Auteur

Wouter Hylkema

STEMMING Timmermans: risico op Russische gasstop is reëler dan ooit

Een tiental landen van de Europese Unie is inmiddels getroffen door vermindering van de gastoevoer uit Rusland, zei deze donderdag Eurocommissaris Frans Timmermans. “Het risico van een volledige verstoring van de gaslevering is nu reëler dan ooit”, aldus de vice-voorzitter van de Europese Commissie. De gasmarkt reageerde met prijsverhogingen.

Compensatie CO₂-kosten stroomfactuur grootverbruikers 'relevant', maar besluit blijft uit

Het kabinet kan nog geen duidelijkheid geven over voortzetting van de zogenoemde indirecte kostencompensatie, een subsidieregeling die moet voorkomen dat bedrijven uit Nederland vertrekken vanwege een ongelijk speelveld door CO₂-uitstootkosten. Minister Adriaansens meent weliswaar dat het continueren van compensatie van indirecte emissiekosten relevant is, maar heeft vooralsnog geen budget voor voortzetting van de regeling.

Kabinet roept eerste fase gascrisis uit

Het kabinet activeert de eerste fase van het Bescherm en Herstelplan Gas: 'vroegtijdige waarschuwing.' Kolencentrales mogen bovendien per direct weer op volle toeren draaien. De productiebeperking door een plafond van 35% op de CO₂-uitstoot is ingetrokken. Dat zei minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) deze maandag tijdens een persconferentie.

STEMMING Prijzen spuiten omhoog nu Rusland de gastoevoer verder afknijpt

De gasprijs schiet de laatste twee dagen de hoogte in, nu Rusland de gastoevoer naar Europa verder afknijpt. Gazprom heeft niet alleen de gastoevoer naar Duitsland verminderd, maar ook die naar Italië. Op de achtergrond speelt nog de brand bij de LNG-fabriek Freeport LNG vorige week, die de Amerikaanse LNG-toevoer voor maanden beperkt.

STEMMING Gasprijs de hoogte in na brand Texaanse LNG-fabriek

Een brand in een LNG-faciliteit voor de kust van Texas (Verenigde Staten) beperkt de komende drie weken de productie van Amerikaans vloeibaar gas. Donderdagochtend zorgde dat voor een prijssprong van 15% voor het voorste maandcontract op de TTF. Rond de klok van 16.00 uur was daar nog 6% prijsstijging van over.

Bewoners krijgen acht jaar voorbereidingstijd wanneer gemeente wijk aanwijst als gasloos

Wanneer een wijk door de gemeente wordt aangewezen om van het gas af te gaan, krijgen bewoners en woningeigenaren ongeveer acht jaar de tijd om zich voor te bereiden op de overstap op een duurzaam alternatief, schrijft minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer.

Uit de hoek: de nieuwe opinierubriek met Laetitia Ouillet

Laetitia Ouillet wordt vaste columnist bij Energeia. Onder de noemer ‘Uit de hoek’ komt de pennenvrucht van Ouillet tweewekelijks op maandag online. Zo publiceert Energeia elke week een opiniërende expertbijdrage; de ene maandag Uit de hoek, de andere maandag Trilemma.

Limburgs Energie Fonds ontvangt tweede miljoenenlening van Europese Investeringsbank

Het Limburgs Energie Fonds ontvangt een langetermijnlening van de Europese Investeringsbank (EIB) van €54 mln om daarmee duurzame projecten in Limburg te ondersteunen. Het is de tweede keer dat de EIB in het regionale fonds investeert. De totale waarde is sinds de start in 2013 inmiddels gegroeid tot €169 mln.

STEMMING Onweersbui veroorzaakt Alert-situatie

Deze donderdag trok een onweersbui over het land, wat de intraday- en onbalansprijzen de hoogte in stuurde, en zorgde voor een zogenoemde Alert-situatie. Tennet kondigde deze af, om marktdeelnemers te waarschuwen dat de beschikbare hoeveelheid noodvermogen op dat moment fors was teruggelopen. Een onweersbui kan zorgen voor plotselinge rukwinden, waardoor windturbines vaak uit voorzorg worden uitgezet.

Nieuwe maatregel geeft bestaande windparken meer zekerheid over milieunormen

Exploitanten van bestaande windparken hebben meer rechtszekerheid gekregen over de mate van milieuhinder die ze mogen veroorzaken, nadat een rechtszaak in de zomer van 2021 een streep had gezet door de toen gangbare normen. Vorige week is een tijdelijke maatregel vastgesteld met algemene milieuvoorschriften voor bestaande en vergunde windturbineparken. De maatregel neemt niet alle onzekerheid weg. Nieuwe landelijke normen worden in het najaar van 2023 verwacht.

