Auteur

Katrijn de Ronde

NVDE wil miljard extra voor SDE++ om klimaatdoelen binnen bereik te brengen

Verhoog het budget voor de SDE++ met een miljard euro om de klimaatdoelen binnen bereik te brengen. Dat de meest in het oog springende maatregel uit een pakket dat de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie deze week voorstelt in reactie op de KEV.

Wiebes tempert wensen en verwachting Tweede Kamer op energiegebied

Laten we het onszelf niet moeilijker maken dan nodig is. Met die omfloerste waarschuwing begon minister Wiebes (EZK) aan de beantwoording van vragen van Tweede Kamerleden tijdens het notaoverleg van deze donderdag. Zijn voornaamste taak: verwachtingen temperen.

SDE++ is open maar wacht nog op goedkeuring uit Brussel

De SDE++ wacht nog op goedkeuring uit Brussel, maar toch opent deze dinsdag de eerste ronde van de opvolger van de SDE+ voor duurzame-opwekprojecten. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) ziet af van een geldteruggarantie voor CCS-projecten als de CO₂-heffing moet worden verrekend in de subsidie.

Ook uitstel voor SDE+-projecten van eerste helft 2021

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) gunt SDE-projecten die in de eerste helft van 2021 gerealiseerd hadden moeten worden meer tijd. De ontheffing gold al voor projecten die in 2020 van start hadden moeten gaan, en loopt nu door tot 1 juni 2021.

Stedin, Utrecht en corporatie Mitros willen een kookgasverbod in Overvecht

Netwerkbedrijf Stedin, de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros willen toch een kookgasverbod in de Utrechtse wijk Overvecht-Noord. Daartoe roepen de organisatie deze maandag op. Minister Ollongren had het verbod geschrapt op last van de Tweede Kamer.

Warmtedagmarkt van AgroEnergy loopt vertraging op

De warmtedagmarkt voor tuinders van Eneco-dochter AgroEnergy zal niet in 2021 van start gaan, zoals was aangekondigd. Maar uitstel is geen afstel, zegt projectmanager Edwin Valkenburg: “Wij geloven er nog steeds in.”

Industrie wil meer ruimte in CO₂-heffing voor groen gas en hergebruik CO₂

Belangenverenigingen en bedrijven vragen in zienswijzen op uitvoerende regels voor de CO₂-heffing om extra dispensatierechten komen voor het invoeden groen gas, het hergebruik van CO₂ voor andere producten en WKK's.

Voorhorst: 'Baseload wordt een zeer bijzonder en duur product'

Vraagsturing in de industrie kan bijdragen aan het oplossen van de gevreesde 'dunkelflaute'. Dat is een langdurige periode zonder zon en wind waardoor er een tekort aan elektriciteit dreigt. Daarvoor moeten industrie en energiesector wel de handen ineen slaan. Dat staat in een rapport van ingenieursbureau DNV GL.

Doek valt voor Leiding over Oost, Rotterdam kiest voor Warmtelinq

De Rotterdamse gemeenteraad stemde afgelopen donderdag in met het besluit om te onderhandelen over deelname van het Warmtebedrijf Rotterdam aan transportleiding Warmtelinq. Daarmee valt het doek voor de geplaagde Leiding over Oost.

Bij omarmen CO₂-heffing sorteert Tweede Kamer alvast voor op afschaffing

Donderdagavond werd de fel bediscussieerde CO₂-heffing voor de industrie door de Tweede Kamer aangenomen. Tegelijk kreeg een motie die oproept om Europese scenario's uit te werken die de wet op termijn overbodig maken ook een meerderheid van de Kamerleden achter zich.

Delftse start-up wil de warmte niet weggooien met het afvalwater

Start-up DeWarmte heeft de ASN Bank Wereldprijs gewonnen met de HeatCycle, een systeem dat warmte terug wint uit huishoudelijk afvalwater. Het geld van de prijs wordt gebruikt om tien huishoudens van het systeem te voorzien.

Oud-directeur Apenheul nieuwe topman Greenchoice

Coen de Ruiter, voormalig directeur van prijsvergelijker Independer en dierentuin de Apenheul, wordt de nieuwe topman bij energiebedrijf Greenchoice. Hij volgt Evert de Boer op, die algemeen directeur bij netwerkbedrijf Enexis werd.

Tuinders spannen proefproces aan om lagere ODE-tarieven mogelijk te maken

Powerhouse en glastuinders spannen een proefproces aan tegen de Belastingdienst om zo een gunstiger tarief voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) mogelijk te maken.

Amendement D66 en CDA voor overgangstermijn postcoderoosprojecten

De oude postcoderoosregeling voor collectieve opwekprojecten wordt per januari afgeschaft, maar de nieuwe regeling zal pas in april worden opengesteld. Tweede Kamerleden Van Weyenberg (D66) en Mulder (CDA) dienen een amendement in om die periode te overbruggen.

Noord-Holland brengt energieplannen bijeen en maakt plan van aanpak voor infrastructuur

De strategieën, systeemstudies en structuurvisies buitelen over elkaar heen in de energietransitie. De provincie Noord-Holland wil met een plan van aanpak nu de uitvoering in gang zetten. Netbeheerder Alliander is enthousiast. CTO Schut: “Als we dit plan eerder hadden gehad, hadden we misschien knelpunten als de Haarlemmermeer kunnen voorkomen.”

