Auteur

Katrijn de Ronde

Billenknijpen voor energieleveranciers door de bokkesprongen op de groothandelsmarkt

Energieleveranciers maken zich zorgen over de ongekende prijsstijgingen van elektriciteit en aardgas op de groothandelsmarkt. “Wat er nu gebeurt, is niet te modelleren.”

Transitievisie Warmte Utrecht: 24 wijken, 40.000 woningen aardgasloos in 2030

Vierentwintig wijken en veertigduizend woningen wil Utrecht van het aardgas af hebben in 2030. Deze vrijdag presenteerde de gemeente deel twee van de Transitievisie Warmte, die laat zien welke wijken het eerst aan de beurt zijn. De gemeente gaat verder, maar wacht wel met smart op het Rijk om de randvoorwaarden te regelen.

ACM keert terug op schreden: toch geen eigen elektrolyser voor netwerkbedrijven

Netwerkbedrijven mogen productie-installaties voor alternatieve energiedragers, zoals bijvoorbeeld elektrolysers, wel bouwen maar niet beheren of in eigendom hebben. De definitieve leidraad voor netwerkbedrijven en “alternatieve energiedragers” wijkt daarmee af van de vorig jaar ter consultatie gelegde versie.

Aardwarmte Koekoekspolder mag toch oorspronkelijk winningsplan uitvoeren

Aardwarmtecluster KKP mag toch de gewenste hoeveelheid warm water produceren, blijkt uit het definitieve instemmingsbesluit. Bij het concept-besluit was dat nog flink ingeperkt, maar na extra onderzoek veranderde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) van gedachten. “Wij zijn er erg blij mee”, zegt projectdirecteur Radboud Vorage van Greenhouse Geo Power.

STEMMING Hoge gasprijs zorgt voor vraagdestructie

Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markten voor olie, steenkool, CO₂-emissierechten, aardgas en elektriciteit. Beweeg met de muis over onderstaande interactieve figuren voor prijsinformatie.

Yeşilgöz: Tijd voor handhaving van informatie- en energiebesparingsplicht

Twee jaar na de deadline is het volgens demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat, VVD) tijd om werk te maken van de handhaving op de informatieplicht en de energiebesparingsplicht. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer, en de komende twee jaar zal zij de handhavende instanties met €9,5 mln ondersteunen.

DVEP mocht stroomafnamecontracten met Eneco opzeggen na interne herindeling

DVEP had het recht om stroomafnamecontracten met Eneco's windturbineparken op te zeggen, nadat Eneco besloot de aangekochte windparken bij een ander bedrijfsonderdeel onder te brengen. Dat heeft de rechtbank Den Haag bepaald.

Regeling Vermindering Verhuurderheffing voor verduurzaming weer gesloten per 1 oktober

De vermindering op de verhuurderheffing bij woningcorporaties die woningen willen verduurzamen, is koud twee maanden open, maar wordt per 1 oktober alweer gesloten. Mocht er dan nog budget over zijn, dan gaat de regeling in 2022 weer open.

Powerpeers krijgt geen geld van wanbetaler omdat niet zeker is of de klant het contract wilde

Powerpeers heeft geen recht op geld van een wanbetalende klant, omdat niet duidelijk is of de klant dit contract zelf wel gewild heeft. Dat bepaalt de rechtbank Noord-Nederland in een zaak tussen energieleverancier en de bewindvoerder van de klant.

Scholt Energy gaat in september naar de beurs

De zakelijke energieleverancier Scholt Energy gaat naar de beurs. Bestaande aandeelhouders zullen in september een deel van hun aandelenportefeuille te koop aanbieden. CEO Rob van Gennip: “Dit is de beste weg voorwaarts om onze onafhankelijkheid te behouden.”

Energietransitie heeft webbers nodig die projecten aan elkaar weven

De energietransitie vraagt om een nieuwe manier van werken, signaleerden Harmke Bekkema en Serena Scholte. Zij zetten binnen de Topsector Energie een gemeenschap voor mensen die door organisaties en tussen organisaties verbanden leggen en zo zorgen dat knelpunten worden opgelost: de webbers. Inmiddels is er ook een handboek.