Juridische streep door Porthos is ook een streep door de klimaatambities

Als de stikstofzaak die over het CO₂-opslagproject Porthos wordt gevoerd bij de Raad van State leidt tot een nederlaag voor het kabinet, krijgt het hele Nederlandse klimaatbeleid een optater. Niet alleen Porthos komt dan op losse schroeven, maar ook de aanlanding van de kabels voor offshore windstroom en allerlei andere infrastructurele energieprojecten die nodig zijn om de industrie te verduurzamen.

STEMMING Wintershall blijft in zee gaan met Gazprom

Wintershall DEA is niet van plan zijn samenwerkingen met Gazprom in Rusland te beëindigen. Een onmiddellijke stop zou betekenen dat miljoenen euro’s aan bezittingen aan de Russische staat zouden toevallen, meldt het Duitse olie- en gasbedrijf. Woensdag riep een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet op de juridische mogelijkheden te onderzoeken om Gazprom te verbieden actief te zijn op de Noordzee.

Kabinet staat garant voor annuleringskosten tweede drijvende LNG-terminal à €50 mln

Als Gasunie onvoldoende klanten vindt voor de dinsdag aangekondigde tweede drijvende LNG-terminal, dan staat het kabinet garant voor de kosten die daarmee gemoeid zijn. Dat schrijft Financiën-minister Sigrid Kaag (D66) aan de Tweede Kamer, die wel nog zijn goedkeuring moet geven aan dit voorstel.

Gasunie kondigt tweede drijvende LNG-installatie voor de kust van Eemshaven aan

Gasunie heeft een tweede drijvende LNG-terminal gecontracteerd. Net als de eerste installatie, die eind april werd aangekondigd, kan deze installatie jaarlijks 4 miljard kubieke meter aardgas in het Nederlandse net brengen. De drijvende LNG-fabrieken zijn bedoeld om de afhankelijkheid van Nederland en Europa van Russisch gas te verminderen.

Vooral warmteleveranciers fors hoger aangeslagen voor toezichtskosten ACM

Netbeheerders en warmteleveranciers moeten dit jaar meer betalen om de kosten te vergoeden die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt. Vooral de warmtemarkt is meer geld kwijt aan het toezicht. Alleen Tennet betaalt minder dan in 2021, omdat ACM op haar beurt minder tijd kwijt is geweest aan het toezicht houden op de landelijk netbeheerder elektriciteit.

Oud-Stedin-topman Marc van der Linden wordt directeur waterstof bij Gasunie

Gasunie heeft de voormalig CEO van Stedin Marc van der Linden aangetrokken om zich als directeur te richten op de waterstofambities van het netwerkbedrijf, zowel in Nederland als in Duitsland. Over een paar maanden breidt Van der Linden zijn functie bovendien uit tot directeur Gasunie Deutschland.

Gebruikers gasnet betalen vier jaar lang een heffing gasleveringszekerheid

Gebruikers van het Nederlandse gasnet blijven tot en met 2027 betalen voor de heffing gasleveringszekerheid die nodig is om komende winter aan te vangen met een goedgevulde voorraad in gasopslag Bergermeer. Dat blijkt uit een wijziging van de begrotingsstaat van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

STEMMING 'Europese energiebedrijven openen roebelrekeningen bij Gazprombank'

De aardgasprijzen in Europa daalden deze donderdag, nu verschillende Europese energiebedrijven lijken te zwichten voor de eis van Rusland om gasleveringen voortaan te voldoen in roebels. De kwestie van betalingen voor gas, die al weken boven de markt hangt, escaleerde woensdag nadat Moskou de leveringen aan Polen en Bulgarije had stopgezet omdat ze de rekening niet in roebels willen voldoen.

De spotstroomprijs in Nederland was nooit lager dan zaterdagmiddag

Niet eerder kwam de stroomprijs op de dagvooruitmarkt zo laag als zaterdagmiddag tussen twaalf en één: -€222.36 per MWh. Een overvloedige productie van hernieuwbare elektriciteit lag aan de basis van de prijsvorming, gecombineerd met de lagere vraag die het weekend kenmerkt. Maar de lage prijs toont ook dat er nog maar weinig flexibiliteit in het Nederlandse elektriciteitssysteem zit.

STEMMING Duitsland zweert dit jaar nog Russische olie af

Duitsland gaat voor het einde van dit jaar stoppen met het importeren van Russische olie. “Tegen de zomer hebben we de import van Russische olie gehalveerd waarna we op nul zitten tegen het einde van het jaar”, verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock na een vergadering met haar collega's van de Baltische staten.

