaar hebben gedraaid. Er werden geen nieuwe doubletten in gebruik genomen.

Biogascentrale raakt vergunningen kwijt en moet deuren sluiten

Biogasproducent A. van de Groep & Zonen moet zijn vergistingsinstallatie in Bunschoten-Spakenburg binnen zes weken sluiten. De rechtbank Midden-Nederland geeft de provincie Utrecht groen licht om de bestaande omgevingsvergunningen van het bedrijf in te trekken. Van de Groep noemt de uitspraak teleurstellend en gaat in beroep.

WKO-ontwikkelaar Wellsius gaat eigen systemen exploiteren

Ontwikkelaar van WKO-projecten Wellsius is voortaan ook actief als leverancier van duurzame warmte en koude. Het bedrijf uit IJsselmuiden kreeg eerder deze maand een leveringsvergunning van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Rotterdammers zoeken wereldwijd naar mogelijkheden import groene waterstof

Havenbedrijf Rotterdam voert gesprekken met zo’n twintig landen in alle windstreken over de mogelijkheden om groene waterstof naar Nederland te transporteren. Dit heeft inmiddels geleid tot verschillende samenwerkingsovereenkomsten, waarvan een afspraak over een gezamenlijke haalbaarheidsstudie met de deelstaat Zuid-Australië de jongste is.

Neptune speurt naar ondiep gas op Noordzee

Neptune Energy gaat vier nieuwe boringen op de Noordzee uitvoeren. Het gaat om een exploratieboring naar ondiep gas, de aanleg van een extra put in een bestaand gasveld en twee ontmantelingsactiviteiten. Dat heeft het olie- en gasbedrijf deze woensdag bekendgemaakt.

Scandinavische stroomleverancier Tibber betreedt Nederlandse markt

Het Noors-Zweedse energiebedrijf Tibber mag in Nederland elektriciteit gaan leveren aan kleinverbruikers. De Autoriteit Consument & Markt heeft hiervoor de benodigde vergunning afgegeven. Tibber gaat hernieuwbare stroom tegen inkoopprijs aanbieden.

Partijen kunnen verder met uitvoering Klimaatakkoord, als ze dat zelf willen

Ondanks enkele verrassingen en de sterke opkomst van nieuwkomers hebben de Tweede Kamerverkiezingen niet geleid tot de aardverschuiving waar sommigen op hoopten en anderen voor vreesden. De partijen die het fundament hebben gelegd onder het klimaat- en energiebeleid voor de komende decennia kunnen daar voorlopig verder aan bouwen. Maar dan moeten zij dat wel zelf willen.

Waterstofleiding in Rotterdams havengebied mogelijk in 2024 gereed

De waterstofleiding van Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie moet in het tweede kwartaal van 2024 gereed zijn. Dat hebben de twee bedrijven deze woensdag bekendgemaakt. In de tweede helft van dit jaar wordt een definitief investeringsbesluit verwacht.

Actiegroep verliest spoedzaak om gasveld Middelburen van Vermilion

Vermilion hoeft zijn plannen voor het boren van een aftakking vanuit een bestaande put in het gasveld Middelburen niet stop te zetten. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Tsjingas.

Vermilion krijgt meer tijd voor opsporing van aardgas in drie gebieden

Vermilion krijgt toestemming om op drie locaties langer naar aardgas te speuren dan aanvankelijk gepland. Dat volgt uit evenzoveel besluiten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Maar de verlenging geldt voor een kortere duur dan het olie- en gasbedrijf graag had gewild.

Productie groen gas in de lift, maar tempo nog onvoldoende voor doelstelling

TKI Nieuw Gas heeft de afgelopen acht jaar bijna €46 mln subsidie verleend aan in totaal 68 groengasprojecten. Geen slecht resultaat, zo vindt de organisatie zelf. Maar het aantal steunverzoeken daalt al enige tijd en dat leidt gezien de forse ambities van het Klimaatakkoord op dit vlak tot zorgen. “We moeten veel uit de kast halen”, zegt directeur Jörg Gigler.

Geen 'showstoppers' voor NortH2, maar zoektocht naar geld en steun begint pas

De eerste fase van het groenewaterstofinitiatief NortH2 in Groningen vergt meer dan €10 mrd aan investeringen, zo blijkt uit een haalbaarheidsstudie. Volgens business opportunity manager Erik Mobach heeft het onderzoek geen ‘showstoppers’ aan het licht gebracht. In 2030 moet er 4 GW aan elektrolysecapaciteit gerealiseerd zijn.