ZOMERSERIE 'Het was spannend om op eigen benen te staan, zonder moedermaatschappij'

In elk bedrijf lopen nog mensen rond die hun werkzame leven begonnen toen zonnepanelen nog iets voor satellieten waren en productie, levering en transport allemaal in handen waren van het regionale energiebedrijf. Hoe kijken deze oudgedienden aan tegen alle veranderingen in hun sector en hun bedrijf? Deze woensdag: Ton Goossens, key account manager bij Ennatuurlijk.

ZOMERSERIE 'Als het nodig is laat ik me net zo makkelijk weer arresteren'

De energietransitie is de laatste jaren goed op stoom gekomen. De energieproductie wordt schoon en decentraal, de netten slim en het energieverbruik flexibel. Maar in elk bedrijf lopen nog mensen rond die hun werkzame leven begonnen toen zonnepanelen nog iets voor satellieten waren en productie, levering en transport allemaal in handen waren van het regionale energiebedrijf. Hoe kijken deze oudgedienden aan tegen alle veranderingen in hun sector en hun bedrijf? Deze maandag: Jan Haverkamp, senior expert kernenergie en energiebeleid bij Greenpeace.

Nieuwe strategie Greenchoice mikt op klantbinding in plaats van prijsvechten

Acht maanden na zijn aantreden presenteert Greenchoice-directeur Coen de Ruiter zijn nieuwe strategie voor de duurzame-energieleverancier. De naam: Platform voor klimaatpositiviteit. Doel: mensen helpen de volgende stap te zetten richting klimaatpositief leven. “Wij willen mensen binden, het gevoel geven dat ze onderdeel zijn van Greenchoice.”

STEMMING Jachtseizoen lijkt wereldwijd geopend voor energie- en grondstoffenbedrijven

Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markten voor olie, steenkool, CO₂-emissierechten, aardgas en elektriciteit. Beweeg met de muis over onderstaande interactieve figuren voor prijsinformatie.

Last onder dwangsom biomassacentrale Ede houdt stand bij Raad van State

De last onder dwangsom die de biomassacentrale aan de Knuttelweg was opgelegd wegens het niet tijdig melden van een ongewoon voorval, wordt niet uitgesteld, beslist de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Warmtebedrijf Ede had om schorsing gevraagd, omdat het vreest om de haverklap meldingen te moeten doen.

RECLAMEMONITOR Essent moet onderscheid maken tussen eigen merk en servicepartners

Essent spreekt in een televisiereclame over “isolatie van Essent”, terwijl in de praktijk dochterbedrijf Isoprofs het advies, overleg en de werkzaamheden uitvoerde. Dat is niet eerlijk, meent de Reclame Code Commissie. In het eerste half jaar van 2021 is meer dan twee keer zoveel geld uitgegeven aan buitenreclame als in heel 2020.

Isolatiestandaard voortaan onderdeel energielabel

Energielabels vermelden vanaf deze maand naast de energiekwalificatie ook of woningen al dan niet aan de isolatiestandaard voldoen. Dat geldt voor alle labels die dit jaar zijn aangevraagd. Een digitaal aan te vragen label laat nog op zich wachten.

CBB: Niet aan ACM om te oordelen over al dan niet betalen van systeemdiensttarief door Akzo aan Stedin

De Autoriteit Consument en Markt had niet mogen oordelen over de vraag of het toenmalige Akzo Nobel systeemdiensten heeft betaald aan Stedin. Daarom zet het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) zet een streep door de eerdere uitspraak van de ACM in die zaak, en verwijst de partijen naar de civiele rechter.

ARBEIDSMONITOR Subsidieregeling van €37,5 mln open voor omscholing tot techneut of ICT'er

De krapte op de arbeidsmarkt loopt flink op, signaleert directeur Koen Willems van kWh People, het bedrijf dat de data levert voor de monitor. Het ministerie van EZK heeft deze maand een subsidieregeling geopend van €37,5 mln om meer mensen om te laten scholen tot technici en ICT'ers.