Idee isolatietegoed welwillend ontvangen door Ollongren

Huizen isoleren is een spijtvrije optie, en toch gebeurt het niet. Natuur & Milieu bedacht daarom het isolatietegoed voor elke huiseigenaar en huurder, en dat idee werd door minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) in de Tweede Kamer niet onwelwillend ontvangen, afgelopen maandag.

Landelijk convenant moet zorgen dat mensen met schulden eerder worden geholpen

Energiebedrijven, woningcorporaties, drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars hebben deze dinsdag samen met de Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening NVVK een landelijk convenant gesloten om in vroeg stadium te kunnen signaleren wie hulp nodig heeft.

Biomassa en elektriciteit wegen zwaar voor duurzaamheid warmtenetten

Warmtenetten die hun warmte halen uit biomassa, afvalverbranding of industriële restwarmte zullen voldoen aan toekomstige duurzaamheidseisen. Maar voor bronnen op aardgas of WKO's ligt dat moeizamer. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureu Greenvis in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Ollongren beloont enthousiasme voor tochtstripsubsidie met extra miljoenen

De subsidiepot voor kleine energiebesparende maatregelen wordt met nog eens €41 mln extra gevuld. Dat blijkt uit antwoorden van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) op vragen van Tweede Kamerleden.

PowerUp Energie geeft leveringsvergunning voor kleinverbruikers op

Leverancier PowerUp Energie heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd de vergunning voor levering van elektriciteit aan kleinverbruikers in te trekken. Het bleek te lastig om zelf alle benodigde software te bouwen.

TNO pleit voor nationaal beleid voor energiearmoede

De Nederlandse rijksoverheid moet beleid maken om energiearmoede op te lossen en te voorkomen. Dat stelt onderzoeksorganisatie TNO in een whitepaper. “Energiearmoedebeleid is nu vaak lokaal en ad hoc”, zegt onderzoeker Koen Straver.

EWE en Gasunie onderzoeken internationaal waterstofnetwerk

Gastransportbeheerder Gasunie en het Duitse energiebedrijf EWE slaan de handen ineen om te onderzoeken hoe een grensoverschrijdend netwerk voor waterstof eruit zou kunnen zien. Dat maken de twee bedrijven deze dinsdag bekend.

Kabinet maakt €25 mln vrij voor energieopwek op Rijksvastgoed en -grond

Rijksonderdelen hebben onvoldoende budget om zelf energieprojecten voor te bereiden op hun vastgoed. Dus maakt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) daar de komende vijf jaar €25 mln voor vrij.

€50 miljoen om ODE-leed glastuinbouw, kleine chemie, papier- en voedingssector te verzachten

De komende twee jaar is er €25 mln vrijgemaakt om het leed dat de Opslag Duurzame Energie veroorzaakt in sommige sectoren te verzachten. Dat antwoordt staatssecretaris Vijlbrief op vragen uit de Tweede Kamer over het Belastingplan.

ARBEIDSMONITOR Dalende vacaturecijfers verbergen blijvende krapte arbeidsmarkt

Voor het eerst sinds januari 2017 is het aantal openstaande vacatures onder de 1.000 gezakt, blijkt uit Energeia's Arbeidsmonitor. “De cijfers zetten je op het verkeerde been, de arbeidsmarkt is krapper dan ooit”, zegt Koen Willems, directeur kWh People, het bedrijf dat de data levert voor de monitor.

TomTom-oprichters investeren €10 mln in The FCTR E

Investeringsmaatschappij Rinkelberg Capital steekt €10 mln in woningverduurzamer The FCTR E. Dat maken de twee bedrijven deze donderdag bekend. Recent nam The FCTR E energiedienstverlener Zon over.

Afschaffen salderingsregeling behoort ook in advertentie tot essentiële informatie

Energiebedrijf Enie vermeldt in een advertentie bij een vergelijking van stroomprijzen met en zonder zonnepanelen niet dat de salderingsregeling wordt afgeschaft. Dat is misleidend, aldus de Reclame Code Commissie, net als de term “gratis zonne-energie”.

App moet zorgen voor zonnedaken boven geparkeerde auto's

De Rotterdamse techontwikkelaar Sobolt bouwde tijdens een startup-residentie bij de provincie Noord-Holland een app die inzage geeft welke parkeerterreinen geschikt zijn om te overkappen met zonnepanelen. De gemeente Rotterdam haakte aan, en Utrecht overweegt de mogelijkheden.

RECLAMEMONITOR Geld rolt in coronatijd

De bestedingen aan reclame van energiebedrijven zitten in een opwaartse trend en internet is koning. Er is aan het eind van het derde kwartaal al bijna net zoveel aan reclame gespendeerd als over heel 2019.

Touwtjes in handen kabinet na 'coördinatiefalen' bij aanleg infrastructuur

Het kabinet neemt de leiding bij het aanleggen van nieuwe infrastructuur voor de energietransitie. Dat blijkt uit de kabinetsreactie op het advies van de Taskforce Infrastructuur Klimaatakkoord Industrie die deze vrijdag naar buiten kwam.