Onvermoeibaar ten strijde voor Groningse aardbevingsgedupeerden

Met de verkiezingen in aantocht blikt Energeia terug op de afgelopen parlementaire periode met een aantal klimaat- en energiewoordvoerders in de Tweede Kamer. Wat is er bereikt? En wat ging er niet goed? Uiteraard komen ook de plannen voor Nederland ná 17 maart aan bod. Deze maandag: Sandra Beckerman van de SP. “Het kabinet laat de NAM er gewoon mee wegkomen.”

'Energietransitie vergt echte participatie in plaats van bijpraatsessies'

Met de verkiezingen in aantocht blikt Energeia terug op de afgelopen parlementaire periode met een aantal klimaat- en energiewoordvoerders in de Tweede Kamer. Wat is er bereikt? En wat ging er niet goed? Uiteraard komen ook de plannen voor Nederland ná 17 maart aan bod. Deze vrijdag: Agnes Mulder van het CDA. “Als bewoners niet zelf aan het stuur zitten, doen we iets verschrikkelijk fout.”

Kamer doet moreel appel op NAM voor vergoeding 'duurzaam herstel' in Groningen

De Tweede Kamer wil dat het kabinet een moreel appel doet op de NAM om meer kosten voor schadeherstel en versterking in Groningen te vergoeden. Minister Van ’t Wout belooft het gesprek aan te gaan, maar geeft wel vast een winstwaarschuwing. Intussen lijkt de Kamer schoorvoetend akkoord te gaan met de nieuwe versterkingswet.

Shell koopt Duitse exploitant van virtuele energiecentrale, inclusief aandelen Eneco

Shell neemt alle aandelen over in het Duitse Next Kraftwerke, exploitant van een ‘virtuele elektriciteitscentrale’. Het olie- en gasconcern verwacht dat met de gecombineerde expertise van de twee bedrijven grootschalige duurzame-energieprojecten kunnen worden ondersteund.

Geen 'afsluitboete' meer voor gasverlater

Gasverlaters hoeven vanaf deze maandag geen vergoeding meer te betalen aan netbeheerders voor de verwijdering van hun aansluiting. Daarmee is er na veel discussie een einde gekomen aan de volgens velen onwenselijke situatie dat particulieren die hun woning verduurzamen met een alternatief voor gas opgezadeld worden met een ‘afsluitboete’.

Gasunie wint geschil om aanbesteding koelingsinstallaties stikstoffabriek

Gasunie hoeft een opdracht voor levering van koelingsinstallaties voor zijn stikstoffabriek in Ommen niet opnieuw aan te besteden. De firma Johnson Control Systems claimt oneerlijk te zijn behandeld door het netwerkbedrijf, maar volgens de voorzieningenrechter in Groningen zijn daar geen aanwijzingen voor. Engie Refrigeration is nu de enige kandidaat in het aanbestedingsproces.

Publieke bemoeienis met warmtelevering zit commercieel Ennatuurlijk in de weg

Voor een warmtebedrijf als Ennatuurlijk biedt de energietransitie volop kansen. Maar als commerciële onderneming is het niet altijd eenvoudig om te concurreren met publieke partijen, vindt directeur Ernst Japikse. “Soms mogen we niet eens meepraten, dat vind ik wel eens jammer.”

Rechter gelast meer onderzoek in eerste zaak tegen Instituut Mijnbouwschade

De Raad van State heeft extra onderzoek gelast naar de oorzaak van schade aan een woning in Meedhuizen. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de bestuursrechter. Volgens de eigenaar zijn de gebreken aan zijn huis te wijten aan de gaswinningsactiviteiten van de NAM, maar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) betwist dat.

Geen steun voor waterstoffabrieken H-Vision in nieuwe SDE++

De initiatiefnemers van H-Vision zijn teleurgesteld in de plannen voor de nieuwe SDE++-regeling. Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat, VVD) stelt geen specifieke categorie voor dit blauwewaterstofproject open, zo bleek deze maandag. Zoals verwacht worden er wel andere categorieën aan de regeling toegevoegd, waaronder CCS in de glastuinbouw en een aantal hernieuwbare brandstoffen voor vervoer.