Enexis heeft 250 extra werknemers en nog is het niet genoeg

Enexis worstelt met de krapte op de arbeidsmarkt. Het personeelsbestand is het afgelopen half jaar weer met 250 man toegenomen en nog is het niet genoeg om de werkzaamheden uit te voeren die noodzakelijk zijn in de energietransitie. “Achter de investeringen zit enerzijds materiaal, maar het grootste deel zijn handjes”, zegt Enexis CFO Vogt over de halfjaarcijfers.

Stedin schrijft rode cijfers door vroegtijdig aflossen leningen

Netwerkbedrijf Stedin heeft in het eerste half jaar van 2021 een verlies geleden van €8 mln omdat het bedrijf twee leningen vroegtijdig heeft afgelost. Net als collega-netwerkbedrijven Alliander en Enexis hamert Stedin in het halfjaarbericht op de grote druk die de energietransitie en de economische groei op de financiering leggen.

'Eis minimaal 70% instemming van woningeigenaren voor plannen aardgasvrij maken van wijken'

Laat gemeenten pas aan de slag gaan met het aardgasvrij maken van een wijk als 70% van de bewoners instemt. Dat is één van de voorstellen die Klimaatstichting Hier en Energiewerkplaats Fryslân doen in een publicatie over de financiering van lokale warmtenetten. Vouchers spelen daarin een belangrijke rol.

Belastingkorting postcoderoosregeling toch mogelijk voor nieuwe leden

Coöperaties van bestaande postcoderoosprojecten kunnen opgelucht adem halen. Een gat in de overgangsregeling is gedicht, blijkt uit een besluit in de Staatscourant dat afgelopen maandag is gepubliceerd. De belastingkorting van voormalige leden overgaan op nieuwkomers.

ACM wil meer regels om WKO-systemen in het gareel te houden

De Autoriteit Consument en Markt wil dat de wet wordt aangescherpt voor warmteleveranciers, zodat de toezichthouder beter kan handhaven bij warmtekoude-opslagsystemen. Aanleiding zijn de jarenlange problemen bij een aantal WKO-projectn. Dat schrijft de toezichthouder in een brief.

Onrendabele top warmtenetten verdwijnt voorlopig niet

Het gaat jaarlijks €615 mln kosten om te zorgen dat in 2030 700.000 woningen woonlastenneutraal overgaan van de huidige gasverwarming naar een collectief warmtenet. Dat heeft adviesbureau CE Delft berekend op verzoek van de vijf grote warmtebedrijven. Nota bene: de spreiding van de kosten is per project en per woning groot.

PZEM zet alle commerciële activiteiten in de verkoop en houdt alleen de kerncentrale

Energiebedrijf PZEM zet de commerciële activiteiten van het bedrijf in de verkoop, blijkt uit een memo die is gepubliceerd door de provincie Zeeland. Dat gaat dan om de aandelen in de Sloecentrale en de biomassacentrale, de grootzakelijke klanten, de handelsdesk en de afgesloten windcontracten. De kerncentrale blijft achter.

Innovatiesubsidies voor energieprojecten slaan vooral neer bij MKB

Het midden- en kleinbedrijf ontving de afgelopen twee jaar het meeste subsidie voor onderzoek, demonstraties en proefprojecten op energiegebied. Dat blijkt uit een monitoringsrapportage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Geen extra kookplaat-subsidie voor huurwoningen

Het subsidiebedrag voor inpandige kosten in de Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) gaat niet omhoog nu ook elektrische kookvoorzieningen daaruit kunnen worden betaald. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat ook zonder het bedrag te verhogen een deel van de woningen hier al voordeel van heeft.

STEMMING Vakantieperiode zonder hittegolf drukt prijzen

Energeia's stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markten voor olie, steenkool, CO₂-emissierechten, aardgas en elektriciteit. Beweeg met de muis over onderstaande interactieve figuren voor prijsinformatie.