STEMMING CO₂-uitstoot ETS-bedrijven in 2021 vlak, behalve voor kolencentrales

De CO₂-uitstoot van grote bedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem vallen is het afgelopen jaar met een fractie (0,03%) gestegen ten opzichte van 2020. De CO₂-uitstoot van de vier kolencentrales is in 2021 daarentegen met 69% toegenomen in vergelijking met 2020.

Vijlbrief: Mijnbouwwet niet meer van deze tijd

Staatssecretaris Vijlbrief vindt dat de Mijnbouwwet aan herziening toe is, waar het gaat om de belangen van de omgeving waar mijnbouwactiviteiten plaatsvinden. “Er zit iets in die Mijnbouwwet wat niet meer van deze tijd is.” Voor de zomer wil hij de hoofdlijnen van zijn herziening aan de Tweede Kamer kenbaar maken.

Oliewinning Schoonebeek voorlopig niet hervat

De oliewinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Drentse Schoonebeek blijft in elk geval tot juni stilliggen. Dit hebben de NAM en Staatstoezicht op de Mijnen afgesproken. De afspraak houdt verband met problemen rond het injecteren van productiewater in Twente. Ondertussen wordt gesproken over verplaatsing van de waterinjectie naar Drenthe.

STEMMING Onstuimig weer leidt in het noorden tot bedrijfstoestand 'emergency'

Deze donderdag bestonden er door het onstuimige weer grote uitdagingen op het transmissienet. Tennet heeft vanochtend twee keer noodvermogen moeten afroepen -tegenwoordig onder de naam incident reserve- en aan het einde van de ochtend werd zelfs de “state emergency” afgekondigd voor Groningen, Drenthe en Overijssel.

Tweede Kamer: Russische invloed op cruciale infrastructuur onacceptabel

Het kabinet moet niet alleen de afhankelijkheid van Russische brandstoffen zo snel mogelijk afbouwen, ook de Russische invloed op de Nederlandse cruciale infrastructuur moet zo snel mogelijk verdwijnen. Dat werd deze woensdag door de regeringspartijen in de Tweede Kamer in een verzoek gegoten, dat door minister Jetten met instemming werd ontvangen.

CBB: ACM was onzorgvuldig toen ze Essent maximumtarieven oplegde

Toezichthouder ACM mocht geen maximumtarieven opleggen aan Essent in de eerste helft van 2018, oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven deze dinsdag. Of de tarieven werkelijk te hoog waren blijft onbesproken, nu het besluit vernietigd wordt wegens onzorgvuldige voorbereiding en gebrekkige motivering. Beide partijen zagen de rechtsgang als een principezaak over de vangnetregulering.

Norg Akkoord leidt tot miljardenvergoeding aan de NAM

Het gebruik van de Nederlandse laagcalorische gasopslagen als manier om de gaswinning in Groningen te kunnen beëindigen, brengt een kostenpost van miljarden euro's met zich mee. Dat meldde staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer, die met een natte vinger het bedrag van €7,5 mrd noemde dat als vergoeding aan de NAM moet worden betaald.

Snelle sluiting Groningen weegt zwaarder dan grotere leveringszekerheid komende winter

Staatssecretaris Vijlbrief blijft koersen op een definitieve sluiting van het gasveld Groningen in 2023. Dat betekent dat de gasopslag Grijpskerk vanaf deze maand gebruikt wordt voor de opslag van zogenoemd laagcalorisch gas. Onder meer GTS had vanuit het oogpunt van leveringszekerheid geadviseerd om Grijpskerk geschikt te houden voor hoogcalorisch gas, dat vooral door de industrie wordt gebruikt.

STEMMING Poetin: vanaf 1 april alle gasbetalingen in roebels

De Russische president Vladimir Poetin zei donderdagmiddag dat hij een decreet had ondertekend waarin staat dat buitenlandse kopers vanaf 1 april in roebels moeten betalen voor Russisch gas en dat contracten zouden worden stopgezet als deze betalingen niet zouden worden gedaan. De gasprijs reageerde met een flinke opwaartse piek, aangezien deze stap de opmaat kan zijn naar daadwerkelijke leveringsonderbrekingen.

ACM vraagt Jetten om onafhankelijk toezicht beter te borgen in Energiewet

De ACM zegt na het uitvoeren van een zogenoemde Uitvoerings- en Handhaafbaarheidstoets positief te zijn over het wetsvoorstel Energiewet en de doelen die het wetsvoorstel nastreeft. Toch heeft de toezichthouder nog een behoorlijk wensenlijstje met wat beter kan. Dit betreft bijvoorbeeld de verwoording van de onafhankelijkheid van de ACM, het tegengaan van transportschaarste en de regeling van de codes.